Què és un mercat baixista?

Mentre escrivim aquest post, el Nasdaq (-28%) ha entrat ja, i el S&P 500 -(19%) està “coquetejant” amb entrar. En el que es denomina un mercat baixista.

Font: elaboració inbestMe amb dades de Bloomberg

En aquest context el mercat europeu (-11%) i el MSCI World (-18%) s’han comportat una mica millor.

Què és una correcció de mercat?

Abans d’entrar en el que és un mercat baixista, val la pena recordar el què és una correcció de mercats.

Normalment, s’associa la paraula correcció a una caiguda del 10% sobre un punt màxim anterior.

Això vol dir que, al que alguns els pot semblar una caiguda molt pronunciada -un 10%.

Per exemple, 1.000 € sobre 10.000 € o 10.000 € sobre 100.000 € els experts ho consideren una simple correcció i, per tant, una cosa normal i que es produeix amb una certa regularitat.

Alguns perceben les correccions com una oportunitat de comprar més barat, ja que la paraula correcció predetermina d’alguna manera que el mercat cau per a després recuperar-se.

Però si hi ha recuperació o no, és només possible saber-ho en retrospectiva.

És a dir, quan ha caigut un 10% podem percebre que es recuperarà (després d’un rebot) però un rebot pot ser un fals senyal, ja que el mercat pot entrar pocs dies després, en un mercat baixista.

Què és un mercat baixista?

Quan la caiguda del mercat és més pronunciada i supera el 20%, ja es considera una cosa més seriosa, i se’l defineix com a mercat baixista (o “bear market” en anglès).

No hi ha cap regla formal sobre aquestes definicions. Simplement, són definicions que s’han anat implantant amb el temps, a Wall Street, per a diferenciar les diferents categories de caigudes del mercat.

En el moment d’escriure aquest post 20 de maig del 2022, el S&P 500 va registrar, intradía, nivells que el col·locarien en un mercat baixista per primera vegada en més de dos anys (també va ocórrer en algun dia de la mateixa setmana).

Però que ningú s’espanti (de moment), ja que s’usa la cotització de tancament per a fer aquest mesurament, per tant, estrictament parlant aquest fet encara no s’ha produït.

mercado bajista Bloomberg
El dia 20/5/2022, en algun moment el S&P 500 va estar intradí,a en una potencial situació de correcció. Font: Bloomberg
mercado bajista Bloomberg
Abans del tancament del dia, l’índex es va recuperar i va tancar en un -18,6%, per tant, tècnicament no va entrar en correcció. Font Bloomberg

Todos los servicios - CAT

En entrar en un mercat baixista, la cosa que provoca més incertesa és que no és tan clar que hi hagi una recuperació imminent, a diferència de quan estem en situació de “correcció”.

Un mercat baixista és l’oposat a un mercat alcista (“bullish market”), quan un índex o valor ha pujat un 20% des d’un nivell mínim recent.

El Nasdaq, que és un índex dominat per empreses tecnològiques, a causa de les caigudes més acusades d’aquestes, va entrar en un mercat baixista ja al març del 2022.

mercado bajista Bloomberg
El Nasdaq està en situació de correcció tècnica des de març del 2022. Font Bloomberg

Per contra, la resta de mercats borsaris desenvolupats (veure EFA o IWD en el gràfic superior) han caigut una mica menys i, per tant, romanen encara en el terreny d’una correcció i per tant no han arribat encara a ser baixistes.

Quant duren els mercats baixistes?

Probablement, el que li interessa més al lector és saber quant duren els mercats baixistes.

Perquè la realitat és que per endavant no se sap, la qual cosa fa més difícil saber com comportar-se. La indefinició del que pot durar un mercat baixista és el que pot provocar més ansietat i incertesa als inversors novells.

Hem dit inversors novells, però no ens enganyem, aquesta sensació afecta fins i tot als més experts i per això tots la sofrim d’alguna manera o una altra i és fàcil solidaritzar-se amb aquest sofriment.

Per intentar donar alguna referència podem fixar-nos en les dades més recents

Per intentar donar alguna referència podem fixar-nos en les dades més recents

Gairebé tots els estats van provocar un bloqueig de l’activitat econòmica per a atallar el brot del virus. Abans que això ocorregués el mercat ja havia caigut un 30% o 35% en funció de l’índex (el S&P 500 va caure un 34% com veiem en el gràfic següent).

Representació gràfica d’un mercat baixista i la seva posterior recuperació. Elaboració pròpia amb dades de Bloomberg.

Aquest cas és bastant atípic, ja que el S&P 500 va trigar un mes (23 dies de trading) a fer mínims i després d’aproximadament 5 mesos (103 dies de trading) ja havia recuperat el seu nivell abans de la caiguda.

En total, van passar només 6 mesos (126 dies de trading) el que va trigar a passar d’un màxim, a un mercat baixista i de retorn a un nou màxim.

mercado bajista Bloomberg
Caigudes relacionades amb el COVID-19 i recuperació. Font Bloomberg

Els mercats baixistes rares vegades són tan breus. De fet ara sembla breu, però per al qual fora la seva primera correcció segur que la va viure com una llarga penitència. Forma part de l’aprenentatge.

El Nasdaq, després d’entrar al març en el terreny de la correcció, porta ja, més dies en situació baixista. Ha continuat caient acumulant un -30% en el moment d’escriure aquest post.

mercado bajista Bloomberg
Caigudes en el Nasdaq del 30% que ja està en situació de correcció des de març 2022. Font Bloomberg

FI CAT

Hi ha una tendència a pensar que els mercats baixistes tendeixen a durar cada vegada menys

Les estadístiques ho avalen en una certa manera.

Per exemple, durant la crisi financera (2007/2009), el període baixista va durar aproximadament 355 dies, amb una caiguda acumulada del 56,7% més, 1021 dies de recuperació, en total, 1376 dies de trading.

El mercat baixista anterior de 2000 a 2002 va estar caient 637 dies, acumulant un -49,1% més, 1166 dies de recuperació, en total 1.803 dies.

mercado bajista Bloomberg
Mercats baixistes més recents a l’esquerra, l’última crisi financera, a la dreta, la bombolla dot.com: Font Bloomberg

Els que defensen la tesi que els mercats baixistes són ara més curts, ho relacionen amb el que es denomina la “Fed put”.

És a dir, el convenciment que si les coses es posen molt malament, la Fed als EUA (i els bancs centrals a Europa o el Japó) intervindran d’una manera o d’una altra rescatant el mercat.

L’ús de la paraula “put” ve, perquè a partir de determinades situacions la Fed comença a comprar actius per a protegir el mercat (per allò que en una PUT a partir del nivell de strike t’obligues a comprar l’acció).

Hi ha qui prediu que en la situació actual això no es produirà. Ara mateix és més important atallar la inflació i això implica que els bancs centrals hauran de seguir amb polítiques monetàries restrictives. Per a desaccelerar l’economia.

En tot cas el que un inversor ha de saber és que estadísticament sempre és més llarg el període de recuperació que el de caiguda.

Font: elaboració inbestMe amb dades de Bloomberg

Segons veiem en la taula, la relació mitjana entre els dies de caiguda i de recuperació és de 3 a 1, encara que és molt variable. Com a consol, quan més llarg és el període de caiguda, aquest ràtio és més baix, encara que els dies de recuperació necessaris són també més llargs.

Elaboració inbestMe amb dades de Bloomberg

És el mateix un mercat baixista que una recessió?

La resposta a aquesta pregunta és una mica més complexa.

Normalment, es diu, i en molts casos és així, que una correcció anticipa una recessió. És de tots sabut que els mercats tenen aquesta capacitat d’anticipar esdeveniments.

De nou, tenim un exemple recent, amb la crisi del COVID-19: els mercats van anticipar una recessió, abans que els governs bloquegessin l’economia (que va ser el que realment va provocar la crisi), encara que aquesta va ser la més curta de la història.

Recordem que una recessió és una caiguda continuada de l’activitat econòmica i més en concret es dona per confirmada si durant dos trimestres consecutius es produeix una caiguda del PIB (producte interior brut).

Arribats fins a aquest punt, l’inversor pot trobar una mica de consol, sabent que hi ha hagut més correccions que recessions. És per això, que és famosa la frase de Paul Samuelson, que va escriure que els índexs han anticipat nou de les últimes cinc recessions. Probablement el mercat està baixant ara mateix perquè els inversors anticipen una recessió. Hi ha un 50% que així sigui però també que els bancs centrals aconsegueixin de nou mostrar la seva perícia a sortir de situacions complicades.

Què fer davant un mercat baixista?

En primer lloc, el millor consell que podem donar, si el mercat entra en un mercat baixista, a hores d’ara de l’any, és el de gaudir de la primavera i de l’estiu.

Aquesta resposta pot semblar una mica frívola.

Per cert, no és meva, la vaig veure en un post d’un blog que segueixo sovint i que es pregunta. ¿Quina part del que significa un rang d’oscil·lació no has entès?

En el post, l’autor ens indica que estem en un mercat delimitat per un rang ampli d’oscil·lació amb dies de grans caigudes seguits de dia de grans recuperacions.

Davant això aconsella, a més, de gaudir de les millors temporades de l’any i de gaudir d’activitats a l’exterior (recordem ja no hi ha restriccions) :

  • Fer molt poc.
  • Si et convé, optimitza les teves pèrdues fiscals de forma intel·ligent.
  • Aporta diners de forma regular als teus comptes d’inversió a llarg termini.
  • Centra’t en augmentar els teus estalvis (si pots), i no augmentis les teves expectatives de rendibilitat.
  • Tingues calma fins al pròxim mercat alcista.
  • Fes exercici a l’aire lliure.
  • Llegeix llibres, no periòdics.

Nota: traducció lliure i una mica adaptada

Nosaltres no ho hauríem dit millor. Cal ser una mica frívols en aquestes situacions perquè poc més podem fer. Tenim la convicció que els mercats es recuperaran, d’això no tenim cap dubte, com ho fan sempre, i que ho faran en algun moment, segurament el més inesperat.

Per tant, el millor és, especialment per al que no es dedica a això, aïllar-se del soroll dels mercats i gaudir de la vida.

Finalment, si no ets capaç de fer això, la nostra recomanació és que deleguis la gestió de les teves inversions a un tercer que sí que sigui capaç de fer-ho.

I tu continuïs aprofitant del teu temps per a gaudir de la vida.

PP ISR CAT

Deixa un comentari

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Post comment