“Small Caps”: El seu paper en una cartera diversificada

A llarg termini, les empreses més petites (“Small Caps”) tendeixen a superar a les empreses més grans (“Large Caps”).

Com apuntàvem anteriorment el factor grandària (Size), en aquest cas ens referim a empreses de petita grandària, és una de les característiques de les empreses que sol generar una rendibilitat extra a llarg termini.

Las “Small Caps” aporten més rendibilitat

En un cert sentit, és una contraprestació extra que el mercat li dona a l’inversor pel fet que accepti invertir en empreses més petites que normalment es consideren de més risc que les grans empreses.

Els inversors obtenen una compensació extra ​​per assumir un risc addicional.

El factor grandària tendeix a ser de naturalesa procíclica. Obtenint millors resultats que els mercats generals quan les coses van bé i pitjor que el mercat general en temps dolents.

El rendiment addicional a llarg termini també es produeix a costa d’una major volatilitat dels rendiments.

A més, igual que els altres factors, el factor grandària pot passar per períodes prolongats de baix rendiment. Per exemple, durant els últims anys, les empreses supergrans (Mega Cap) tecnològiques dels EUA s’han comportat millor que les empreses de petita capitalització.

Dit això, a llarg termini, té sentit assumir que el risc més gran que implica invertir en accions de petita capitalització tornarà a ser remunerat amb un rendiment addicional.

En el següent gràfic vam mostrar l’acompliment del MSCI World Index vs. l’acompliment del MSCI World Index Small Cap des de principis de 2001.

Total Return Small Caps
Elaboració pròpia amb dades de Bloomberg

Com es pot observar en el gràfic superior, l’índex de petita capitalització (MSCI World Small Cap Index) mostra un rendiment total molt superior. Això és així, a pesar que durant els últims anys han passat per un període de baix rendiment.

Les empreses petites tenen alguna cosa més volatilitat

Volatilidad Small Caps
Elaboració pròpia amb dades de Bloomberg

Els càlculs estan elaborats en termes de rendiments bruts en $

Aquest major rendiment s’obté, com veiem en la taula superior, a costa d’una lleugera major volatilitat i una major caiguda màxima (Maximum Drawdown o MD) durant el període considerat (2001 a 2021).

Es produeix un efecte curiós, però positiu en aquest cas. Si comparem el MD: podem notar que els MD de les empreses de petita capitalització tendeixen a ser una mica més profunds.

Però també es recuperen més ràpidament, ja que tendeixen a ser de reacció més ràpida tant a la baixa com a l’alça.

FI CAT

Max Drawdown en las Small Caps
Elaboración propia con datos de Bloomberg

Les “Small Caps” aporten més rendibilitat corregida per risc

En general, les empreses de petita capitalització semblen ser un bon vehicle d’inversió per als inversors que miren a llarg termini i no s’espanten per una major volatilitat a curt termini.

Una manera de mesurar l’eficiència d’un actiu respecte a un altre és mesurar el seu, rendibilitat corregida per risc/volatilitat és la ràtio de Sharpe.

Com veiem en el quadre superior, les “Small Caps” obtenen una ràtio de Sharpe (0,51) una mica superior en el període analitzat a l’índex general (0,48), ja que la rendibilitat més gran més que compensa la seva major volatilitat.

Encara que resultats del passat no garanteixen resultats futurs, hem decidit estendre l’exposició a accions de capitalització petita en les nostres carteres indexades estàndard de manera estratègica.

Ho farem en carteres amb perfils de major risc (7 al 10). Atès que els inversors de major perfil de risc solen tenir un horitzó temporal més llarg i acceptar una volatilitat lleugerament superior. Per tant, no hauria de suposar un gran problema per a ells.

Creiem que el rendiment més gran esperat de les accions de menor capitalització compensa el risc d’una major volatilitat. En tot cas, és més eficient en termes de rendibilitat/risc i s’adapta bé a les carteres estratègiques a llarg termini.

Les “Small Caps” en les carteres d’inbestMe 

El nostre interès per introduir les “Small Caps” en les nostres carteres no és nou.

Aquestes ja tenen presència a inbestMe renda variable pla de pensions amb un 4% a través del Schwab US Small Cap ETF

També les nostres carteres de ETFs estàndard en dòlars tenen exposició a les “Small Caps” de manera indirecta. Ja que inclouen l’índex CRSP que té exposició l’empresa de petita capitalització.

Aquestes carteres també té exposició a un ETF d’equal weight que en una certa forma sobre ponderar les empreses de petita grandària.

Sí, hem decidit afegir exposició a les “Small Caps” en les nostres carteres estàndard en Euros. Afegint un 4% en l’iShares MSCI World Smal Cap UCITS ETF en els perfils 7 a 9, i un 6% en el perfil 10. En línia amb el comentat anteriorment.

Al seu torn, afegim un 4% en el Vanguard Global Smal Cap Index fund EUR ACC. En els perfils 7 a 9 i un 5% en el perfil 10.

Aquests canvis es faran durant el mes de febrer i març del 2022. Aprofitant els re-balancejos de les carteres dels nostres clients, i com sempre sense cost addicional.

Todos los servicios - CAT

Deixa un comentari

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Post comment