Afegim el càlcul de la rendibilitat ponderada pels diners

A partir del dia 12/04/2023 hem incorporat el càlcul de la rendibilitat ponderada pels diners en tots els comptes dels nostres clients. És un càlcul addicional i complementari a la rendibilitat ponderada pel temps.

Aquest post aprofundeix en com calculem la rendibilitat del teu compte, en aquest nou càlcul i en com pots veure els diferents càlculs de la rendibilitat per al teu compte.

Fins avui només informàvem de la rendibilitat ponderada pel temps, que és la forma més adequada de mesurar la gestió d’inbestMe.

De fet, és tal com ho faries per a qualsevol fons d’inversió.

Per tant, fins i tot després d’aquest nou càlcul, recomanem que quan avaluïs la nostra gestió ho facis preferentment utilitzant la rendibilitat ponderada pel temps. Aquesta continua sent la primera que vam mostrar en la teva àrea de client.

Així i tot, recentment hem afegit un segon càlcul: la rendibilitat ponderada pels diners.

En cap cas vam mostrar la rendibilitat simple per a mesurar la rendibilitat de la teva cartera (i no et recomanem que l’usis). Veuràs una explicació del perquè, al final d’aquest article.

Rendibilitat ponderada pel temps (en anglès “Time Weighted Return” o TWR)

Per a calcular la rendibilitat ponderada pel temps es van acumulant les rendibilitats diàries del teu compte, excloent l’efecte de les entrades i sortides de diners, des del moment en què vas fer la primera aportació fins al present. És la millor manera d’avaluar l’acompliment d’un gestor d’una cartera (o d’un fons d’inversió) perquè no té en compte quan un client fa dipòsits o retirades d’efectiu del seu compte. És un càlcul fidel de com hem gestionat els teus diners, i no un reflex de com les teves entrades i sortides han afectat la rendibilitat de la teva cartera.

Si vol llegir més sobre la rendibilitat ponderada pel temps (TWR) et recomanem llegir:

Som conscients que la rendibilitat ponderada pel temps, en determinades ocasions, pot provocar una certa confusió. Per exemple, és possible tenir pèrdues (és a dir que el valor dipositat sigui més alt que el valor actual) mentre que la rendibilitat ponderada pel temps és positiva. Com és això possible? Recordem que aquest càlcul avalua al gestor, no el nostre encert com a inversors quan decidim afegir o treure diners. Si això ocorre, vol dir que la gestió d’inbestMe ha donat una rendibilitat positiva, però en el teu cas has tingut la mala sort (o poc encert) de posar més diners en moments on el mercat s’ha comportat relativament pitjor.

És per això que addicionalment hem afegit ara en el càlcul de la rendibilitat una segona opció: la rendibilitat ponderada pels diners.

A continuació et comptem en què consisteix.

Rendibilitat ponderada pels diners (en anglès “Money Weighted Return” o MWR)

La rendibilitat ponderada pels diners és la taxa de rendiment que farà que el valor actual net dels fluxos d’efectiu de la teva cartera (dipòsits i retirades) i el valor final siguin iguals al valor de la teva inversió inicial. La versió anualitzada de la rendibilitat ponderada pels diners es coneix com a Taxa Interna de Rendibilitat (TIR).

Pot ser anàloga al tipus d’interès d’un compte d’estalvis d’interès diari. La rendibilitat ponderada pels diners és en general una millor mesura de com has gestionat les teves aportacions i retirades. En definitiva, si has estat encertat (o has tingut sort) amb el “timing” de les teves inversions. És per això que alguns inversors poden preferir fixar-se en aquest número. No obstant això, has de tenir en compte que pot indicar poques coses de si el teu gestor ha estat encertat o no.

Si vols llegir més sobre la rendibilitat per ponderada pel temps (MWR) et recomanem llegir:

CTA Fondos Indexados (CAT)

Com veure el nou càlcul de la Rendibilitat Ponderada Pels Diners (MWR)?

No has de fer gens especial per a veure la rendibilitat ponderada pels diners. Simplement, des del 12/04/2023 hem afegit aquesta doble informació allí on es mostra informació sobre la rendibilitat de la teva cartera. Aquest càlcul, encara que s’ha iniciat recentment, s’ha incorporat per a cada compte des del seu origen.

Pots veure aquestes dues rendibilitats ja en targeta resum de cada compte:

Puedes ver estas dos rentabilidades ya en tarjeta resumen de cada cuenta:

En la targeta resum de la(s) compte(s) veuràs que ara vam mostrar dues xifres per a la rendibilitat acumulada de cada compte. La primera correspon a la rendibilitat ponderada pel temps o TWR (la que mostràvem fins avui). La segona correspon a la rendibilitat ponderada pels diners (MWR).

També hem afegit una ‘‘i’’ d’ajuda on recordem de forma resumida aquests conceptes.

Nota: usem les sigles quan no hi ha espai, per exemple en el selector que comentem més a baix en el gràfic, TWR (de l’anglès Time Weighted Return, o rendibilitat ponderada pel temps i MWR (de l’anglès Money Weighted Return, o rendibilitat ponderada pels diners).

Pots veure amb més detalls aquests dos càlculs dins de cada compte:

Hem modificat la disposició de les dades dins de cada compte perquè puguis veure fàcilment tots dos càlculs de la rendibilitat.

Hemos modificado la disposición de los datos dentro de cada cuenta para que puedas ver fácilmente ambos cálculos de la rentabilidad.

En els exemples de més amunt s’observen els dos càlculs per a tres comptes diferents, tant en versió de rendibilitat acumulada (acumulada des de l’inici) com en TAE (Taxa Anual Equivalent). Veiem com en alguns casos en els comptes d’inversions (esquerra i centre) les diferències entre un càlcul i l’altre poden ser rellevants, depenent del moment d’entrada, i d’en quin moment o en quines quanties s’han fet les aportacions. En un compte d’estalvi (dreta) les diferències entre tots dos càlculs haurien de ser mínimes, excepte casos molt excepcionals.

Per si necessites un recordatori de tots els conceptes, hem afegit i ampliat la informació d’ajuda, que podràs veure clicant en la ‘‘i’’ d’informació en cada dada.

Por si necesitas un recordatorio de todos los conceptos, hemos añadido y ampliado la información de ayuda, que podrás ver clicando en la ‘‘i’’ de información en cada dato.

Com són conceptes importants d’entendre, veuràs que aquí mateix s’explica ja amb bastant detalli les diferències entre els càlculs. Addicionalment, si vols ampliar encara més la informació veuràs que et proposem alguns enllaços en aquesta mateixa ajuda a posts del nostre blog on s’amplien aquests conceptes.

Aprofitem per a recordar que per a avaluar la gestió d’inbestMe el càlcul més adequat és el de la rendibilitat ponderada pel temps (TWR), mentre que la rendibilitat ponderada pels diners ens indica els bons o dolents que hem estat triant a cada moment l’import invertit (o la bona/mala sort d’aquestes decisions) i pot dir poc de la gestió d’inbestMe. En tot cas, tots dos es complementen.

Canviar la visualització del gràfic de rendibilitat:

A part dels diferents càlculs, addicionalment, hem afegit un selector en el gràfic de rendibilitat en percentatge, per a canviar la visualització de les dades entre TWR (ponderada pel temps) i MWR (ponderada per diners).

Cambiar la visualización del gráfico de rentabilidad

Per defecte, el càlcul que es mostra és la rendibilitat ponderada pel temps (TWR).

Pots canviar la visualització del gràfic al càlcul de rendibilitat ponderada pels diners (MWR). Simplement, selecciona el desplegable i canvia a MWR tal com et vam mostrar més amunt.

Puedes cambiar la visualización del gráfico al cálculo de rentabilidad ponderada por el dinero (MWR). Simplemente, selecciona el desplegable y cambia a MWR tal como te mostramos más arriba.

A la foto de més amunt es pot observar el mateix compte amb les dues visions diferents de rendibilitat (acumulada) en funció de la selecció que s’hagi fet i com el gràfic canvia en aquest exemple, de manera rellevant.

Pots tornar a la visualització del TWR de nou fent l’oposat. Tingues en compte que l’última selecció serà la que perdurarà en tots els teus comptes en cas de tenir vàries.

Fins i tot afegint aquesta informació pot ser que algun inversor se senti confós perquè estigui usant mentalment, sense pensar-ho molt, el càlcul de la rendibilitat simple.

A continuació et comptem per què no és adequat utilitzar el càlcul de la rendibilitat simple per a calcular la rendibilitat en una cartera d’inversió, almenys per a la gran majoria de casos.

Rendibilitat simple

La rendibilitat simple és la que calculem de manera intuïtiva i a primera vista i que consisteix a dividir les plusvàlues sobre el total aportat.

Rendibilitat simple = Plusvàlues/Net dipositat

O cosa que és el mateix,

Rendibilitat simple = Valor Actual/Net dipositat -1

En inbestMe, no recomanem utilitzar la rendibilitat simple com una mesura del rendiment d’una cartera gestionada, i per això no vam mostrar aquest càlcul. El motiu principal és perquè el càlcul de la rendibilitat simple implica assumir que tots els fluxos d’efectiu (siguin entrades o sortides) es produeixen a l’inici i, per tant, no és correcte per a avaluar l’acompliment d’una cartera gestionada. En tot cas, si no hi ha hagut fluxos d’efectiu, la rendibilitat ponderada pel temps, la rendibilitat ponderada pels diners i la rendibilitat simple són iguals.

Si vols aprofundir més sobre el tema et recomanem llegir:

Nueva llamada a la acción

Deixa un comentari

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Post comment