Prepara’t per a la pròxima correcció

Comença un nou any i els analistes fan les seves prediccions sobre els mercats borsaris per als pròxims 12 mesos.

No sóc la persona més idònia per a pronosticar què faran els mercats, jo acostumo a ser optimista per naturalesa i la meva resposta innata, com va dir Peter Lynch, és: “No sé si els pròxims 1.000 punts del Dow Jones seran cap amunt o cap avall, però estic segur que els propers 10.000 punts sí que seran cap amunt”.

La veritat és que ningú sap del cert si les rendibilitats pujaran o baixaran, i molt menys quin serà el % per a aquest any: ni un visionari és capaç de predir el termini curt i l’experiència ens demostra que els cignes negres existeixen.

És significatiu observar que els que s’atreveixen a pronosticar retorns per a l’any sempre donen xifres al voltant de la mitjana dels índexs als que apunten. Serà perquè així és més difícil que la xifra es vegi molt allunyada o desviada del % real?

Actualment estem experimentant la segona ratxa alcista del mercat més llarga de la historia, sense que s’hagi produït una caiguda del S&P de al menys un 20%. Recordem que és molt possible tenir una correcció del mercat sense una recessió, i la història en assegura que, en algún moment, el cicle econòmic canviarà, portant una caiguda en el Mercat. Les valoracions (CAPE) estan, sobretot als EEUU, en màxims amb sobrevaloracions de més del 30%.

Com preparar-nos per a la correcció

Cada inversor (tot i que sovint no ho sap), té diferents objectius financers, tolerància al risc i horitzó temporal. Definir clarament aquests paràmetres abans d’invertir és de vital importància.

És cert que per moltes pautes que coneguem, en realitat, res ens prepara al 100% per a afrontar una correcció del mercat, però val la pena recordar uns consells bàsics. Sempre que penso en una potencial correcció procuro recordar aquestes premisses per a estar més preparat per al que és inevitable:

1) No inverteixis el que necessites en el curt termini. Dit d’una altra manera, assegura’t de tenir efectiu suficient en líquid o casi líquid (dipòsits de curt termini, o com a màxim un fons de seguretat) fora dels mercats per als propers tres o cinc anys. La quantitat o el temps adequat dependrà de la teva capacitat d’estalviar. Per a il·lustrar això pot ser relativament fàcil pensar mentalment el greu que seria haver de vendre posicions després de grans caigudes per a cobrir necessitats de curt termini: vendríem amb una alta probabilitat de pèrdues efectives o relatives. En canvi, si no necessitem el que hem invertit això ens hauria de donar la tranquil·litat necessària per a capejar el temporal.

2) Assegura’t que l’estat de la teva cartera respongui a les teves necessitats. En períodes d’altes pujades qualsevol cartera pot haver respost postivament. Però això no ens asegura que la cartera tingui la correcta distribució d’actius per a complir les nostres necessitats financeres i que s’ajusti al nostre perfil de risc. Sobretot que estigui ben diversificada ja que això reduirà el nostre risc. Per altra banda, tenir clares les volatilitats associades a la nostra cartera ens pot ajudar a interpretar el risc que estem assumint. D’altres mesures més especifiques com el VAR (value at risk) ens pot ser útil també per a saber quines caigudes potencials màximes té implícites la nostra cartera, si és massa alta per a dormir tranquils tocarà reduir-la. A més, recordem que tampoc té sentit que per pensar en els riscs inherents del mercat ens anem a l’altre extrem, el pitjor dels riscs és no assolir els nostres objectius financers.

3) Accepta-ho, encertar el timing del mercat al 100% és impossible. Recorda, ningú sap del cert quan es produirà la correcció, ni el mateix Warren Buffett juga a aquest joc. Si tot i això volem tenir una possibilitat d’encertar una mica el timing, hi ha dues solucions que mentalment ens poden ajudar a estar aprop d’aquest objectiu de manera indirecta:

Establir una aportació recurrent a la nostra cartera. Aquesta és la millor opció, fes-te un pla d’inversió recurrent, És el més semblant a encertar el timing, és a dir, de forma implícita estarem comprant en diferents moments de mercat. És la millor solució per a estalviar i invertir a la vegada.

Mantenir part de la teva cartera en efectiu per a aprofitar una correcció quan arribi. Encara que hi ha estudis que diuen que tècnicament això no és el més correcte, pot tenir sentit fer-ho si això ens ajuda psicològicament. És per això que no hi ha un percentatge òptim i dependrà de les teves preferències personals; tècnicament està demostrat que és millor estar al 100% invertit i a alguns inversors els agrada estar sempre invertits, especialment si estem segurs del nostre perfil; però tenir d’un 5% a un 15% de patrimoni invertible en efectiu pot tenir tot el sentit si ens permet sentir-nos més tranquils. Fins i tot podem decidir-nos moure’ns en un rang en funció de la nostra percepció (per exemple, dins d’aquest 5%-15%). D’altra banda, portar molt més enllà el % de liquiditat no té cap sentit i seria totalment ineficient; és millor baixar el nostre perfil de risc, estar sempre invertits i recórrer a les aportacions recurrents.

4) Oblida’t de jugar a borsa, o dit d’una altra manera, separa la inversió de l’especulació i limita el segon. A tots ens agrada fer alguna incursió en el cantó fosc, i alguna inversión especulativa haurem fet o tindrem a la nostra cartera (coneixes algú enganxat amb el Bitcoin o criptomonedes?). Ja hem comentat en ocasions anteriors que això és apostar o jugar, no invertir. En cas de voler igualment especular, limitem aquesta activitat a un % molt restringit del nostre patrimoni, reconeguem el risc que això significa i mirem-ho com qualsevol altre risc: ja ho saps, una cigarreta al dia no mata però com més aviat ho deixem millor.

Qué fer quan arribi una correcció

Si hem interioritzat bé els punts anteriors, realment sabrem exactament què hem de fer quan arribi la correcció.

1) “Keep calm”. El primer és recordar el punt 1) anterior: no necessites els diners per a les teves necessitats de termini curt i has invertit per al llar termini. Per tant, el primer és no entrar en pànic. Recorda que no podem evitar una caiguda en els mercats i encara que uns ho facin menys que altres, en general tots els índexs i accions ho faran en menor o major mesura.

La història a més ens ajuda. El que sabem del passat és que els mercats al final es recuperen. Avui en dia la majoria dels inversors estan influenciats per les caigudes massives que es van produir del 2007 fins el 2009, amb caigudes de més del 50% (agafant com a referència el mercat americà). Així com caigudes del 5%, 10 o fins i tot, del 20%, són habituals, caigudes del 50% són excepcionals i va costar al voltant de quatre anys recuperar-se (recordem que per recuperar un 50% de caiguda cal un 100% de pujada). Des del punt mínim el mercat ja ha pujat més del 300%. Hi ha una norma que sempre es compleix i és que les caigudes són més ràpides (i per tant provoquen més pànic) que les pujades, però quant més gran sigui la caiguda més altes seran les potencials revaloritzacions. És un gran error que si s’ha produït el primer ens perdem el segon.

2) Reavaluar la nostra cartera: hauríem d’haver-ho fet abans, recordes? Però si no ho hem fet suficientment bé, ara és una molt bona ocasió per fer-ho. Si la nostra cartera està ben dissenyada i diversificada, en línia amb el nostre perfil, això ens haurà protegit caient menys que el mercat.

En tot cas, no hi ha res com una caiguda important per a sentir d’aprop el que significa el risc. Però tampoc ens hem de precipitar; hi haurà moments i oportunitats suficients per a corregir la nostra cartera. És suficient conscienciar-nos i prendre les decisions correctes quan tingui sentit. Els mercats sempre ens donen moltes oportunitats.

3) Recordem de nou que encertar el timing al 100% és impossible. Quan el mercat comença a caure, tornem a tenir la temptació d’encertar el sòl. Novament, és molt difícil encertar el sòl, no ho sabrem del cert. Les dades ens diuen que a l’entorn d’un terç de les disminucions del 5% es converteixen en reduccions del 10%. I aproximadament la meitat de les disminucions del 10% arriben al 20%. Les grans caigudes fan por, però cap pèerdua és permanent fins que vens. Com que no sabem fins a quin punt pot baixar el mercat, el millor és seguir amb el nostre pla. Recordes el punt 3) a.?: t’havies compromès a estalviar i invertir de forma recurrent. Doncs el millor que pots fer és agafar-te mentalment a això i no deixar el teu pla per res; si hi hagut una correcció estaràs comprant prop al sòl en un o varis moments del teu pla. Si a més a més, o alternativament has aplicat la opció 3) b. vés reduint la teva liquiditat. Com que tindràs dubtes d’encertar el sòl, pots fer-ho en trams però fes-ho.

Les teves emocions et dominaran: planifica abans

Hem parlat en d’altres ocasions dels biaixos en el comportament de l’inversor mig. Aquests biaixos generalitzats provoquen grans pèrdues de rendibilitat respecte dels índexs, hsitòricament de fins un 5,25% anual. Hi ha múltiples biaixos que condicionen a l’inversor mig. Però n’hi ha alguns que destaquen per sobre d’altres.

Un mercat en baixa crea pànic, i davant l’adversitat el nostre cervell “animal” està programat per a lluitar o fugir. La manada inevitablement escollirà fugir per allò de seguir la massa, però recorda que tu no tens perquè. T’has preparat i compromès a invertir per al llarg termini. Noi necessites els diners a curt termini, per tant, per què fugir dels mercats quan a mig o llarg termini són indefectiblement alcistes ?

L’altre factor que ens condiciona és la nostra aversió innata a perdre: el dolor d’una pèrdua causa el doble de patiment que el plaer d’un guany. Contra aquest dolor poca cosa podem fer a banda de planificar abans.

Si ens hem preparat, tal i com suggerim, la nostra cartera i la nostra ment estaran preparats. Convé planificar bé el nostre pla d’inversió perquè quan arribi el dolor de les pèrdues (inevitablement arribaran en algun moment) tinguem els mecanismes de comportament adequats. En resum, això consisteix en seguir un pla prèviament dissenyat i/o revisat en els moments de calma mental i calma en els mercats. I encara millor en moments d’optimisme o eufòria en els mercats!

Descubrir plan de inversión

Comparteix aquest article:
LinkedIn
Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp