Correcció en els mercats: el que no s’ha de fer

4 coses que no hem de fer i 5 que ja hauríem d’haver fet.

Els estius,  històricament, han estat propicis per correccions en els mercats, i l’estiu del 2015 no ha estat una excepció: a la tercera setmana d’agost s’ha produït una “correcció” de més del 10% (per sobre del 10% així es considera) . Molts inversors, al veure els seus actius caure es pregunten què fer?

Almenys hi ha 4 coses que No hem de fer:

-No obsessionar-nos amb les notícies:

Normalment, davant esdeveniments d’aquest tipus, els diaris i televisions s’omplen de titulars. El que aquests mitjans de comunicació no expliquen, normalment, és que els mercats tenen una tendència natural alcista, i abans, ja han pujat molt més del que han caigut.

És millor no obsessionar-nos amb les fluctuacions diàries, i deixar de mirar el nostre compte constantment, al cap i a la fi, les oscil·lacions són normals en els mercats: recordem que la inversió en accions, pren el nom de renda variable, i els bons, prenen el de renda fixa, més per diferenciació de l’anterior, que per la seva poca variabilitat.

-Evitar el pànic:

Els tipus d’interès estan històricament baixos i ho seguiran estan durant un bon temps. No hi ha alternatives a hores d’ara, a la renda variable. D’altra banda, els mercats, tot i no estar barats, especialment els americans, sí que ho estan a Europa, i encara hi ha múltiples empreses, amb oportunitats de creixement a llarg termini.

En tot cas, una correcció, no ha de ser una raó per vendre bones companyies (les dolentes, les hauríem d’haver venut fa temps).

-No ser complaent

Aquestes situacions posen a prova la nostra actitud com a inversors.

També són un test excel·lent per identificar la nostra aversió al risc.

Realment estem preparats per suportar aquestes caigudes?

¿La nostra cartera és un bon reflex de la nostra tolerància al risc?

¿Hem invertit els diners que necessitem en el curt termini?

Aquestes situacions, són una bona oportunitat per revisar les nostres estratègies i actituds, adequar-les a la nostra situació econòmica i a la tolerància al risc real. No hi ha res més real, que veure el nostre compte perdre un 10% o un 15% en una setmana, per comprovar si seguim dormint a les nits.

-No Intentar saber més que ningú

Després d’una caiguda del 10%, ningú sap, com es comportarà posteriorment el mercat. No perdem molt el temps escoltant aquell “expert” que assegura el que passarà. El més probable és que si ho sabés, no es dedicaria a això.

La realitat, és que després d’una caiguda del 10%, pot seguir una altra del 15%, del 25% o del 50%, o tot el contrari, que hi hagi un rebot i els índexs s’en vagin a màxims, de nou. D’altra banda, tampoc ens hem d’ofuscar amb la paraula correcció. Aquestes definicions no són dogma de fe. Hi ha qui parla de correcció a partir del 5%,  i altres a partir del 15%. La realitat és, que el que passi en una setmana al mig del mes d’agost no significa res, i una baixada del 10% no té importància en si mateixa.

Per tant, el millor consell que podem donar, és tenir paciència, estar diversificats i aprendre a prendre consciència de la nostra actitud inversora i guanyar fortalesa psicològica. Per això aconsellem tenir un pla inversor.

Aquest pla ha de tenir en compte:

Aquesta és la piràmide de prioritats que ha de tenir en compte l’inversor,  per crear el seu pla.

Perquè la realitat és, que “en el món de la inversió el secret és que no hi ha secret”. Només cal fer bé 5 coses. I les descrivim en el nostre article:  començar a invertir:

-No deixar-se portar pels impulsos

-Paciència: el temps és l’aliat de l’inversor

-Minimitzar despeses i comissions

-Tenir un pla inversor

-I Mantenir passi el que passi

Aquestes 5 coses vénen condicionades per dos anteriors:

-Mai Invertir el que necessitem en el curt termini

Però, al mateix temps, avui dia hi ha una evidència: no hi ha altra alternativa per als nostres estalvis (més enllà dels que necessitem per a la nostra vida diària, plans o imprevistos), per tant:

-Invertir és una necessitat: si no volem perdre poder d’adquisició.

Descubrir plan de inversión

Comparteix aquest article:
LinkedIn
Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp