Contractar un assessor financer

Prèn el control de les teves finances

La majoria dels inversors o estalviadors amb voluntat de ser-ho , són professionals molt ocupats per la seva professió , que necessiten suport i inclús delegar a un especialista , totes les decisions en matèria d’inversió.

Molts inversors comencen el seu periple inversor confiant en el seu banc o entitat financera de tota la vida i en el seu gestor de l’ oficina . Aquesta manera d’actuar acostuma a ser una mala opció , obtenint , sovint , un servei mediocre, poc personalitzat i poc independent , que deriva en tenir un alt percentatge de la nostra cartera en actius del propi banc .

Pocs inversors es paren a analitzar el cost d’aquest servei , ja que poques vegades s’especifiquen els costos derivats dels fons utilitzats ( molt sovint entorn al 2-2,50% ) . A més a més , en funció del tipus d’operativa , hi ha que sumar-hi els costos transaccionals que normalment són més alts que altres serveis més especialitzats d’inversió ( acostumen a ser del 0,5% com a mínim ).

Una alternativa , és buscar una agència de valors o gestor de patrimonis especialitzat, que normalment garanteix una gestió més independent , al no dependre de un banc .Per aquesta alternativa , l’inversor es pot trobar amb els problemes de capitals mínims d’inversió, ja que per tenir un servei de qualitat , ens requeriren mínims de 500.000 o inclús 1.000.000 euros , xifres que estan a l’abast de poca gent . Els costos totals en aquests casos poden arribar fins el 3%, tot i que es poden trobar serveis de qualitat una mica més econòmics . Una fórmula molt estesa, és la del “2 & 20s “ , que consisteix en carregar al client un 2% fixe sobre el capital invertit i un 20% sobre la rendibilitat anual .Un any en el qual haguéssim obtingut una rendibilitat del 10% brut , pagaríem fins un 4% ( 2%fixe + 20% x 10%=2% ) , reduint la nostra rendibilitat neta al 6%.

Una altra alternativa a considerar , és la de buscar un assessor independent . Aquests , són una mica més flexibles en els capitals mínims , i alguns comencen per sota dels 500.000 euros . La majoria , al final , acostumen a utilitzar fons d’inversió, i tal com hem explicat a l’inici, aquests porten implícites comissions que varien entre el 1,5% fins el 2,5% . Tot sovint , les gestores retrocedeixen part d’aquest cost a favor de l’ assessor financer, podent aquest últim , tornar-lo o no al seu client . Les seves comissions finals poden ser més diverses, però si considerem tots els costos , difícilment es trobin serveis de qualitat per sota del 2,5%/3%.

Alguns assessors , poden ser , senzillament brokers , que facin de les comissions de transacció la seva principal font d’ingressos , per tant , incentivant compres i vendes , a vegades innecessàries .

Finalment , sempre ens queda poder gestionar nosaltres mateixos , la nostra inversió . Si et decideixes per aquesta última opció , et recomanem , que abans llegeixis molt i t’informis el més possible . És un dels nostres objectius, ajudar a incrementar la cultura financera i esperem aportar el nostre granet de sorra , amb les nostres opinions i els continguts que trobaràs en la nostra web. També és important saber prioritzar el tipus de decisions a prendre .

La realitat , és que no resulta fàcil trobar el servei ideal . Una bona opció és preguntar als nostres amics o coneguts si coneixen un bon gestor . Però tot i així , hem de seguir controlant tots els aspectes .

En resum , les nostres recomanacions serien :

Com invertir:

S: Sistema /organització : és important assegurar que la oferta del servei ens convenç en quant a les estratègies que s’apliquen i els mitjans que s’utilitzen. Al mateix temps , també és important acordar quin serà el “benchmark”, índex o combinació de índexs que ens serviran per valorar la gestió . És imprescindible que tinguem visibilitat de les nostres carteres , control total del nostre compte i possibilitat de poder canviar de gestor de forma àgil i sense costos de penalització . També , és important, saber quina seguretat tenim dels fons dipositats .

C: Compromís /cost : el compromís del gestor i que aquest entengui bé les nostres necessitats , és fonamental . Sinó tenim bona comunicació o una bona interacció , és millor buscar-ne un altre . També és bo saber en què inverteix ell mateix dins les seves carteres o els seus “tracks records”.Més fonamental , és entendre els costos totals del seu assessorament . Aquests , es restaran a la nostra rendibilitat , i s’ha demostrat que tenen un impacte definitiu en la rendibilitat de un portafolis a llarg plaç .

Rebutgem d’entrada aquells assessors que no expliciten amb transparència els seus costos i que no són clars amb els objectius que volen assolir . Estudiem bé els costos explícits ( aquells que ens facturen directament ) i implícits ( aquells que no es veuen , perquè resten directament dels valors liquidats ) .Valorem si les comissions ( totals ) que ens cobren tenen sentit amb els serveis que ens ofereixen .

O: Objectivitat /independència : rebutgem el gestor que no tingui una total independència al escollir els actius . Hem de qüestionar aquell assessor que tingui una determinada predilecció per una gestora de fons ( pot ser degut , a que de la mateixa , obtingui més retrocessions ).

P: Proactivitat /Parteneriat : és important veure que l’assessor té cada vegada més interès en millorar la seva gestió envers nosaltres , i que proactivament , ens informa de la situació dels mercats , i de les nostres carteres específiques .

E: Educació : aprofitem tan com puguem els seus coneixements i la seva col·laboració a formar-nos en el món de la inversió . Sinó aprenem res d’ell sobre el món de la inversió , difícilment serà l’assessor adequat.

En resum , abans de seleccionar un assessor , és important aclarir els conflictes d’interès en la relació inversor-assessor. Hi ha d’haver transparència sobre les comissions i compensacions , però sobretot , ha de ser capaç de diagnosticar les nostres necessitats i que sigui capaç de proposar un pla d’inversió que interioritzem i assimilem completament . Al cap i a la fi , es tracta d’evitar el pitjor dels errors , comprar car i vendre barat . Finalment , un assessor financer ens ha de permetre prendre decisions racionals , apartant les nostres emocions del procés. El mercat , normalment , premia la disciplina !

Inbestme , ha posat en marxa un servei digital d’assessoria financera , que és una clara alternativa de baix cost i d’alt valor afegit , donant resposta a tots els reptes que puguin plantejar-se al petit inversor . Si estàs preparat per invertir, és important conèixer el teu perfil inversor . I sinó , sempre pots seguir aprenent amb nosaltres les bases de com invertir , o seguir les nostres aportacions a través del nostre blog . Esperem poder-te ajudar , a que mica en mica, puguis prendre el control de les teves finances.

Comparteix aquest article:
LinkedIn
Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp