Si és impossible preveure la propera correcció, quines alternatives té l’inversor?

Cada vegada que es produeixen esdeveniments com la recent devaluació del iuan, o la crisi Grega, amb els seus corresponents impactes en els mercats, els experts comencen a omplir pàgines intentant anticipar les possibles conseqüències.

El que ens ha ensenyat l’última crisi financera és que tot és possible en els mercats: ningú realment la va anticipar, i la volatilitat va anar molt més enllà i molt més lluny del que els experts es podien imaginar. Estem segurs que ens tocarà viure noves situacions de pànic en els mercats i crisis futures, però la nostra opinió, és que és una pèrdua de temps intentar predir els alts i baixos dels mercats. Entre d’altres raons, perquè les més grans crisis, gairebé sempre vénen d’esdeveniments totalment impredictibles. Encara que això és un fet, això no va evitarà que altres segueixin gastant rius de tinta (o bits per estar ja en l’era digital) en intentar-ho.

Però això vol dir que l’inversor no pot fer res per protegir-se?

Ja hem ressaltat altres vegades l’important que és tenir un pla i cenyir-se a ell i tenir una disciplina com a inversor. Però què fan els inversors professionals en la pràctica: aquí compartim alguns aspectes pràctics que ens poden ajudar, en cert grau, a “capejar els temporals”.

El cash:

Els inversors no es posen d’acord en si una cartera ha d’estar al 100% invertida o no. Hi ha alguns que opinen que tenir cash sense invertir, és perdre l’oportunitat d’obtenir el 10% de retorn de mitjana del S&P500. Altres, però, ho veuen com una possibilitat precisament de protegir-se dels mercats o aprofitar el moment de caigudes per comprar més barat. Aquests acostumen a tenir un 10% sempre en cash, i augmentar aquesta proporció al 15% o 20% en moments de màxims o eufòria dels mercats.

Una estratègia complementària o alternativa és la possibilitat d’operar amb …

Marge:

Els inversors amb carteres importants i més experiència, utilitzen sovint la possibilitat d’operar amb marge, això és, operant amb la capacitat que donen els brokers per a professionals, de apalancar usant com a garantia la pròpia cartera. Aquesta possibilitat permet usar aquesta capacitat d’apalancar-se, més o menys, en funció de la situació del mercat. Per tant l’inversor pot en moments de caigudes, usar més marge per reforçar la seva cartera temporalment. Això és clar,  només té sentit en moments on els interessos estan baixos i amb perspectives que segueixin així.

Aquesta estratègia ha d’estar reservada exclusivament a inversors amb molta experiència que estiguin vigilant constantment les seves posicions. En cap cas, recomanaríem anar més enllà d’un apalancament del 1.2, i seria desitjable restituir el més aviat possible el compte a una situació d’equilibri.

Cobertures:
Com inversors a llarg termini gairebé mai volem vendre les nostres companyies guanyadores i generar guanys per pagar impostos. Per això hi ha una solució,  cobrir parcialment les nostres carteres de forma global, és a dir, no una a una, sinó una proporció determinada de la nostra cartera. La forma més eficient de fer-ho, és usar opcions sobre l’índex al que estiguem més exposat i crear una cobertura general en la proporció que creguem més  oportuna, per exemple un 10% -15% seria raonable, amb la possibilitat d’augmentar-la si veiem que les coses es posen més complicades. Hi ha estratègies amb opcions que permeten fer això, sense cost o amb un cost molt petit. És com comprar una assegurança de vida gratis. Aquesta estratègia, també és per a inversors avançats, encara que no és tan difícil d’aprendre una vegada es comença a entendre la mecànica de les opcions i a usar-les de una forma intel·ligent.

Freqüència  inversora:

Una altra alternativa, és variar la nostra freqüència o quantitat d’inversió, en funció de la situació del mercat. És el que intenta un inversor accelerant el seu pla preestablert en moments de caigudes.

Però …… un moment! No havíem dit que era impossible preveure el mercat? Gairebé totes les estratègies que hem descrit en, certa manera, es basen en haver sabut anticipar quina és la situació del mercat! Doncs si! Si ho pensem en detall, unes més que altres impliquen certa interpretació i encert sobre el que està passant. Tot i així, són totes elles mesures no definitives o acomodatícies, és a dir complementàries amb la nostra visió llarg placista.

A inbestme, intentem aplicar aquelles estratègies que menys depenen d’aquest “art” d’endevinar l’impossible. Per això, tornem a insistir en el que s’ha dit al principi d’aquest article: en la simple estratègia de proposar-se un pla i aprendre a controlar les nostres emocions! Per a això és important conèixer quines han de ser les prioritats de l’inversor.

Tot i així, i seguint amb la descripció d’estratègies alternatives i recordant els nostres inicis inversors quan vam començar a invertir en companyies, els descrivim addicionalment un estratègia múltiple que ara ens atrevim a definir com la de les 5Ps (i que en el seu moment, apliquem gairebé sense donar-nos compta amb molt bon resultat):

Les 5Ps:

  • Prematur, poc a poc, i amb paciència (3 “Ps” de cop)

És important començar prematurament. Com més aviat millor . Però no hi ha pressa en construir la nostra cartera, ho podem fer a poc a poc. No cal estar totalment invertits, ni tot el temps. La paciència és el nostre gran aliat.

  • Petit

És millor no córrer darrere de les companyies de moda, aquelles que aconsegueixen de seguida els favors del mercat i elevades valoracions. Però si que aconsellem entrar quan les descobrim (de vegades segueixen sobrevalorades molt de temps, hello Amazon), però podem entrar primer amb un import petit i esperar correccions per augmentar la nostra posició amb valoracions / preus més raonables.

  • Perspicaç

D’altra banda no deixem perdre oportunitats de mercat. Hi ha moments en què grans companyies o sectors perden el favor dels inversors. Sovint uns mals resultats trimestrals, ens donen grans oportunitats d’entrar a preus molt avantatjosos.

L’inversor que s’inicia ha de trobar la seva pròpia estratègia, la que li faci sentir-se còmode amb els riscos que assumeix: les 5Ps poden ajudar-hi, però començar per la senzillesa és el millor consell que podem donar. Coincidim amb Warren Buffett que va recordar recentment que “les accions estaran més altes, i segurament molt més altes en 10 o 20 anys que ara“: aquesta és la raó per la qual ni ell (ni nosaltres) intentarem anticipar-nos al  que farà el mercat, però si mantenir (també igual que ell ) la nostra perspicàcia aguda (tant de bo tinguéssim la seva!).

Coneix el teu perfil d’inversió i comença a invertir amb nosaltres com més aviat. El temps és el millor aliat per a l’inversor disciplinat. Combinem òptims portafolis amb ETFs de diferents tipus d’actius i mercats. Ara pots ser un reeixit inversor i només a partir de 5.000 €. Si d’altra banda, ja tens certa experiència i vols començar a construir la teva pròpia piràmide de portafoli les nostres carteres Inbestme Dynamics i Inbestme Advanced són la teva millor alternativa.

Comparteix aquest article:
LinkedIn
Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp