El Nasdaq entra en un nou mercat alcista. I ara què?

El Nasdaq de nou en situació de mercat alcista

En plena canícula estiuenca d’aquest complicat i calorós 2022, el Nasdaq entra oficialment en un nou mercat alcista.

L’índex tecnològic va pujar un destacable 2,9% el dia 10/8/2022, certificant oficialment la tendència alcista i completant un augment de més del 20% (20,2%) des de l’últim mínim registrat. Es considera que un augment d’un 20% o més des d’un mínim, com el punt d’inici d’un nou mercat alcista.

Les recents pujades del Nasdaq han posat fi al mercat baixista més llarg des de 2008, que es va donar enmig de la “gran crisi financera”. Així i tot, encara està un 23,8% per sota del seu màxim (registrat al novembre de 2021) després de baixar fins a un 32,9%, registrant un nou mínim el 16 de juny del 2022.

El Nasdaq ha estat l’índex que ha liderat les caigudes aquest 2022. S’ha relacionat aquest fet a la sensibilitat de les empreses tecnològiques a les pujades de tipus d’interès.

El Nasdaq va ser el primer índex important a entrar en situació de correcció de mercat.

En general, la renda variable ha pujat durant juliol, estenent-se de moment al mes d’agost, després de registrar un dels pitjors resultats en un primer semestre, en dècades.

Aquesta recuperació que s’ha produït juntament amb altres índexs importants, reflecteix pel que sembla una aposta de la majoria d’inversors que el refredament de la inflació permetrà que el banc central dels EUA (Fed) moderi el ritme de la seva campanya d’augments de tipus d’interès que permeti que els mercats es recuperin.

El Nasdaq encara està molt per sota dels seus màxims

Encara havent entrat en un mercat alcista, al Nasdaq encara li falta recuperar un 23,8% addicional per a superar el màxim històric, que en el cas de l’índex tecnològic es va produir anticipadament respecte a altres índexs al novembre del 2021.

Per a recuperar la caiguda del 32,9% el Nasdaq haurà de pujar un total d’un 48,9% per a superar els seus màxims.

Recordem que la matemàtica determina que per a recuperar un percentatge de caiguda el percentatge de pujada necessari és sempre superior com veiem en la taula següent.

Hi ha, no obstant això, una lectura positiva d’aquesta taula: entrant en nivells més baixos és fàcil obtenir rendibilitats superiors.

El fet que el Nasdaq hagi entrat en un mercat alcista no significa que la volatilitat que hem viscut estigui superada i que no hi haurà més caigudes. Com hem vist, estem encara molt lluny dels màxims anteriors, que és el senyal perquè els inversors més exigents considerin superat definitivament un mercat baixista.

A més, els majors índexs encara estan en terreny de mercat baixista.

Descargar guía Aprender a invertir fácilmente

Els majors índexs encara en terreny baixista

Com hem esmentat anteriorment, el Nasdaq ha estat l’índex que ha liderat la tendència dels mercats. Esperem que ara mateix estigui anticipant aquesta tendència per als altres índexs més importants.Como hemos mencionado anteriormente, el Nasdaq ha sido el índice que ha liderado la tendencia de los mercados. Esperemos que ahora mismo esté anticipando esa tendencia para los otros índices más importantes.

Aquí representem el S&P500, l’índex més seguit als EUA de renda variable i el MSCI World l’índex més seguit de renda variable mundial. Altres índexs importants:Aquí representamos el S&P500, el índice más seguido en EEUU de renta variable y el MSCI World el índice más seguido de renta variable mundial. Otros índices importantes:

  • El Dow Jones no va arribar a entrar en situació baixista.
  • El MSCI Europe tampoc.

Però tal com observem en el gràfic superior, tant el S&P 500 com el MSCI World, encara que han recuperat un 15% i un 13% respectivament des dels seus mínims de mitjan juny, encara segueixen en situació de mercat baixista. A tots dos els queda entorn d’un 15% per a superar els màxims d’inicis del 2022.Pero tal como observamos en el gráfico superior,  tanto el S&P 500 como el MSCI World, aunque han recuperado un 15% y un 13% respectivamente desde sus mínimos de mediados de junio,  aún siguen en situación de mercado bajista. A ambos les queda en torno a un 15% para superar los máximos de inicios del 2022.

I ara què?

De tot això, com de gairebé tot en la vida, l’important és l’aprenentatge que puguem obtenir. A diferència del que succeïa fa unes dècades, en tan sols pocs mesos hem viscut comportaments dels mercats que ens han servit per a il·lustrar:

Què és una correcció de mercat?

Què és un mercat baixista?

Lliçons d’un mercat baixista

Com la inversió recurrent ens ajuda a superar un mercat baixista?

Fa poc més d’un mes fins i tot ens vam atrevir a parlar anticipadament de què és un mercat alcista?

La nostra intenció no ha estat donar una lliçó de com encertar el millor moment per a invertir. Més aviat tot el contrari.

Encara que creiem que no està de més saber en quina situació de mercat ens trobem, reconeixem no tenir una “bola de cristall” i més enllà de les pistes que les estadístiques ens indiquen, ens declarem incapaces d’endevinar quin és el millor moment per a entrar o sortir del mercat. Si observem el mercat baixista lligat a la gran crisi financera, els índexs van entrar en situació alcista (pujada d’un 20% després d’un mínim), aquests van tornar a caure de nou més d’un 20% abans de superar els màxims anteriors al cap d’uns mesos.

Però recordem que les estadístiques estan per a trencar-les.

Una de les interpretacions dels recents rebots en els mercats és que els inversors estan anticipant que s’està començant a guanyar la batalla a la inflació (ha baixat del 9,1% al juny al 8,5% al juliol als EUA) i que la Fed deurà a començar a reduir els tipus d’interès si provoca (o ja ha provocat) una recessió per a estimular de nou el creixement, la qual cosa al seu torn estimularia la bossa.

Descargar 7 inversiones de rentabilidad a largo plazo

Només el temps ho dirà

Si observem els articles abans esmentats, hem estat capaços d’identificar aquests diferents estats de mercat una vegada s’han produït, mai a compte. Creiem que és impossible anticipar al 100% la direcció del mercat i que si algú et dona a entendre que sí que és capaç de fer-ho, desconfia.

Per això no prestis massa atenció als diferents estats del mercat i concentra’t a seguir el teu pla d’inversió i en el que controles. El vell proverbi que diu que, “no es tracta d’encertar el millor temps de mercat, sinó d’estar invertit el màxim temps en el mercat” (traducció lliure de l’anglès:“it’s not about timing the market, but about estafi in the market”), ha demostrat ser cert al llarg dels anys. Les estadístiques mostren que aquells que romanen invertits a llarg termini, mantenint una disciplina d’aportacions recurrents, en una cartera ben diversificada, generalment ho faran millor que aquells que intenten beneficiar-se dels canvis d’adreça del mercat.

Apèndix: sobre els falsos mínims i falsos mercats alcistes

Les estadístiques dels mercats financers sempre són una font d’informació però alhora només una indicació del que pot passar no del que passarà.

Hem comentat més amunt que si observàvem el mercat baixista lligat a la gran crisi financera, els índexs van entrar en situació alcista (pujada d’un 20% després d’un mínim), per a després tornar a caure de nou més d’un 20% abans de recuperar un nou mínim i després prendre una senda definitiva i superar els màxims anteriors al cap d’uns anys més tard.

En el gràfic següent veiem això il·lustrat.

Per exemple el S&P 500:

  • va marcar un “fals mínim” el 20/11/2008
  • basats en aquest fals mínim després va pujar més d’un 20% (8/12/2008), arribant fins i tot al +24% sobre aquest “fals mínim”.
  • però a posteriori va caure de nou un 28%, baixant fins a un mínim definitiu el 3/09/2009.
  • des d’aquí va prendre una senda definitivament cap amunt, plagada com sempre d’alts i baixos per a superar màxims al febrer 2013.

Descubrir plan de inversión

Deixa un comentari

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Post comment