Lliçons d’inversió que ens va deixar 2022

2022 va ser un any de gran moviment i incertesa en els mercats financers i ens va deixar diverses lliçons. Des de la recuperació d’alguns països afectats per la pandèmia a la inflació més gran experimentada per les economies desenvolupades en quaranta anys, els inversors van experimentar una infinitat d’emocions.

No obstant això, enmig de tot aquest caos, com hem dit anteriorment, van sorgir importants lliçons d’inversió que és important tenir en compte per a no ensopegar dues vegades sobre la mateixa pedra. A continuació, expliquem algunes de les més importants.

Els bancs centrals com a catalitzadors

La inflació va ser, sens dubte, el principal protagonista macroeconòmic de 2022. Les economies desenvolupades van experimentar un creixement de preus sense parangó en els últims 40 anys. La fi de la pandèmia, la crisi de subministraments i la guerra entre Rússia i Ucraïna van contribuir a impulsar aquesta escalada.

Això va fer que els bancs centrals es veiessin obligats a fer un gir de 180 graus en la seva política monetària. D’uns tipus d’interès pròxims a zero (o fins i tot negatius), es va passar ràpidament a una pujada de tipus d’interès, els quals van ser superiors al 2 i el 3%.

La conseqüència a curt termini va ser el temor a una recessió pel refredament de l’economia per la menor demanda, però, al mateix temps, va provocar una caiguda en el preu dels bons governamentals i corporatius, la qual cosa està fent més atractiva la renda fixa.

No hi ha dubte que els bancs centrals continuen sent els principals actors en l’àmbit monetari i financer. Les seves decisions provoquen importants canvis en les preferències dels inversors, de manera que han de manejar les expectatives financeres de forma molt acurada.

Els inversors han de continuar atents als seus pròxims moviments, ja que la majoria dels analistes preveuen una moderació en el ritme de creixement dels tipus d’interès durant la segona meitat d’enguany. Això sí, tot dependrà de com evolucioni la inflació.

CTA Fondos Indexados (CAT)

La importància de la diversificació i la inversió a llarg termini

2022 va ser un any de gran volatilitat en els mercats financers que finalment va acabar amb importants caigudes en la majoria d’índexs. El S&P 500, el principal índex nord-americà, va caure gairebé un 20%; el Nasdaq, un 33%; el DAX, un 12,35% i el CAC 40, gairebé un 10%. Tan sols el FTSE 100 anglès va experimentar una tímida pujada del 0,91%.

Quan això ocorre, els inversors entren en pànic i venen els seus actius per a evitar més caigudes. Es tracta d’un comportament lògic, ja que les emocions aguaiten darrere de cada inversió. És complicat controlar els impulsos humans en uns certs moments, i el moment d’invertir no anava a ser una excepció.

Per a altres inversors, en canvi, 2022 va ser vist com una oportunitat de comprar més barat. I, a més, si han fet els deures, no haurien de travessar grans problemes. Però si hi ha una cosa important que tots els inversors han d’aplicar en el seu dia a dia, són dues premisses fonamentals: focus en el llarg termini i diversificació.

Invertint a llarg termini, les caigudes de 2022 es converteixen en una anècdota més en el camí. De fet, amb una estratègia combinada de Dollar Cost Average (DCA) i llarg termini, que consisteix bàsicament a aportar cada mes la mateixa quantitat a fons d’inversió i altres instruments anàlegs, 2022 ha estat un any de compres més barates, que permeten obtenir rendiments més alts en el futur.

I, gràcies a la diversificació, es poden compensar les caigudes en un sector, àrea geogràfica o tipus d’actiu amb guanys en altres per a pal·liar de forma adequada la rendibilitat d’una cartera.

Conclusió de les lliçons apreses en 2022

No hi ha dubte que l’any 2022 ens va deixar valuoses lliçons d’inversió que podem aplicar en les nostres decisions financeres futures. Recordem sempre la importància de la diversificació, l’anàlisi rigorosa dels actius en els quals invertim i la importància de mantenir una estratègia a llarg termini.

Si desitges invertir els teus estalvis aquest 2023 de manera assenyada i posar en pràctica aquestes lliçons i començar a invertir en línia, et recomanem que visitis inbestMe, una plataforma digital d’inversió que t’ajuda a crear una cartera diversificada i personalitzada al teu perfil d’inversió. El nostre equip de professionals es posarà a la feina per a multiplicar els teus guanys.

Oferim una àmplia varietat de productes financers adaptats a les teves necessitats, com a fons indexats, ETFs, plans de pensions o fons ISR. Amb fins a un 85% menys en comissions comparades amb els instruments tradicionals.

No esperis més per a prendre el control de les teves finances!

Nueva llamada a la acción

Deixa un comentari

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Post comment