Un horitzó a llarg termini és una garantia d’èxit per a la inversió

 

La discussió de si l’horitzó inversor ha de ser de curt o llarg plaç , està intrínsecament lligada al tema d’especulació versus inversióNormalment l’especulador es mou a curt plaç , ja que busca en pocs dies o en poques hores ( el trader intradia ), generar plusvàlues . Acostuma a especular amb senyals provinents d’anàlisis tècniques , i pot arribar a l’extrem de no interessar-li gens ni mica en quina empresa, índex o subjacent està comprant o venent.

A vegades l’inversor poc experimentat actua visceralment en el curt plaç , encara que no sigui especulador o chartrista, confonent entre activitat i resultats ; pensant que per comprar i vendre constantment s’obté la rendibilitat , quan molt sovint, és tot el contrari .

Aquest mateix inversor, sense adornar-se’n , especula a contra cicle : escolta a les notícies que alguna/es accions estan pujant, o que el mercat està disparat i decideix comprar ( a vegades en màxims ) . Al cap d’uns dies el mercat corregeix i comença a perdre valor, s’espanta i ven en pèrdues . El mercat segueix baixant , i com va quedar escamat per les últimes pèrdues , no pren posicions quant el mercat ofereix oportunitats de comprar barat . Al cap de un temps , torna a deixar-se emportar per la cobdícia quan veu que els mercats tornen a estar en màxims …i probablement torni a repetir el cicle fins a “perdre la camisa”, o desvincular-se definitivament dels mercats .

 

L’especulador és aquell que va a la caça del rendiment i això en general produeix mals resultats. Un bon exemple d’això , és retrocedir en el temps i observar el que va passar l’any 2000 , amb la bombolla d’internet .

Per oposició , està l’inversor a llarg plaç . Normalment si pren una posició , és perquè després d’un estudi més o menys exhaustiu, té una certesa raonable que li reportarà un valor addicional , i en general , assumeix que aquest valor es faci efectiu en un període de temps mitjà o llarg . Un dels inversors més exitosos , Warren Buffet ( WB ), es caracteritza per invertir en empreses , igual que si fos un empresari . Moltes de les seves frases famoses fan referència a aquesta visió :

“ Si no et planteges tenir una acció per 10 anys , no pensis en tenir-la , ni per 10 minuts “

“No és important el talent , ni els esforços , hi han coses que porten el seu temps . No pots produir un nadó en un mes , deixant embarassades a 9 dones “

De totes maneres , WB és fidel deixeble de Ben Graham ( BG ), el qual va dir:

“Un inversor individual ha d’actuar consistentment com un inversor , no com un especulador “.

L’inversor a llarg plaç no sempre encerta , però té la disciplina per deixar suficient temps a la seva hipòtesis en cada valor , perquè aquesta pugui realitzar-se o no ; i desinverteix únicament si aquesta hipòtesis queda anul·lada , o detecta oportunitats molt millors . D’aquesta manera la seva ràtio d’encerts augmenta considerablement . No hem d’oblidar que juga amb una avantatge al seu favor , sap que el mercat té una tendència “natural” alcista .

Com invertir:

A Inbestme , ens alineem totalment amb la visió de WB. El nostre horitzó inversor és totalment a llarg plaç . La nostra experiència com especuladors ( ho admetem , com aficionats ) mai ens ha aportat resultats raonablement sistemàtics i satisfactoris que puguin compensar l’esforç d’estar moltes hores davant d’una pantalla , mirant senyals de compra o de venda , sobretot pensant en el descompte de les despeses de transacció . En nombrosos estudis es demostra que el fracàs actuant com especuladors es bastant generalitzat , i que l’única garantia d’èxit en el món de la inversió , és crear un pla sistemàtic amb una visió en el temps , el més llarga possible .

És també un fet estadístic , que en el llarg plaç , la volatilitat es dilueix , i és en aquest temps , on l’inversor troba la recompensa , sobretot si és capaç de seleccionar com WB, empreses amb altes avantatges competitives .

Al estalviador que es planteja comprar unes accions amb diners que necessita en menys de 3 anys , li aconsellaríem que s’oblidi d’invertir-hi i sobretot d’especular , que deixi el seus diners en el seu compte corrent o en un dipòsit de curt plaç.

Si per contra , aquest estalviador té una quantitat de diners que no necessitarà a curt plaç, li recomanem tot el contrari . Avui en dia , deixar els diners en un dipòsit es garantia de perdre diners , ja que es perd pel pas del temps , per l’impacte de la inflació .

A partir de 10. 000 eur és possible crear carteres eficients que permetin obtenir rendibilitats addicionals sobre un dipòsit , si tenim la paciència del inversor . Està demostrat que els mercats premien la consistència . És el que proposem amb les nostres carteres diversificades .

La nostra recomanació és crear-se un pla d’inversió amb una xifra inicial , amb un horitzó quant més llunyà millor , i aportacions recurrents anuals , semestrals , o millor mensuals . Aquesta combinació és garantia d’èxit i és una forma excel·lent de crear-se un pla per la jubilació . La màgia del interès compost juga al nostre favor , ja que és “la força més poderosa del univers ( Einstein ) .Com va escriure Peter Lynch : “ No se si els pròxims 1000 punts del Dow Jones seran ascendents o descendents, però estic segur que els pròxims 10000 seran d’augment .

Si disposes de una quantitat de diners que no necessitis , amb certa formació pràctica i sempre pensant amb un horitzó de mitjà o llarg termini és totalment possible invertir com un professional . És el que proposem en les nostres carteres  .

Inbestme, és el teu assessor financer online . Coneix el teu perfil inversor i comença a invertir quant abans millor . T’ajudem a prendre control de les teves pròpies finances .

Comparteix aquest article:
LinkedIn
Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp