COP 27 i el canvi climàtic

Què és la COP 27?

Aquest mes de novembre del 2022 se celebrarà a Egipte la Conferència de les Nacions Unides sobre el Canvi Climàtic de 2022, més comunament coneguda com a COP 27.

COP respon a les sigles, Conferència de les Parts de la UNFCCC (United Nations Framework Convention on Climate Change).

Quins són els objectius de la COP 27?

En poques paraules l’objectiu de la COP 27 és continuar comprometent a tota la humanitat i especialment als estats però també a tots els actors econòmics a continuar lluitant contra el canvi climàtic.

Més en concret continuar comprometent a la humanitat amb l’objectiu de limitar l’augment de la temperatura per sota del 2 °C (i intentar reduir-lo a 1,5 °C) i sense perdre de vista l’objectiu del “Net Zero”.

Per què limitar l’augment a 1,5 °C?

Ara són pocs els que discuteixen el que la ciència mostra clarament que per a evitar els pitjors impactes del canvi climàtic i preservar un planeta habitable, l’augment de la temperatura global ha de limitar-se a 1,5 °C per sobre dels nivells preindustrials.

S’estima que ja en aquests moments, la temperatura de la Terra ja és aproximadament 1,1 °C més alta que a fins del segle XIX, i les emissions continuen augmentant. Per a mantenir l’escalfament global a no més d’1,5 °C, com s’exigeix en l’Acord de París, les emissions han de reduir-se en un 45% en el 2030 i arribar al “Net Zero” per a 2050.

Què és el Net Zero?

En resum, “Net Zero” significa reduir les emissions de gasos d’efecte d’hivernacle el més a prop possible a zero, i que les emissions restants siguin reabsorbides per l’atmosfera, per exemple, pels oceans i els boscos.

La transició a un món de zero emissions netes és un dels majors desafiaments que ha enfrontat la humanitat. Requereix ni més ni menys que una transformació completa de com produïm, consumim i ens movem. El sector de l’energia és la font al voltant de les tres quartes parts de les emissions de gasos d’efecte d’hivernacle en l’actualitat i és la clau per a evitar els pitjors efectes del canvi climàtic.

Reemplaçar l’energia contaminant del carbó, el gas i el petroli amb energia de fonts renovables, com l’eòlica o la solar, reduiria dràsticament les emissions de carboni.

CTA Wizard 2022 (CAT)

Què s’espera de la COP 27?

La COP 27 continua insistint en quatre objectius fonamentals que resumim en:

Mitigació: de nou determinar accions per a limitar l’escalfament global a 2 °C, sense perdre de vista l’objectiu de l’1,5 °C. Però també tracta de temes com a Adaptació, Finançament i Col·laboració en tot aquest procés.

Encara que al final tot es resumeix, a incrementar el compromís de països, ciutats, institucions, empreses, etc. a lluitar contra l’escalfament global.

Quant als resultats esperats d’aquest cim, aquesta conferència creiem que estarà condicionada de moment o en què se celebrarà, amb els grans blocs de nou enfrontats i amb una guerra en el mitjà d’Europa que fa preveure dificultats a avançar molt més enllà de l’aconseguit a París o Glasgow.

Però, d’altra banda, pensem que si la humanitat ha estat capaç de reunir-se ja 28 vegades (aquesta serà la 29) en diferents moments des de l’any 1995 és perquè encara hi ha una voluntat i esperança que la humanitat aconsegueixi aquest repte.

Com podem contribuir?

A més de les iniciatives de les Nacions Unides, existeix una creixent coalició de països, ciutats, empreses i altres institucions que s’estan comprometent a arribar a zero emissions netes. Més de 70 països, inclosos els majors contaminadors (la Xina, els Estats Units i la Unió Europea són responsables del 46% de les emissions), han establert un objectiu de zero emissions netes, que cobreix aproximadament el 76% de les emissions globals.

Més de 1200 empreses han establert objectius basats en la ciència en línia amb el zero net, i més de 1000 ciutats, més de 1000 institucions educatives i més de 400 institucions financeres s’han unit a Race to Zero, comprometent-se a prendre mesures immediates i rigoroses per a reduir a la meitat emissions per a 2030.

Des d’inbestMe vam ser pioners en 2018 a crear carteres indexades ISR (Inversió Socialment Responsable) i, per tant, hem aportat el nostre granet de sorra en el sector en què operem.

Ara mateix oferim tres versions de carteres ISR:

  1. Las Carteres de fons indexats ISR
  2. Carteres de plans de pensions ISR
  3. Carteres de ETFs ISR.

A continuació relacionem alguns dels fons o ETF d’àmbit global que utilitzem en les nostres carteres relacionades directament o indirectament amb el canvi climàtic per si et serveixen d’inspiració. Fins i tot amb la nostra manera d’invertir podem implicar-nos en la sostenibilitat.

ISINs-y-Fondos-COP27

Nota: és probable que algun d’ells tingui restriccions per a inversors privats.

CTA ETFs ISR (CAT)

Deixa un comentari

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Post comment