Els beneficis clau de la sostenibilitat econòmica

En 2008, amb poc més de 20 anys, Liesel Pritzker Simmons, hereva de Hyatt Hotels, va rebre una herència de 500 milions de dòlars. Quan va voler invertir aquesta quantitat amb “impacte social” els seus banquers es van limitar a descartar el tabac. Pritzker, llavors, va decidir crear el seu propi vehicle d’inversió amb el qual explotar els beneficis clau de la sostenibilitat econòmica.

Ara, la rendibilitat obtinguda des de llavors és bastant superior al porfolio dissenyat pels seus antics banquers. La història de Priztker és també la del desenvolupament de la sostenibilitat econòmica.

Per què invertir sobre el principi de sostenibilitat econòmica?

La sostenibilitat econòmica se sustenta sobre la diferència entre creixement i desenvolupament. El primer suposa un augment quantitatiu, mentre que el segon suposa una millora de les qualitats. Aquest avanç col·loca al subjecte que l’experimenta (siguin empreses, particulars o Governs) en una millor posició per a resoldre futurs desafiaments.

La sostenibilitat econòmica se sustenta sobre la diferència entre creixement i desenvolupament. El primer suposa un augment quantitatiu, mentre que el segon suposa una millora de les qualitats. Aquest avanç col·loca al subjecte que l’experimenta (siguin empreses, particulars o Governs) en una millor posició per a resoldre futurs desafiaments.

Els beneficis clau de la sostenibilitat econòmica

Al món empresarial se li compara en moltes ocasions amb l’animal. Especialment, en termes evolutius, ja que compleix el principi darwiniano que les espècies (empreses) que millor s’adapten són les que sobreviuen.

Així, apostar per aquestes companyies, que s’adapten millor en lloc de destruir el mitjà, genera una sèrie de beneficis importants a l’ésser:

  1. Més longeves
  2. Adquirir i retenir millor el talent
  3. Perquè els seus treballadors estan més compromesos
  4. Tenir millor publicitat entre consumidors i inversors

La llista dels beneficis clau de la sostenibilitat econòmica podria incorporar algun element més, encara que aquests són els més importants. Però també podria resumir-se en un només: les empreses sostenibles són més rendibles en el llarg termini. Una característica clau per a qualsevol inversor.

Todos los servicios - CAT

Rendibilitats de la inversió sostenible

Una de les claus que ha acompanyat a la inversió sostenible en els últims anys ha estat l’alta rendibilitat. Malgrat que ara, per les circumstàncies, podria semblar que no és així, principalment pel notable increment dels preus dels combustibles fòssils, en realitat, en el llarg termini continuen acumulant rendibilitats molt elevades.

De fet, durant els últims anys, els fons amb una filosofia d’inversió sostenible han batut sistemàticament al mercat. El gegant Morningstar va assenyalar que entre 2015 i 2019 els fons estatunidencs sostenibles ho havien fet millor durant els moments baixistes. Per a Blackrock, un altre gegant de la inversió, les empreses amb major èmfasi en els criteris ESG (ambientals, socials i de governança) presentaven característiques de “alta qualitat i baixa volatilitat”. Unes característiques que convertien a aquestes companyies en “amortidors durant les caigudes en els mercats”.

Aquesta bona evolució, per exemple, es pot apreciar en els ETFs ISR que té en el seu catàleg inbestMe. Fins al punt, que la selecció ideada per la signatura porta des de 2015 entre els quatre productes, d’una llista de vuit, més rendibles. A més, en aquest temps ha estat la que més rendibilitat ha obtingut durant tres anys i la segona que més en dues ocasions.

Els millors productes per a obtenir beneficis clau de la sostenibilitat econòmica

En total, la rendibilitat mitjana anual dels ETFs ISR de inbestMe ha estat del 4,9%. Una xifra que contrasta notablement, per exemple, amb la pobra evolució de l’IBEX 35, l’índex de referència a Espanya.

Un dels productes estrella amb el millor comportament que es pot contractar dins del catàleg de inbestMe és l’ETF: Xtrackers MSCI Japan ESG. Un vehicle d’inversió que ha generat un 6% de rendibilitat anualitzada en els últims tres anys. Encara que també sobresurten el MSCI EM SRI UCITS ETF USD amb una rendibilitat superior al 5% en els últims tres anys i el Amundi Index MSCI USA SRI PAB que es va estrenar en 2021 amb una rendibilitat del 31,8%.

Tots els ETF seleccionats dins del catàleg de inbestMe, a més, compten amb les millors condicions del mercat, tant en comissions com en puntuació ESG.

En el primer cas, van des del 0,13. En el segon, la pràctica totalitat dels vehicles d’inversió de la gestora tenen puntuació AAA o AA que implica tenir incorporades a empreses líders en la seva indústria en la gestió dels riscos i oportunitats ESG més importants.

Definitivament, l’exemple de Pritzker no sols representa les noves inquietuds per la inversió amb impacte social de les noves generacions. També que és una decisió encertada perquè ha demostrat ser més rendible. Ara solament falta que la resta seguim aquests passos per a obtenir els beneficis clau de la sostenibilitat econòmica. Per a començar, el millor, és revisar el catàleg de inbestMe el que millor s’adapta a nosaltres.

ETFs CAT

Deixa un comentari

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Post comment