Què és una correcció de mercat?

Durant aquests primers mesos del 2022 els mercats han estat caient, des dels màxims que es van produir just a inicis del mes de gener. Però malgrat aquestes caigudes, en el moment d’escriure aquest post (maig 2022), el S&P 500 encara segueix en terreny de correcció i no ha arribat al terreny de mercat baixista.

Vegem més detalladament què és una correcció.

Què és una correcció de mercat?

Una correcció de mercat té principalment dues característiques que la defineixen:

  1. Encara que implica una caiguda des d’un màxim, aquesta és limitada. Es parla de correcció quan la caiguda aconsegueix un 10% des d’un màxim recent. Això vol dir que per sota d’aquest 10% les caigudes que es puguin produir no tenen la qualificació de correcció, és a dir no són significatives, són simplement una cosa normal en el mercat. D’altra banda, correccions superiors al 20% entren en la categoria de mercats baixistes. Per tant, una altra definició és que un mercat està en zona de correcció quan ha caigut entre un 10% i un 20% des d’un màxim recent.
  2. Encara que no és una característica que es nomeni molt, la paraula correcció té implícita una altra paraula: recuperació.

Precisament a l’ésser una caiguda de “poca importància” per als experts, normalment s’espera que després d’una correcció hi hagi una ràpida recuperació dels nivells anteriors, és a dir que el mercat recuperi el seu màxim anterior i des d’aquí, més aviat que tard, continuï pujant.

Elaboració pròpia amb dades de Bloomberg

En el gràfic superior, podem veure un exemple de correcció. A la fi del 2018, el mercat va estar caient des de finals de setembre fins a finals d’any. Com veiem la caiguda no va arribar a sobrepassar el 20%. Si hagués sobrepassat aquest 20%, hagués entrat en la categoria de mercat baixista. És a dir, una correcció pot anar des d’un -10% a un -19,99%. Va estar caient 65 dies, aconseguint una caiguda del 19,7% i va recuperar els màxims de nou en 81 dies.

El que estem vivint ara mateix a principis del 2022 pot ser que no arribi a ser més que una correcció:

Situació a maig del 2022 Cap a on anirà el mercat? Continuarà baixant i entrarà en zona de mercat baixista o es recuperarà i es mantindrà en zona de correcció durant un temps més i recuperar els màxims?
Elaboració pròpia amb dades de Bloomberg

Com veiem malgrat tot el soroll que està generant, la caiguda en el S&P 500, no ha passat del 18,6% (considerant les dades de tancaments diaris), per tant, tècnicament no ha arribat a entrar de moment en zona de mercat baixista.

Què podem esperar d’una correcció de mercat?

Mentre que els mercats baixistes són esdeveniments més limitats, les correccions són innombrables, i han de considerar-se una cosa molt normal en els mercats. N’hi ha prou amb dir que estadísticament es produeixen cada 9 mesos de mitjana en el S&P 500.

Font: Bloomberg, correccions en els últims 10 anys en el S&P 500

En el conjunt de gràfics superiors podem diferents correccions des del 2010 en el S&P 500.

Elaboració inbestMe amb dades de Bloomberg.

En la taula superior veiem com, no hi ha hagut moltes correccions en els últims anys. Recordem que han de ser caigudes entre el -10% i el -20% perquè una caiguda sigui considerada una correcció. Per tant, hi ha moltes caigudes inferiors al 10% que no entren en aquesta consideració en aquest període.

Veiem que la durada de les caigudes (113 dies) i dels dies de recuperació (94) estan entorn dels 100 dies, sent la ràtio entre dies de recuperació i caigudes pròxim a l’1.

En la taula hem inclòs les caigudes actuals de gener a maig 2022 com una correcció. Això és així perquè, no sabem si es quedarà aquí o canviarà a categoria de mercat baixista. En tot cas hem comprovat que si no la incloguéssim les mitjanes no canvien significativament.

Todos los servicios - CAT

Què fer durant una correcció de mercat?

En la taula següent comparem les dades de les recents correccions amb els recents mercats baixistes que vam veure aquí:

Elaboració inbestMe amb dades de Bloomberg.

Encara que la informació pot no ser del tot rellevant estadísticament, sí que veiem clarament, que considerant les últimes caigudes, tant la durada d’aquestes (113 vs. 339 dies), el percentatge de caiguda (-18% vs. -47%) i sobretot els dies de recuperació (94 vs. 763) i la ràtio entre dies de recuperació (0.9 vs. 3.1) són clarament inferiors per a una correcció que per a un mercat baixista.

Per tant, la resposta més fàcil a la pregunta de què fer durant una correcció de mercat seria comprar tot el que poguéssim.

Aquesta resposta, no obstant això, només és vàlida, en retrospectiva: un exemple el tenim en la situació actual. Encara que sembla que els mercats estan rebotant des de la posició actual ningú pot assegurar que l’actual correcció de mercat, no es converteixi en un nou mercat baixista!

Per tant, la nostra recomanació de què fer en una correcció seria molt similar a la de què fer en un mercat baixista:

  1. fer molt poc
  2. seguir concentrats en el que controlem és a dir el nostre estalvi
  3. i continuar aportant de manera recurrent i automàtica al nostre pla d’inversió en funció de les nostres possibilitats.

Tingues en compte el teu horitzó per a definir el teu perfil de risc

Més enllà d’això, creiem que aquesta anàlisi i la diferenciació entre el que és una correcció de mercat i un mercat baixista ens hauria d’ajudar a determinar, en una certa forma, el nostre perfil de risc. Quan contestem que sí que podem suportar una caiguda del 35% (un mercat baixista) preguntem-nos si a més estem disposats a estar molts mesos en pèrdues. En canvi, caigudes del 10% poden suposar recuperacions més ràpides. És a dir no és només un problema de profunditat de la caiguda sinó el temps que estarem en potencials pèrdues i això té molt a veure amb el nostre horitzó d’inversió.

Entendre aquests conceptes, ens pot ajudar a determinar millor el nostre perfil de risc per a les nostres inversions i a saber controlar millor les nostres emocions en períodes de caigudes, siguin correccions o mercats baixistes.

FI CAT

Deixa un comentari

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Post comment