Proves que els fons de gestió activa no baten als seus índexs

Els fons de gestió activa no baten als índexs

Cada vegada hi ha més dades perquè els inversors intel·ligents inverteixin els seus diners en índexs. Això és així pel fet que la majoria de fons d’inversió de gestió activa no compleixen el seu objectiu de batre al mercat.

No és la primera vegada que ens referim als informes de SPIVA. SPIVA respon a les sigles de S&P Indexis Versus Active Funds (SPIVA). Existeixen informes per a diferents regions en el món. Aquí ens referirem i aprofundirem principalment al SPIVA Europe Scorecard de finals i al SPIVA US Scorecard. Tots dos per al 2021, els últims disponibles en el moment d’escriure aquest article.

Els fons de gestió de renda variable a Europa no baten als índexs

Aquests estudis mostren el rendiment d’1 a 10 anys dels fons de gestió activa en comparació amb els seus índexs de referència a Europa.

En el gràfic superior hem resumit les dades per regions geogràfiques dels fons de gestió activa europeus de renda variable a 10 anys. En mitjana, el 92% dels fons d’inversió actius de renda variable no baten als seus índexs després de deu anys. Aquest percentatge oscil·la entre el 83% per a la renda variable europea fins al 96% per a la renda variable global.

Els fons de gestió activa que no baten als seus índexs de referència en un any és del 76,5% en mitjana. El percentatge de fons de gestió activa que no baten als seus índexs va pujant al llarg dels anys fins al 92% a causa de la falta de persistència d’aquests. Quan es parla de persistència ens referim a la falta de consistència en el rendiment superior d’un fons al llarg dels anys. És a dir, pot ser fàcil que un gestor el faci bé un any (entorn del 25% l’aconsegueixen) però al llarg del temps això és molt difícil mantenir-ho i es redueix a menys del 8% al cap de deu anys per al cas d’Europa.

Els fons de gestió activa de renda variable als EUA no baten als índexs

L’informe per als EUA és en general molt més complet i té tot luxe de detalls per diferents categories.

L’any 2021, que va ser un molt bon any per a la renda variable, pot ser que sigui degut a això, no va ser un bon any per als gestors actius, situant-se entre els pitjors. Com veiem en taronja en el gràfic superior, gairebé el 80% dels fons de gestió activa de renda variable no van batre als seus índexs.

A llarg termini la foto no canvia radicalment i la conclusió és similar a la que vam veure per a Europa.

En el gràfic superior veiem una dada addicional. Quan s’afegeix el component de risc, el percentatge de fons d’inversió que no baten als seus índexs augmenta en tots els casos. Per exemple, per a 20 anys els fons d’inversió de gestió activa de renda variable que no baten a l’índex S&P Composite 1500 és del 90%, i augmenta fins al 95% quan es mesura ajustat pel risc.

ETFs CAT

Els fons de gestió activa de renda fixa una mica millor

Quant a la renda fixa, només disposem de dades en SPIVA per als EUA.

Les dades indiquen que el percentatge de fons de gestió activa de renda fixa tenen un acompliment una mica millor que els de renda variable.

Si prenem com a referència el Barclays Global Aggregate bond “només” el 65% dels fons de gestió activa no baten als seus índexs al cap de 15 anys. Això és certament millor que la dada de renda variable. Però, així i tot, són molts més els que no ho aconsegueixen que els que ho aconsegueixen.

Si estenem l’anàlisi a altres categories i fem una mitjana (que no té per què ser representatiu, però sí indicatiu) veiem que el percentatge dels fons d’inversió de renda fixa que no baten els índexs és del 86% i a més tenen el mateix problema de persistència.

No deixis les teves finances exposades a la sort

Les dades mostrades són proves clares que la gestió activa, en general, no bat als seus índexs.

Una anàlisi més detallada demostra que aquesta situació és generalitzada i no hi ha cap àrea geogràfica o classe d’actiu on refugiar-se.

D’altra banda, les dades de persistència demostren que el fet que un fons d’inversió actiu tingui un bon resultat un any és més una qüestió de manera que d’habilitat del gestor. Seleccionar fons d’inversió activa basant-nos en els resultats anteriors és un joc de perdedors, ja que menys del 5% persisteixen com a guanyadors en el temps.

Això s’afegeix al fet que a més entorn del 50% dels fons de gestió activa han estat liquidats o fusionats.

Les dades de SPIVA són una prova que les probabilitats dèxit de la gestió activa són molt baixes. Tot i que és cert que un petit percentatge de gestors actius són capaços de mantenir el seu èxit en el temps, també és cert que cal tenir molta sort per trobar-los entre les múltiples opcions que se’ns ofereixen. Les dades de SPIVA ens demostren més que mai que els rendiments del passat no garanteixen resultats futurs.

El teu futur financer és massa important per a deixar-lo a la sort: et recomanem evitar (o limitar) l’ús de la gestió activa triant una cartera indexada de baix cost ben diversificada alineada amb els teus objectius i dissenyada per a obtenir els resultats dels índexs.

Todos los servicios - CAT

Deixa un comentari

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Post comment