El Fons d’Emergència. El primer estalvi.

Fons d’emergència, els imprevistos són infinits

Un cop disposem d’un pressupost personal i hàgim ajustat les nostres despeses, la nostra primera missió serà crear un fons d’emergència.

El Fons d’emergència és una quantitat de diners estalviada en un compte o dipòsit que sigui disponible i que només farem servir per cobrir aquestes despeses que sorgeixen inesperadament.

En el nostre dia a dia ens trobem amb situacions imprevistes. Se’ns espatlla el cotxe, cal canviar la rentadora, afrontar una ruptura sentimental, ens posem malalts, podem perdre la nostra ocupació, i així podríem seguir, in enternum. Totes aquestes situacions comporten despeses i solen aparèixer en el pitjor moment.

Per resumir-ho, és el que els passa a Carl i Ellie en la pel·lícula Up,la qual cosa els impedeix anar de viatge a la Cataractes Paradís. Pots veure el vídeo en aquest enllaç, agafa un mocador abans d’obrir-lo.

Fons d’emergència, ¿I si no el tinc?

 

En el cas de no disposar d’un fons d’emergència, haurem de cobrir l’imprevist amb opcions més cares, complexes i no sempre al nostre abast, com podrien ser:

Demanar un crèdit, en un moment en què probablement no serà el més adequat i potser no ens ho concedeixen, o ens ho fan signar a pitjors condicions.
Pagar amb la targeta de crèdit. I això ens podria obligar a haver de ajornar pagaments amb el cost que comporta.
Cancel·lar o desfer inversions a un termini més llarg, i això pot suposar pèrdues o desavantatges fiscals.
Utilitzant estalvis que tenien per un  altre destí o objectiu financer, com el cas de la pel·lícula Up.

Fons d’emergència, cobreix almenys de 3 a 6 mesos

 

El teu fons d’emergència hauria de cobrir com a mínim de 3 a 6 mesos de les teves despeses totals. És a dir, una quantitat que et cobreixi durant un temps les despeses de l’habitatge, subministraments, menjar, educació etc.

Tingues una quantitat amb la qual et sentis còmode, pensant per exemple, quant trigaries a aconseguir una nova feina en el cas de perdre l’actual.

Comença des de ja, posa com una despesa fixa l’estalvi, i comença a fer el teu fons d’emergència. Un cop hagis cobert aquesta quantitat, podràs començar a pensar estratègies d’inversió amb Inbestme per als teus objectius financers.

I no oblidis que cada vegada que l’utilitzis, hauràs de  reposar-lo. Si no quedaràs desprotegit de nou.

On el guardo?

El Fons d’emergència l’has de tenir en un lloc segur, però disponible. I si pot ser remunerat. Aquesta combinació, avui dia és complicada, t’aconsellaríem disposar d’un compte corrent, sense despeses, i amb una mica de remuneració. Alternativament, pots obrir un compte amb l’objectiu compte de seguretat o d’estalvi a Inbestme, orientat a cobrir aquesta necessitat vital.

Descubrir plan de inversión