Què fer front a la volatilitat actual dels mercats?

Haig d’estar preocupat per la volatilitat?

Els inversors certament han tingut un mal inici de 2022, ja que els bons i les accions han caigut de manera coordinada i això ha significat pèrdues fins i tot per a les carteres més diversificades. Diversificar significa no posar tots els ous en la mateixa cistella i funciona bé quan els actius que combinem en una cartera no es mouen tots junts, com sol ser el cas. Si els actius es mouen coordinadament en la mateixa direcció, el benefici de la diversificació disminueix. Si vols saber què fer front a la volatilitat de mercats financers, continua llegint.

Per què els actius s’han mogut de forma correlacionada?

En 2022 hem sofert un moviment correlacionat a la baixa de la majoria dels actius financers a mesura que el focus dels bancs centrals ha canviat completament de direcció a mitigar la inflació. L’alta inflació tendeix a afectar negativament tant als bons com a les accions i en aquestes situacions passen a correlacionar-se positivament.

Per contra, quan l’atenció se centra en el creixement econòmic, això tendeix a afectar els bons i les accions de manera oposada. Això és pel fet que un major creixement econòmic generalment és bo per a les accions i dolent per als bons, ja que normalment significa tipus d’interès futurs més alts, i viceversa. En aquests casos, els més generalitzats, les accions i els bons estan negativament correlacionats.

Què significa la volatilitat de mercats financers per a un inversor?

Per tant, les rendibilitats negatives s’han estès a tota classe de carteres fins i tot per a les més prudents. Però, què significa això per a un inversor? La teoria moderna de les carteres d’inversió ha fet de la volatilitat la mesura del risc d’una cartera. Com més fluctua el valor d’un actiu o d’una cartera, més risc té aquesta inversió.

És la volatilitat el risc real per a un inversor? Sens dubte, no és agradable veure que el valor de la nostra cartera disminueix, d’això no hi ha dubte.

Todos los servicios - CAT

És la volatilitat un risc real?

Però, quan es converteix en un risc real? El risc és material només quan l’inversor es veu obligat a vendre i realitzar la pèrdua perquè necessita els diners. Si la pèrdua no es materialitza, és una cosa que no ha de preocupar massa l’inversor.

Per això, en assignar-li a l’inversor la cartera adequada, es té tanta cura a entendre el teu horitzó d’inversió, és a dir, la quantitat de temps durant el qual no necessitaràs aquests diners i podràs mantenir-lo invertit.

Per tant, si l’horitzó d’inversió és correcte, la volatilitat és més una qüestió comptable temporal sense efecte real sobre la riquesa a llarg termini.

Hi ha alternatives?

La situació generalitzada és sens dubte complexa: tenim la inflació més alta dels últims 40 anys, una possible recessió en marxa, una crisi energètica a Europa, i la pitjor situació geopolítica de les últimes dècades.

Els mercats financers podrien caure encara més? Sens dubte poden caure més. Les bosses han caigut al voltant d’un 20%, però podrien caure un altre 10 o 20%.

Una solució assenyada llavors podria ser vendre-ho tot o deixar d’invertir si invertim recurrentment i esperem que la situació es calmi. Quan tot estigui bé, començarem a invertir novament. Això té molt sentit … si no aprofundim.

Per què sortir del mercat no és la solució?

Quin és el problema sobre aquesta estratègia? El problema és que quan tot estigui bé, el mercat ja estarà un 20% més alt. Els mercats són mecanismes que descompten el futur. No esperen que s’augmentin les bones notícies ni que decaiguin les dolentes.

En general, es diu que el mercat de valors és l’anomenat indicador principal. Anticipa l’economia entre 6 i 12 mesos. El mercat de valors comença a pujar quan les notícies són dolentes i comença a baixar quan tot sembla estar bé.

ETFs CAT

Per què els mercats s’anticipen?

Per què succeeix? Perquè els mercats, concebuts com un gran grup d’individus, tenen algun tipus d’intel·ligència col·lectiva que és superior fins i tot a la del membre individual més intel·ligent del grup. Això permet que els mercats anticipin (en terminologia financera es diu que descompten) la informació molt abans que sigui evident per als inversors individuals.

Per tant, deixar d’invertir pot semblar una estratègia assenyada que sens dubte podria evitar algunes pèrdues a curt termini.

Quin és el risc de sortir del mercat?

Però, quin és el gran risc? El gran risc és quedar-se fora del mercat. Molta gent va sortir en 2008 i mai va tornar a entrar. Semblava una estratègia assenyada en aquest moment, un gran alleujament al no veure caure el valor de la cartera tots els dies. Les persones que van viure aquest període saben el difícil que va ser.

Però després del 2009 els mercats de valors van multiplicar el seu valor per un factor de 4 o 5. Quedar-se fora va significar perdre tots aquests guanys.

Per tant, en general, romandre fora pot semblar una estratègia assenyada. El problema és que ningú sabrà mai quan és el bon moment per a tornar. No hi haurà una llum verda oficial que ho anunciï.

Què fer front a la volatilitat actual dels mercats financers?

El mercat començarà a pujar quan tot estigui malament, no quan tot estigui bé, com sol pensar-se. El risc en aquest moment per als inversors que van decidir quedar-se fora és no tenir l’oportunitat d’entrar novament i perdre tota la recuperació del mercat i els guanys posteriors.

Seguir en els mercats i continuar aportant de manera recurrent és sempre una molt bona solució per a no perdre’s els beneficis de la inversió a llarg termini.

ETFs ISR

Deixa un comentari

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Post comment