Trump president. Què passa en els mercats?

I la Cambra i el senat són republicans també.

Donald Trump és el nou president dels Estats Units. Per tancar el cercle, la Cambra i el Senat són republicans.

Trump ha guanyat contra tots: els mitjans de comunicació, bancs, empreses, estrelles de rock i líders polítics de tot el món. Ha demostrat una vegada més que la continuïtat amb el passat, personificat en aquest cas per Clinton, simplement no és una opció viable en aquest moment històric. Els votants, empobrits per les polítiques que afavoreixen l’augment de la desigualtat i per por a un futur que veuen encara més gris que el present, prefereixen la perspectiva d’un canvi ple d’interrogants, a una estabilitat en la que s’ofeguen inexorablement.

Com ha reaccionat el mercat ara? Millor del que s’esperava. Els qui defensaven la fi del món, han estat desmentits, com ja va passar amb el Brexit. Els futurs sobre accions van arribar a perdre al voltant del 5% durant la nit, abans de recuperar-se significativament en el matí europeu. En paraules de Barack Obama, “Passi el que passi, s’aixecarà el sol de nou”, el que significa que la democràcia nord-americana trobarà el seu camí també, en aquest passatge de la història.

Trump,ara ha de  tranquil·litzar els mercats. Fer-los caure no li interessa. Hem vist ja, aquest matí, en el seu discurs d’agraïment, que va utilitzar un to menys guerrer i més dialogant del que s’esperava. Fent una campanya a l’atac ha guanyat la presidència, ara és aconsellable baixar el to.

Pel que fa a l’evolució futura dels mercats, no és fàcil fer previsions a mig termini, fins que les noves mesures de política econòmica siguin anunciades. Però podem fer un esbós sobre les diferents classes d’actius.

Esbós d’implicacions per als diferents actius amb Trump president

Mercat de valors: qualsevol puntual caiguda durant aquests dies podria ser una bona oportunitat de compra. Trump proposa una reducció d’impostos per a les empreses del 35% al ​​15%. La sostenibilitat fiscal d’aquesta mesura ha de verificar-se, però és, sens dubte, un efecte estimulant per a les empreses que es beneficiaran de la reducció d’impostos. El creixement de la despesa en infraestructures, per la seva banda, també podria actuar com una força impulsora per a l’economia.

A més d’això, molts inversors estan posicionats amb poc risc accionarial. A principis d’aquest any, es van produir sortides massives de fons d’accions als fons de bons. Això afavoreix l’aparició de compradors en cas de caigudes, com ha passat la nit d’avui. Aquest efecte podria accelerar-se, si les accions continuen pujant cap al final de l’any.

Mercat de bons: creiem que un cop esgotat el flight to quality seguit del xoc de les eleccions, els tipus estan destinats a pujar.

Trump ja ha expressat fermament estar en contra de la política acomodatícia de la Fed i és probable que la seva presidència acceleri el procés de normalització dels tipus d’interès. Sembla molt poc probable, la renovació de Yellen el 2018, i el seu successor podria resultar menys dovish ( o política monetària menys acomodatícia )

Les polítiques de despesa anunciades en infraestructures i la reducció d’impostos també podrien causar una tendència a l’alça en els tipus d’interès.

L’elecció de Trump també tindrà l’efecte d’accelerar l’empenta proteccionista a nivell mundial i el qüestionament del model actual de la globalització. En general, el proteccionisme genera estímuls inflacionaris i amb ells, una major probabilitat d’augment dels tipus. Cal estar atents als bons de tipus fixos, els preus es poden veure afectats per aquests augments.

Canvi: durant la nit, el dòlar s’ha venut en gran mesura a la baixa contra les principals divises (EUR, CHF, JPY i GBP), quan la victòria Trump s’estava materialitzant. Després, la perspectiva dels rendiments de capital de les corporacions dels Estats Units en cas de baixar els impostos i les tipus més alts per les raons exposades anteriorment, han afavorit la recompra de la divisa nord-americana.

El pes mexicà, que seria el més perjudicat en el cas d’una revisió dels acords comercials amb els Estats Units, ha arribat a perdre el 13%, enfront del dòlar.

Pel que fa a la direcció que prendrà el tipus de canvi EUR / USD a partir d’ara, caldrà veure com la tendència potencial de l’enfortiment del dòlar afecta la remodulación de la QE ( Quantitative Easing) per part del Banc Central Europeu. La decisió del BCE el 8 de desembre dictarà la direcció, a mitjà termini.

Les nostres carteres estan dissenyades per comportar-se raonablement bé en qualsevol situació de mercat.

Descargar 7 inversiones de rentabilidad a largo plazo

Comparteix aquest article:
LinkedIn
Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp