Trucs per sobrepassar la volatilitat d’una correcció, el teu pla

Brexit : volatilitat sí , però no la fi del món

Recentment ja hem escrit sobre: Què passarà?, després del Brexit. En realitat ,és força difícil predir les conseqüències davant d’un fet de tanta importància. Estem segurs que en el mitjà i llarg termini aquest fet serà una anècdota. Avui llegia que l’economia americana i els seus mercats borsaris han superat en els últims 140 anys, pel cap baix, unes  35 recessions que van acumular entre totes gairebé 50 anys de crisis , o gairebé 100 caigudes de més del 10%, i els mercats van pujar en aquest període més de 10.000 vegades. Però això, segurament,  no ens evitarà passar per la nostra dosi de volatilitat en els pròxims dies o mesos, i ningú pot concretar-ho . Probablement passem per la correcció 101 de més del 10%. Quin pla ens espera! Però no és la fi del món, ni molt menys.

 Trucs per sobreviure davant una correcció

El primer truc i el més evident és la diversificació. En aquestes últimes hores hem vist com hi ha mercats que queien més del 10% mentre altres només ho feien un 2%-3%,  alhora que l’or pujava un 5%. Segurament, la nostra cartera seguirà patint, però molt menys que comprant una acció, un sol tipus d’actiu, una zona concreta (Europa,ara, estarà plena de volatilitat) o invertint només al nostre país. Sinó tenim una cartera ben diversificada, és moment de pensar, com més aviat millor, en construir-la. En moments de correccions, pot ser una gran oportunitat.

Per als més atrevits hi ha una solució una mica més agressiva. Imaginem que creiem en empreses que marquen “LES” diferències, i que no hem tingut l’oportunitat de comprar-les a preus “raonables”. Només cal que en feu una llista, apunteu el seu preu actual i calculeu diguem un 15% (o fins i tot un 20%) de caiguda des dels preus actuals. En aquest punt, donem una ordre a aquests preus calculats del tipus “Good till cancel”, és a dir una ordre que quedarà oberta mentre no s’executi. Potser només aconsegueixis l’objectiu en un percentatge limitat, dependrà de com d’agressiu siguis amb el preu de descompte, però imagina’t el goig que dóna encertar el preu mínim d’una d’aquestes companyies. Òbviament la selecció del tipus de companyies va amb l’estil de cadascú. Un pot preferir fer la seva llista amb empreses de valor o bé de dividend.

Estratègies d’inversió: el pla i la recurrència

Tal com ja hem comentat en altres ocasions, per a l’inversor menys agressiu hi ha una estratègia d’inversió molt més simple però no per això menys eficient. Consisteix a no deixar-se influir pels esdeveniments, elaborar un pla i cenyir-s’hi.

És tan simple com escollir un perfil d’inversió en què ens sentim còmodes, començar com més aviat millor, amb els nostres primers estalvis i no deixar-se influir per Brexits, recessions, polítics corruptes o qualsevol altra situació externa que pugui desviar el nostre pla.

El complement ideal a aquesta simple estratègia és poder fer aportacions recurrents, el que anomenem l’estalvi intel·ligent. Com més recurrents, millor. Estarem invertint segur i sense necessitat d’encertar el “timing”, incloent  tot tipus de mercats, Brexits, crisis financeres, recessions extremes, però també moments d’eufòria. Aquesta fórmula d’inversió ens donarà tranquil·litat d’ànim per seguir amb el nostre pla, ja que sempre estarem encertant. I si seguim en el temps, encara que no tinguem 100 anys per multiplicar per 10.000, sí que tenim moltes possibilitats de multiplicar per 2 o 3 la nostra inversió. Aquí si que no hi ha dubtes: com més aviat comencem i com més anys acumulem més gran serà el multiplicador, aquesta és la màgia de l’interès compost.

Les nostres estratègies de inversió i carteres están dissenyades per comportarse raoanablement bé en qualsevol circunstancia de mercat.

Comparteix aquest article:
LinkedIn
Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp