Trucs per estalviar I

100 € poden ser la diferència

Si has llegit els nostres posts sobre la universitat dels teus fills, per què deixar de fumar o com aprofitar les pagues extres, ja saps el que representa poder estalviar uns euros periòdicament, a llarg termini.

Si al teu estalvi actual fossis capaç de sumar-li 100 € mensuals extra, podries aconseguir més de 57.000 € extres al cap de 20 anys * Però, com podem aconseguir aquests 100 € extra? Amb aquest post inaugurem una sèrie d’articles amb trucs per estalviar. Començarem per alguna cosa aparentment senzilla, amb una despesa que probablement tenim tots: els regals a la nostra parella, pares, fills, germans, amics, etc.

Agafa un paper i un llapis, i anota el nom de totes les persones a les que has fet un regal l’últim any, i l’import que t’has gastat. Quant gastes per l’aniversari de la teva parella? I per al dels teus fills? El dels teus pares? Regales alguna cosa als teus germans? ¿L’any que els teus amics compleixen 40 anys per quant et surt la broma? A quantes festes infantils vas i quant et costen? M’imagino que tots tenim unes respostes diferents a aquestes preguntes, depèn de la nostra situació personal i de la nostra realitat econòmica, però probablement si hem estat sincers en el nostre paper, tindrem una xifra més elevada de la que d’entrada podríem suposar.

Els primers trucs

Intentarem rebaixar aquesta xifra, a la recerca d’aquests primers euros del nostre objectiu amb quatre petits exemples:

  • Què passaria si en lloc de fer el típic regal fessis alguna cosa tu mateix? Ja t’ho dic: el receptor ho valorarà moltíssim i a tu et sortirà gratis. Avui dia només cal posar regal DIY al teu navegador per trobar més de 100 entrades amb idees per fabricar els teus regals. DIY són les sigles de Do It Yourself, és a dir: Fes-ho tu mateix. O per exemple, si entres en aquesta entrada de pinterest, trobaràs mil idees diferents
  • Una altra forma de reduir els diners en regals és compartir-los fent regals comunitaris. Això té molt sentit sobretot quan es fan regals a nens: no té cap sentit que un xaval de 7 anys rebi 10 regals el dia de la seva festa d’aniversari; acaba per no valorar res i se li indueix involuntàriament al consumisme. Calcula quant et podries estalviar si divideixes en 3 o 4 vegades el que gastes en aquests regals.
  • Què és el que més valoren els teus éssers estimats? Probablement passar més temps junts. Planteja’t regalar als teus pares un passeig a un lloc especial o la visita a un museu o un berenar casolà, prop del mar. Segur que els agradarà més que qualsevol gadget que no faran servir, o l’enèsim complement de vestir. A la teva butxaca li encantarà, i tu també et sentiràs millor.
  • Si realment no vols o no pots regalar el teu temps als altres, llavors busca regals que siguin originals, però que siguin barats. És molt fàcil trobar ofertes a través d’internet. Fes la prova escrivint al teu navegador regals barats.

Ara torna a agafar el paper que has escrit i mira quins d’aquests regals pots substituir i quant pots estalviar. Si per exemple et surten 200 €, divideix-ho entre 12 mesos i et donarà 12,50 €; agafa aquesta quantitat, o la que t’hagi donat a tu i estalvia-la mensualment.

Una quantitat tan “insignificant” com 12,50 € al mes pot representar, 20 anys després, disposar d’un estalvi extra de 7.150 €*.

* Exemple d’una cartera inbestMe Dynamic Perfil 8 que donés una rendibilitat mitjana del 8%.