El tipus d’interès de FED i BCE puja i la TIR de les nostres Carteres Estalvi pujaran de nou

La Reserva Federal i el Banc Central Europeu tornen a pujar els tipus d’interès

Tal com s’esperava, aquesta primera setmana de febrer del 2023 els bancs centrals han pujat els tipus d’interès oficials. Aquesta pujada forma part d’una sèrie de ràpides pujades (les més ràpides de la història) que els bancs centrals han decidit per a recuperar el control de la inflació. La Reserva Federal ha pujat, des del 2022, els tipus oficials en total un 4,5% des del 0% i el BCE ho ha fet en total en un 3% des del -0,5% fins a aconseguir el 2,5%.

Tipus d'interès oficials dels bancs centrals Eurozona / EUA

Et pot interessar llegir més sobre els diferents tipus d’interès oficials i bancaris a Europa o als EUA.

Per què els bancs centrals augmenten els tipus d’interès per a frenar la inflació?

Els tipus d’interès poden considerar-se com el cost dels diners. En augmentar el preu del diner, la gent tindrà un incentiu per a estalviar més i gastar menys. De fet, els seus diners seran remunerats amb un millor tipus d’interès per a estalviar i invertir ara i diferir les seves despeses per al futur. Això disminuirà el consum i la pressió alcista sobre els preus.

Al mateix temps, per a particulars i empreses serà més car aconseguir finançament. Això disminuirà les inversions en l’economia real, la qual cosa al seu torn alentirà el seu creixement. Això també tendirà a contenir la pressió alcista sobre els preus.

Quines implicacions negatives té pujar els tipus d’interès?

Els bancs centrals augmenten els tipus d’interès per a desaccelerar l’economia i disminuir la pressió alcista sobre els preus. No obstant això, hi ha algunes implicacions negatives associades amb la desacceleració de l’economia. En general, això significa menys activitat comercial i més desocupació. Aquest és certament un cost social notable d’una política monetària restrictiva.

És per això que els bancs centrals han de tenir molta cura en equilibrar els avantatges i desavantatges d’augmentar els tipus d’interès. Durant els últims mesos, per als bancs centrals l’objectiu de mantenir la inflació sota control ha estat més important que l’objectiu de creixement econòmic. En realitat, per al BCE, l’estabilitat de preus és l’únic mandat oficial. La Reserva Federal té el doble objectiu de l’estabilitat de preus i la plena ocupació.

Nueva llamada a la acción

Quina és la situació de la inflació?

L’última pujada de tipus d’interès es produeix en un context en el qual la inflació està retrocedint lentament. Els preus de l’energia i les matèries primeres, que van ser els primers a augmentar substancialment, estan disminuint gradualment.

Evolució de la inflació als EUA i Europa

El cost del transport de mercaderies també està disminuint a mesura que es normalitzen les cadenes de subministrament globals. La inflació es manté de totes maneres molt lluny de l’objectiu del 2% que gairebé tots els bancs centrals tenen com a objectiu a llarg termini.

La inflació és ara del 8,5% a Europa i del 6,5% als EUA

El que continua preocupant els bancs centrals és que, si bé la inflació s’està desaccelerant per a aquells preus que canvien molt sovint, com l’energia, per exemple, encara es manté alta per als preus que canvien amb menys freqüència. En aquest context, es presta especial atenció als costos laborals, ja que un augment dels salaris podria fer que la inflació sigui més estructural i menys temporal.

Hauríem d’esperar més alces dels bancs centrals?

L’efecte d’un canvi en els tipus d’interès en l’economia real no és immediat. Presa algun temps abans que el seu efecte sigui visible. Per tant, s’espera que els efectes de l’últim augment de tipus tinguin efecte amb algun retard en l’economia.

Després d’un augment tan ràpid de tipus, i amb l’economia que ja mostra alguns signes d’afebliment, és probable que els bancs centrals aviat detinguin els seus augments i esperin a observar els efectes retardats en l’economia; en cas contrari, corren el risc de pujar més del necessari i bolcar l’economia a una recessió.

L’economia no és una ciència exacta, per la qual cosa no hi ha manera de saber per endavant l’efecte exacte d’una acció de política monetària. Per tant, haurà d’avaluar-se acuradament enfront de l’evidència provinent de l’economia.

Presumiblement, la Reserva Federal està bastant prop del punt en el qual farà una pausa per a observar els efectes dels tipus d’interès en l’economia.

Per contra, el BCE va començar més tard a pujar els tipus i encara li queda una mica de marge. Christine Lagarde va dir que tenen la intenció de pujar un 0,50% més al març. Posterior a aquesta data les decisions, segons Lagarde, ja dependran de les noves dades de la inflació i de l’economia.

Nueva llamada a la acción

El panorama dels tipus d’interès ha canviat per complet

En qualsevol cas, podem dir que el panorama global de les taxes d’interès des de fa un any ha canviat enormement. Venim d’un món de tipus d’interès negatius o pròxims a zero a tot el món. Ara els tipus d’interès, fins i tot per als venciments a curt termini, són molt més atractius.

En un entorn econòmic que continua sent molt incert, estacionar diners en instruments de tipus d’interès a curt termini s’està tornant més atractiu. Per exemple, a Europa es pot començar a obtenir rendiments pròxims al 2% per a mantenir els diners en instruments amb un risc molt limitat. Als EUA, es pot obtenir un rendiment entorn del 4%. Això sens dubte marca una gran diferència en comparació amb els últims anys, quan un inversor estava obligat a comprar instruments molt arriscats per a obtenir alguns resultats.

La TIR de la Cartera Estalvi d’inbestMe puja amb els tipus oficials

Les pujades de tipus de la FED (els EUA/dòlar) són efectives des del mateix 2/2/2022, dia de la decisió del banc central dels EUA.

Les pujades de tipus del BCE (Eurozona) seran efectives a partir del 8/2/2022.

La Cartera Estalvi d’inbestMe ha estat dissenyada perquè es beneficiï automàticament d’aquestes pujades.

En els pròxims dies podrem confirmar definitivament com aquestes pujades de tipus oficials es traslladen a les TIRs (variables) de la Cartera Estalvi.

Sí, podem avançar que estaran:

  • entorn de l’1,90% en Euros
  • entorn del 4% en dòlars.

Entre el 10 i el 15 de febrer confirmarem aquestes noves TIRs (variables).

En aquest enllaç pots consultar la TIR actualitzada dels Carteres Estalvi.

Nueva llamada a la acción

Deixa un comentari

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Post comment