Coneix tots els tipus de fons d’inversió que existeixen

Els fons d’inversió són la pedra angular sobre la qual s’assenteixi el món de la inversió. Això implica que el seu número sigui inimaginable i la seva classificació interminable. Així i tot, la millor manera d’acostar-se als tipus de fons d’inversions que existeixen és seguint les regles bàsiques que els divideixen de manera descendent.

Si vols endinsar-te en el món de la inversió és imprescindible que coneguis els tipus de fons d’inversió que existeixen.

Què és un fons d’inversió?

Abans de conèixer els tipus de fons d’inversions que existeixen, has d’entendre què són i com funcionen.

Comencem pel principi. En la seva concepció més acadèmica, un fons d’inversió és una Institució d’Inversió Col·lectiva l’objecte de la qual és la captació de les aportacions d’un nombre variable d’inversors, per a gestionar-les amb l’objectiu d’obtenir un benefici amb una adequada diversificació del risc.

La definició ”acadèmica” és molt poc reveladora, per això, és millor aclarir fil per randa. El millor és entendre-ho pels seus dos actors: els inversors i l’empresa que ho gestiona. Així, quan es parla d’Institució d’Inversió Col·lectiva, es refereix al fet que és una figura legal en la qual pot invertir qualsevol interessat.

De fet, després assenyala que el seu objectiu és la captació d’aportacions i inversors. A aquests se’ls coneix com a partícips. Finalment, el paper de la gestora o empresa que el comercialitza és ‘gestionar-lo’ de tal manera que s’equilibri el risc i el retorn obtingut.

Com funciona un fons d’inversió?

El funcionament és més senzill. Així, els diners captats, que es denomina patrimoni, es divideix en participacions i aquestes es lliuren a cada partícip en funció dels diners que ha aportat.

Però aquests diners no es queden immobilitzats. Una vegada captat, els gestors es llancen a invertir-ho en aquells actius que compleixen els requisits imposats en la creació del fons. Al final, l’objectiu és que aquest patrimoni creixi i es revalorin les inversions, perquè les participacions de cada inversor valguin més.

CTA Fondos Indexados (ESP)

Tipus de fons d’inversió

Una vegada que conegut el més bàsic, arriba el moment de parlar dels tipus d’inversió que existeixen. A més, fer-ho en un espai reduït, la qual cosa rivalitza en complexitat amb alguna de les 12 proves realitzades per Hèrcules.

La classificació de tipus de fons d’inversions més utilitzada és:

  • La classe del fons
  • La forma de gestió
  • El tipus d’inversió
  • La distribució dels seus beneficis
  • La localització geogràfica de les seves inversions.

Al seu torn, cadascun d’ells es divideix en altres subcategories, veurem les més importants.

Tipus de fons d’inversió segons la classe de fons

La classificació de classes de fons ve a explicar una mica com és l’estructura organitzativa sota la qual el fons inverteix. En aquest cas, les tres principals serien:

  • Els fons tradicionals, que inverteixen el seu patrimoni en actius com a accions o bons o ambdues.
  • Fons indexats, una estratègia d’inversió a llarg termini, la política d’inversió de la qual és la de replicar un índex borsari.
  • Fons cotitzats o ETF (Exchange Traded Funds), aquells que tenen forma de fons, però la cotització del qual s’assembla a la de les accions.

Altres tipus de fons que pertanyen a aquesta categoria són els Fons de fons i els fons subordinats.

Tipus de fons d’inversió segons la forma de gestió

Gestió activa o gestió passiva? Potser és la classificació més utilitzada, ja que no sols divideix als fons per la manera de gestionar-los, sinó que la seva arribada va canviar per sempre el sector.

  • Gestió Activa. La forma més utilitzada històricament, en la qual un o diversos gestors decideixen en quins actius inverteix el fons.
  • Gestió Passiva. La seva arribada va canviar per sempre al món de la inversió en descobrir una manera de gestió més senzilla, simplement replica un índex o un benchmark, i sobretot més barata.

Tipus de fons d’inversió segons el tipus d’inversió

Es tracta d’una altra de les classificacions més utilitzades, perquè ens indica el tipus d’actius en els quals s’inverteix, i això dona una idea clara tant del risc assumit com de la rendibilitat obtinguda, encara que sol estar per sota de l’anterior. Entre els més importants destaquen:

  • Fons de Renda Variable. Aquells que inverteixen la pràctica totalitat del seu patrimoni en actius els retorns dels quals no són coneguts.
  • Fons de renda fixa. Es tracta d’una mena de fons que inverteix en deute com els bons, la característica dels quals és que ofereixen una rendibilitat coneguda.
  • Fons Monetaris. Aquests vehicles d’inversió inverteixen en actius molt líquids, el venciment dels quals no sobrepassa els sis o dotze mesos.

A més, al costat d’aquests més coneguts estarien uns altres com els mixtos, els garantits, els fons globals o aquells de retorn total i absolut.

Nueva llamada a la acción

Característiques de tots els fons

Malgrat que existeix una infinitat de fons d’inversions, tot tenen un element comú: reuneixen unes condicions que els converteixen en el producte perfecte per a iniciar-se en el món de la inversió. Algunes d’elles són:

  • Diversificació: un fons d’inversió et permet distribuir els teus diners en diferents actius, sectors o mercats, de tal manera que les pèrdues i els guanys es compensin.
  • Accés a pràcticament qualsevol mercat, alguna cosa que si invertissis de manera individual no podries aconseguir.
  • Eficiència: en invertir de manera col·lectiva, s’aprofiten les economies d’escala en operar en els mercats amb menors costos.
  • Aprofitar-te d’una gestió professional.
  • Productes per a cada perfil: en existir infinitat de tipus de fons d’inversió, podràs trobar productes per a qualsevol perfil.

Tipus de fons d’inversió en inbestMe

Si vols trobar una selecció que reuneix molts d’aquests tipus de fons i les millors característiques que els fan una font de gran valor per a qualsevol inversor, pots accedir a la plataforma inbestMe.

Els tipus de fons que trobaràs pertanyen al tipus de gestió passiva, que són perfectes per a aquells que comencen a invertir, en reunir característiques tan importants com una rendibilitat elevada, que ofereix una gran diversificació i tot això a uns preus molt baixos.

I és que al final, més enllà de les classificacions acadèmiques o tipus els inversors els solen qualificar de: el més rendible i barat. Potser és la més important i podràs trobar-la en la selecció de fons d’inbestMe.

Nueva llamada a la acción

Deixa un comentari

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Post comment