Com la inversió recurrent ens ajuda a superar un mercat baixista?

Any 2022: estem en un mercat baixista

Aquest any 2022 ens ha servit per a il·lustrar-nos sobre el que és una correcció de mercat i el que és un mercat baixista.

Els pitjors auguris s’han complert i després d’algun rebot, els dos índexs més importants de renda variable, el S&P 500 (-23,4%) i el MSCI World (-23,5%) estan oficialment en situació de mercat baixista. Tots dos porten una tendència paral·lela i gairebé es confonen en el gràfic (els dos en blau).

Per agarrar-se a una cosa positiva, tant l’índex Dow Jones (-18,8%) com el MSCI Europe (-17,6%) es mantenen en zona de correcció. Recordem que un mercat baixista implica, no sols, que les caigudes són més pronunciades, sinó que a més tenen associat un període de recuperació relativament més llarg.

Com serà la recuperació de les caigudes a causa de la inflació i a la guerra d’Ucraïna del 2022?

Les estadístiques estan per a trencar-les.

Com veiem en el gràfic superior, en la crisi de la Covid-19, el mercat es va recuperar en una mica més de 100 dies.

Com serà la recuperació en el mercat baixista lligat a la inflació i a la guerra d’Ucraïna en el 2022? Perquè no ho sabem amb certesa, ni l’inversor més expert ho sap. En el moment d’escriure aquest article fa 114 dies de caigudes, però desconeixem si seguiran les caigudes i el deixo anar que serà el període de recuperació. Sens dubte, hi ha hagut comprats baixistes més llargs, n’hi ha prou amb mirar el gràfic.

Algú pot argumentar també que s’observa, una tendència al fet que cada vegada els mercats baixistes, durin menys. També és important ressaltar, que malgrat els alts i baixos constants del mercat, si un inversor hagués invertit a llarg termini, hauria acumulat un 380%: això equival a multiplicar per 3,8 vegades el capital i a una TAE del 6,9% (per al període representat en el gràfic).

Enfront d’aquesta incertesa, vegem a continuació el que és recomanable fer en un mercat baixista.

Què fer en un mercat baixista?

Per a un inversor que té el seu fons d’emergència ben constituït i a més té una certa capacitat d’estalvi, i el seu horitzó és com a mínim a mitjà (3 a 5 anys) o llarg termini (5 d’ara endavant), el més raonable és continuar invertint. Això sí pot ser útil revisar abans quin import ha de tenir el fons d’emergència.

En una altra ocasió ja comptem per què cal continuar invertint quan hi ha caigudes en els mercats.

En l’estudi vam demostrar numèricament, alguna cosa que és contra intuïtiu: mentre més cau el mercat, més ens convé invertir, ja que acumulem més accions o participacions amb les nostres noves aportacions en moments de caigudes.

Invertir a poc a poc i sovint

Si invertim poc i sovint amb aportacions recurrents, reduïm la dificultat i el risc inherents a intentar encertar el millor moment del mercat (el que es diu “timing”). Hi ha una realitat que cal acceptar. Encertar el millor timing del mercat és impossible. Si hi ha algú que t’ho promet desconfia, ningú és capaç d’encertar en això de manera consistent.

En canvi, Invertint a poc a poc i sovint continuem invertint, evitant l’especulació associada al mercat i surfeando les fluctuacions inevitables del preu dels actius al llarg del temps.

Ningú vol comprar en màxims. Però també és cert que ningú vol perdre’s les gangues que ens dona el mercat. Així que, en lloc que totes les nostres inversions sofreixin pèrdues o tinguin una menor rendibilitat per perdre l’oportunitat, fent una mitjana del cost d’entrada (en anglès DCA per Dollar Cost Averaging), si no és el millor moment, només perdrem en l’última aportació. La resta s’estarà invertint regularment a preus més baixos.

En temps incerts és ideal per a vèncer les nostres emocions

La situació actual dels mercats, com hem vist a l’inici, està en zona de mercat baixista i això produeix incertesa. És natural, per tant, que els inversors més prudents vulguin mitigar el risc d’invertir ara els seus diners. Però també és obvi que mantenir diners en efectiu en temps com aquests, especialment quan la inflació és tan alta pot ser encara més ineficient. Les aportacions recurrents ens permeten “surfear” els mercats de manera segura i és una de les millors opcions perquè la majoria dels estalviadors inverteixin sense córrer riscos innecessaris. Dit d’una altra manera, invertir a poc a poc i sovint en moments incerts és ideal per a vèncer les nostres emocions.

CTA Recurring Funding CAT

Automatitzar les aportacions recurrents

Automatitzar les aportacions recurrents al nostre pla d’inversió facilita encara més el procés. La flexibilitat que ofereixen inversions petites i freqüents implica que, sense comprometre una gran quantitat de diners en efectiu en un moment donat, pots optimitzar la construcció de la teva cartera entrant en diferents moments de mercat.

És ben conegut que tots estem influenciats per una natural aversió al risc i com ens afecta en invertir, especialment quan ens iniciem en el món de la inversió. El DCA ens ajuda a suavitzar la volatilitat i evita que invertim tot en els màxims del mercat. Quan els mercats pugen, la qual cosa ja has invertit també pujarà; quan els mercats baixin, tindràs el consol o la tranquil·litat que la teva següent aportació comprarà més accions o participacions.

Som conscients que començar a invertir o començar aquesta tècnica enmig d’un mercat baixista pot ser més difícil des del punt de vista psicològic. Però també haurem de reconèixer que si mirem cap endarrere, totes les crisis es veuen en retrospectiva com a oportunitats perdudes. Invertint recurrentment ens donem l’oportunitat d’encertar diverses vegades i si no encertem alguna vegada no serà greu.

Una estratègia de promediació de costos significa que la tasca impossible d’encertar el millor moment per a entrar en el mercat, queda simplificat a decidir alguna cosa que hauria de ser molt més simple:

  1. l’import
  2. i la freqüència que es vol invertir. Si invertim per primera vegada, cal afegir una altra decisió més:
  3. quin import inicial invertirem en la nostra primera aportació.

Aquesta decisió tampoc és molt complicada, pots limitar-ho al 50% dels teus diners disponibles per a invertir o fins i tot una mica inferior. En realitat això poc importa en el llarg termini.

Todos los servicios - CAT

Deixa un comentari

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Post comment