Sobre el físic i el sintètic en ETFs

ETFs, replicació física o sintètica

Els ETFs són fons d’inversió que repliquen el comportament d’un determinat índex de referència. Els ETFs tenen múltiples avantatges entre elles la de fer aquesta replica a baix cost. Hi ha dues formes en què un ETF pot aconseguir el seu objectiu de replicar la rendibilitat de l’índex de referència:
1. replicació física: quan l’ETF posseeix la totalitat o una mostra dels valors que componen l’índex.
2. replicació sintètica: quan l’ETF realitzi una operació de swap de retorn total amb una contrapartida (en general un banc d’inversió) que es compromet a pagar la rendibilitat de l’índex.

La principal diferència entre aquestes dues formes de replicació, és que la sintètica implica un cert risc de crèdit de la contrapart. Ja que és la contrapart del swap qui garanteix el pagament de l’índex de retorn a la ETF. En el cas que durant la vida del contracte, aquesta contrapart vagi a la fallida els inversors ETF, podrien tenir alguns problemes en la recuperació de la inversió.
Però d’altra banda, un ETF sintètic té alguns avantatges sobre els físics que compensen l’augment del risc de contrapart:
1. Permeten també replicar mercats no líquids o no accessibles.
2. En general tenen costos totals de gestió més baixos (TER) que els ETFs físics.
3. Mostren un error de seguiment menor ( “tracking error”) que els ETFs físics.

ETFs sintètics, estructures de swap

El swap darrere d’un ETF sintètic pot adoptar dues formes:
• Model de swap sense fons: el fons ETF utilitza l’efectiu rebut pels inversors per comprar una cistella de valors (la “cistella alternativa”) de la contrapart del swap i es compromet a pagar el retorn generat per aquesta cistella de valors a la contrapart a canvi de rebre el retorn de l’índex a replicar-se. La cistella alternativa en general no inclou els components de l’índex de referència ETF però en alguns casos pot estar altament correlacionada amb ells.
• Model de swap amb fons: el gestor de l’ETF lliura l’efectiu rebut pels inversors a la contrapartida que proveeix el swap, que es compromet a pagar el rendiment de l’índex a replicar més el capital inicial en una data futura. La contrapartida del swap també publica una cistella de garantia (en forma d’accions, bons o efectiu) en un compte separat amb un custodi independent. En cas d’incompliment de la contrapart, la garantia pot ser liquidada, i el producte utilitzat per recuperar els diners dels inversors.

Com invertir: estratègies de reducció del risc de contrapartida en els ETFs sintètics

Per tal de mitigar el risc de contrapartida, els ETFs generalment, entren en contractes de permuta que es resetegen una vegada que l’exposició a la contrapart ha assolit un cert límit. D’acord amb les regles europees UCITS, l’exposició del fons a la contrapart no ha de superar el 10% del valor liquidatiu de l’ETF, però sovint fan servir regles més estrictes de reajustament. En les dates de reinici, si el valor dels pagaments de swap per a ser rebut pel ETF han augmentat, es requerirà la contrapart del swap que constitueixi un dipòsit addicional.
Sovint, com una mesura addicional de salvaguarda, el fons ETF pot requerir la intervenció de sobregarantía. En aquest cas el valor de la garantia prestada per l’esmentada entitat superarà el valor net dels actius (NAV) de l’ETF. Per descomptat, es validarà no només la quantitat dels col·laterals sinó també la seva qualitat. És per això que els proveïdors d’ETFs, posen avui més èmfasi que en el passat, en les polítiques transparents sobre els col·laterals. Els inversors volen estar segurs que la garantia és de bona qualitat i prou líquida per ser venuda fàcilment sense pèrdues de capital significatives en el cas d’un incompliment de la contrapart del swap.
Una altra estratègia per mitigar els riscos, podria implicar l’ús de múltiples contraparts de la mateixa, per tal de diversificar l’exposició de crèdit.

En cas de comprar un ETF de rèplica sintètica és convenient comprovar la qualitat de la garantia. A Inbestme, a les nostres carteres intentem evitar els ETFs sintètics. En cas d’invertir en un ETF sintètic, comprovem constantment la qualitat de la garantia i l’estructura subjacent de la permuta per garantir la màxima seguretat als nostres clients.

Descubrir plan de inversión

Comparteix aquest article:
LinkedIn
Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp