S’ha tancat una era

Després de gairebé 10 anys sense pujades, es va produir la pujada de tipus anticipada

El “Federal Open Market Committee” ,va acordar finalment la anunciada decisió de pujar els tipus en 25 punts bàsics; la primera pujada en gairebé una dècada.

Després de diversos errors en la comunicació de la FED, el principal objectiu, aquesta vegada, va ser complir amb les expectatives, i fer que la pujada fos el més benigna possible per als mercats. Si aquest era l’objectiu, podem dir que el mateix es va complir de forma bastant reeixida.

El consens era, que es complís la pujada, juntament amb un missatge acomodatici, i això és el que va succeir. El to de Janet Yellen, de fet, encara que va ser una mica optimista per al mercat del treball, consum i inversió en capital, va semblar bastant prudent en altres aspectes. Va dir que una de les raons per la qual la FED va decidir la pujada, era per incrementar la capacitat, per respondre als possibles impactes negatius, i això em va semblar bastant prudent.

Ral·li en els mercats asiàtics

Els mercats van respondre de la forma en què la FED hauria esperat, amb un ral·li en els mercats asiàtics.

Si hi ha alguna lliçó que la FED ha après després de setembre,és que els mercats volen un missatge acomodatici però alhora que aquest no mostri dubtes sobre l’estat de l’economia. Aquesta vegada, Janet Yellen va tenir èxit  d’una banda en subratllar reitaradament  la fortalesa del mercat dels Estats Units i per altra banda restant una mica d’importància a alguns factors interns i externs de risc. Pel que fa als mercats emergents, va dir que hi ha debilitats,  però va indicar que una economia forta dels EE.UU, seria una font de fortalesa per els emergents .També va tractar d’apuntalar l’estat del mercat del crèdit “high yield”, dient que el cas de Third Avenue és un cas aïllat d’un fons,  amb posicions concentrades en bons no líquids, i que per tant no és un problema sistèmic.

Pel que fa a la previsió dels futurs moviments de tipus d’interès, no hi ha canvis significatius al pla traçat (per pla traçat em refereixo al gràfic que representa la visió individual dels membres de la FOMC , de quina serà la ràtio adequada per als fons de la FED d’aquí pocs anys) . Un moviment profund a la baixa del pla, hagués estat inconsistent amb la pujada de tipus. La mitjana projectada per als fons de la FED per  final de 2016,  són encara del 1,4%, com sempre,una mitjana més alta que les expectatives del mercat,  el que encara implica 4 pujades de tipus per l’any vinent.

Implicacions per als mercats

Què significa tot això per als mercats? L’acció de la FED elimina almenys en el curt termini, una font d’incertesa (hagués estat probablement millor haver-la eliminat alguns mesos abans). El mercat d’accions va respondre bé i probablement veurem com la volatilitat s’anirà calmant cap a finals d’any; ara, el consens és que Santa Claus ens porti un ral·li nadalenc. En quant al dolar, va anar rebotant lleugerament, durant una estona , després de l’anunci, posteriorment es va enfilar cap amunt, durant la sessió Asiàtica, probablement amb el suport de més apetència a comprar risc, més que per les expectatives de majors restriccions en la política monetària (normalment el USD s’enforteix amb els ral·lis positius). Ara ens aproximem a l’important suport de 1.08 en el parell EURUSD que es trencarà, només,  si els mercats mantenen el seu to positiu.

La teoria econòmica determina que la política monetària i concretament les pujades de tipus tenen un impacte negatiu en els mercats financers. Certes estadístiques indiquen que els tipus no pinten res.

Les estratègies d’inversió de les nostres carteres estan pensades per a comportar-se raonablement bé en qualsevol situació de mercat.

Comparteix aquest article:
LinkedIn
Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp