Salut i diners, tenen alguna cosa a veure?

Salut i diners: hi ha moltes similituds entre tots dos

És curiós que en anglès la paraula “health” (salut) sigui gairebé la mateixa paraula que “wealth” (riquesa). Igual que allà diuen “health is wealth” també aquí diem “salut, diners i … amor”. Més enllà de refranys, si ens parem a pensar una mica, veurem que hi han moltes similituds entre tenir una bona salut física i una bona salut financera.

Disciplina:

En els dos àmbits, veurem que en realitat és relativament fàcil tenir la salut necessària, és una qüestió de tenir bons hàbits. Però en canvi, tot i ser fàcil, a molta gent li costa obtenir aquesta salut tan desitjada. Per a la nostra salut física, sempre ens recomanen menjar bé, fer exercici i dormir un mínim d’hores. Per obtenir una bona salut financera, cal estalviar, no endeutar-se i invertir a llarg termini, amb baixos costos.

¿Sembla fàcil no? Per què no ho aconseguim? Perquè en els dos casos cal una gran dosi d’auto control. Però sobretot perquè és necessari, en tots dos casos, el posposar la gratificació immediata per la gratificació futura. En definitiva, cal una alta dosi de disciplina dia a dia, setmana a setmana, mes a mes, que ens costa mantenir.


Incertesa:

Tot i mantenir una bona disciplina en les dues activitats, tant la inversió com la salut no estan exempts d’incertesa. En la inversió, a banda dels cignes negres, hi ha recurrentment crisis econòmiques i correccions dels mercats que posaran a prova la nostra determinació. En la nostra salut, tot i ser estrictes amb la nostra dieta i tota la resta, ens enfrontarem a infeccions, grips (esperem que res més greu) que condicionaran inevitablement el nostre dia a dia. I és inevitable, tots dos tindran lloc per molt disciplinats que siguem. Igual que agafar una infecció anual és normal, les correccions del 5% o del 10% en els mercats borsaris són considerades com a normals pels professionals.

Podríem buscar més analogies, però és millor pensar en quines lliçons podem treure d’aquesta comparació.

Prendre decisions raonables a llarg termini:

No cal prendre la millor decisió sinó decisions raonablement bones i mantenir-les en el temps. No cal tenir la millor de les dietes, ni fer maratons. Simplement menjant tan bé com puguem i fent una mica d’exercici, això sí, amb constància, tindrem moltes possibilitats de mantenir-nos saludables. De la mateixa manera en la inversió, simplement estalviant i invertint els nostres estalvis a llarg termini, ens assegurarem beneficiar-nos de les virtuts de l‘interès compost.

El dia a dia té efectes enormes amb el temps:

Ja hem vist abans, que tant la salut física com financera estan condicionades per la disciplina. Fumar un dia no et matarà, però en el llarg termini pot tenir efectes molt greus per la teva salut. En la inversió, això mateix passa amb els costos de la inversió, per exemple. Per a un mes, o un any no és greu, però pagar altes comissions en el llarg termini pot condicionar el resultat final de les teves inversions, menjant-se la meitat dels teus rendiments. No estalviar un any no passa res, però no estalviar recurrentment, pot condicionar definitivament la nostra jubilació.

A l’estiu i durant els períodes de vacances  molt sovint ens qüestionem la vida. No ho deixis per demà, cuida la teva salut i el teu patrimoni quan més aviat millor,  i evita en els dos àmbits els xarlatans i els miracles. Està ple de xarlatans en la medicina i en les finances, i els miracles no existeixen, ni en un cas ni en l’altre, o almenys jo encara no els he vist

.