Riscos en la inversió: guia per a entendre tot

Sempre hi ha riscos en la inversió. Fins i tot el mateix fet de mantenir diners en efectiu suposa un risc de pèrdua de poder adquisitiu per la inflació. Ni tan sols la renda fixa ha aconseguit, en els últims anys, preservar el poder adquisitiu dels inversors, arribant fins i tot a caure en determinats moments del mercat.

Però, saps quins riscos assumeixes quan inverteixes? I, sobretot, saps com pots reduir el risc en invertir? A continuació, et comptem tots els detalls perquè puguis entendre tot sobre els riscos de la inversió, tant a curt com a llarg termini.

Què és un risc en la inversió?

En qualsevol inversió, els riscos poden definir-se com la probabilitat que un rendiment sigui menor a l’esperat, o fins i tot acabi llançant pèrdues.

Atès que no és possible controlar tots els factors que intervenen, es pot dir que totes les inversions, per segures que puguin semblar, comporten un cert risc. La mateixa renda fixa s’ha comportat de manera irregular en els últims anys, arribant a donar resultats negatius.

Quins riscos existeixen en invertir?

Risc de mercat o sistèmic

El risc de mercat és aquell que afecta a tot el mercat, sense importar les empreses o els índexs en els quals s’ha invertit. Normalment, es produeix quan un esdeveniment té la suficient entitat per a tenir efectes a escala global, fent que les accions baixin fins que es dissipi o corregeixi.

Per exemple, al març de 2020, l’expansió del coronavirus va provocar un tsunami en els mercats financers que va tenir impacte en tots els índexs i accions del món. També un increment en el preu de les matèries primeres, especialment del petroli, comporta un cert risc sistèmic.

Risc no sistèmic

És el risc diversificable, és a dir, aquell que afecta una empresa o sector determinat d’activitat. Aquest risc es produeix quan una empresa obté uns resultats per sota de l’esperat o un esdeveniment té impacte en un sector determinat.

Tornant a l’exemple de la crisi del coronavirus, van tenir un major impacte sobre empreses turístiques, aerolínies o empreses hoteleres, a causa del confinament i posteriors restriccions a la mobilitat.

Risc de liquiditat

La liquiditat és la qualitat d’un actiu per a convertir-se fàcilment en diners. No obstant això, no sempre és possible vendre en el moment en el qual l’inversor desitja. Això provoca que calgui desfer la posició amb un descompte si es vol vendre. Per exemple, un edifici o immoble situat en una zona rural tindrà una menor liquiditat que un altre habitatge situat en una gran ciutat. I, per descomptat, aquesta tindrà menor liquiditat que una acció o un fons d’inversió, ja que fins i tot existeix una cambra de liquidació per a vendre l’actiu.

El risc de liquiditat també fa referència a la capacitat d’una persona, empresa o entitat per a afrontar les seves obligacions de pagament a més curt termini. Si el conjunt dels seus actius corrents és inferior als seus passius a curt termini, l’agent es trobarà en situació de suspensió de pagaments.

FI CAT

Risc de crèdit

És el risc de default o de contrapartida. Fa referència a la incapacitat de la contrapart per a fer front a les seves obligacions després d’haver assumit un crèdit.

Generalment, són les entitats financeres les que tenen major probabilitat de sofrir aquest risc, encara que els inversors que hagin recorregut al palanquejament també poden sofrir aquest risc.

Risc país

És un risc derivat de la situació política i institucional del país en què s’inverteix. Aquest risc està relacionat amb les actuacions governamentals. El govern pot crear, modificar o eliminar unes certes lleis que afectin l’operació en la qual s’ha invertit capital.

Normalment, per a reduir aquest risc, els inversors aposten per invertir en països estables, amb lleis establertes i amb una certa seguretat jurídica. D’aquesta manera, s’asseguren que, almenys, el risc país estarà solucionat.

Risc de tipus d’interès

El risc de tipus d’interès és considerat també un risc sistèmic, ja que està subjecte als canvis i variacions dels tipus d’interès en el mercat, que generalment fixa el banc central de cada país.

Pot tenir impacte en qualsevol mena d’actiu, però els que més risc corren són els actius de renda fixa, com els bons, els dipòsits a termini fix o les accions preferents.

Risc d’inflació

És un risc que va de bracet del risc país, ja que depèn del país en el qual s’inverteix. Si la taxa d’inflació és alta, llavors l’inversor buscarà valors amb un elevat potencial de creixement per a reduir l’efecte i que, almenys, pugui preservar la seva capital.

Inverteix a través d’inbestMe i redueix els teus riscos

Gràcies a inbestMe, podràs invertir en una cuidada selecció de productes per a reduir al màxim els riscos. Amb fins a un 85% menys en comissions a través de les nostres carteres de Fons Indexats, plans de pensionsETFs.

Todos los servicios - CAT

Deixa un comentari

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Post comment