Resum del 2022: Un any excepcionalment dolent, però no oblidis que els mercats pugen més que baixen

Resum del 2022: ha estat un any excepcionalment dolent per a les carteres diversificades que combinen diverses classes d’actius.

Sens dubte la guerra d’Ucraïna també ha marcat aquest resum del 2022 no sols des del punt de vista de l’impacte en temes energètics, sinó des del punt de vista humà: sembla impossible que estiguem vivint una guerra com està en el cor d’Europa.

Esperem que aquesta barbàrie acabi aviat

Deixant de costat la guerra, repassarem mitjançant gràfics les qüestions més rellevants que han marcat enguany en els mercats i fer un resum del 2022.

La inflació

La inflació desbocada durant gran part d’aquest 2022 ha estat sens dubte la variable que ha marcat més l’any tant als EUA com a Europa.

En el gràfic de més amunt veiem com la inflació va anar desbocant-se a la fi del 2021 i va aconseguir un màxim el juny del 2022. El gràfic de més amunt és el de la inflació als EUA, a Europa la situació és molt similar. En els últims mesos, sembla que s’ha començat a moderar. Sens dubte ara mateix la inflació és la variable més seguida pels analistes i els mercats.

Bancs Centrals i tipus d’interès oficials

A conseqüència de la inflació a principis d’aquest 2022 els bancs centrals van canviar dràsticament les seves polítiques monetàries que van passar a ser restrictives.

Va ser la FED qui va liderar primer les pujades de tipus d’interès pujant fins al 4,25% els tipus de referència dels fons federals. Ha estat la pujada més ràpida de la història.

Nueva llamada a la acción

El Banc Central Europeu encara que amb una mica de retard també ha fet la pujada més ràpida de la seva curta història.

Segurament el com resum del 2022, passarà a la història com la fi de l’era de tipus d’interès al 0%.

Els bancs centrals han elevat en les últimes setmanes les seves expectatives dels tipus finalistes, i amb la seva comunicació estan alentint l’economia i pressionant a la baixa els mercats borsaris controlant les expectatives.

Sens dubte en el 2023 caldrà continuar pendent de les polítiques monetàries dels bancs centrals, de la seva comunicació i de com manegen les expectatives dels mercats.

Caigudes coordinades de bons i accions

El 2022 ha estat un any excepcionalment dolent, ja que les dues classes d’actius principals d’una cartera diversificada, bons i accions, han caigut de manera coordinada.

  • El Global Aggregate Bonds (bons globals) ha caigut un 13,3%.
  • El MSCI World (Renda variable mundial) tanca l’any caient un 19,5%.

Com veiem en el gràfic superior el 2022 està entre els 4 únics anys que ha estat un mal any per als bons i un mal any per a les accions i a més destaca per ser el pitjor.

Veiem com l’any 2022 destaca per ser un dels pitjors anys per a una cartera 60/40 només superat per l’any 1931 enmig de la Gran Depressió que va seguir l’any 1929 i l’any 1937.

Curiosament, malgrat la guerra d’Ucraïna i de la crisi energètica, la renda variable europea ha caigut menys, un 12%, això són 7,5 punts percentuals menys que l’índex mundial.

En canvi, els mercats emergents han sofert més en aquest entorn caient un 22% l’any, després d’arribar a caure un 32%.

Nueva llamada a la acción

Tecnologia, Growth i Criptomonedes les més afectades

Durant aquest 2022 tot el que ha tingut a veure amb tecnologia (o Growth) ha caigut molt més després d’un 2020 i 2021 que van destacar, al contrari.

Sens dubte els índexs borsaris dels EUA condicionen els mercats borsaris pel seu pes.

Veiem en el gràfic superior com el Nasdaq que té un pes més important de les empreses tecnològiques és el que més ha caigut i tanca l’any amb una caiguda del 33%.

El S&P500 (-19,4%) està en línia amb la caiguda del MSCI World (-19,5%)

El Dow Jones ha estat l’índex que menys ha sofert en aquest entorn pel pes que té d’empreses més consolidades i value, i la seva caiguda s’ha moderat al 8,8% al tancament de l’any.

De fet, durant el mes d’octubre va entrar tècnicament en situació de mercat alcista. El mercat no podrà confirmar-se com a alcista fins que aquests tres índexs marquin clarament una tendència coordinada cap amunt.

Sigui per simpatia amb la tecnologia, sigui pel que hi ha un moviment cap al “risk-off” o pels fraus i fallides específiques relacionats amb les criptomonedes, aquest sector s’ha desplomat durant el 2022, fent veure a molts l’arriscat que és “invertir” en aquest sector.

En el gràfic superior veiem com el Bitcoin que va arribar a cotitzar a un màxim de 67.130$ ha perdut des d’aquest màxim un 75% a tancament del 2022, baixant fins als 16.542$ després d’arribar a registrar els 15.800$ . Aquestes cotitzacions són inferiors a les registrades en “la primera bombolla” del Bitcoin en el 2017 quan va arribar a aconseguir els 19.376$.

Més enllà d’aquestes caigudes el Bitcoin de moment no ha confirmat el seu possible estatus de nou actiu per a diversificar una cartera, ja que les seves caigudes han estat correlacionades amb les dels principals índexs borsaris i especialment els tecnològics.

L’or tampoc ha servit de gran diversificador en aquest context.

La renda fixa cau com mai

Més amunt hem comentat llargament l’excepcional caiguda combinada de bons i accions durant el 2022.

Però és que a més és destacable que la caiguda dels bons ha estat excepcional per la seva profunditat.

N’hi ha prou amb mirar el gràfic superior on el 2022 destaca com el pitjor any de la renda fixa dels últims 25 anys, molt visible en el gràfic. És la primera vegada que té caigudes de doble dígit, fins al -15,7%. Només altres 6 anys més havia acabat en negatiu, però amb caigudes entre l’1% i el 6%. La rendibilitat mitjana de l’índex és del 3,5% anual (4,3% sense considerar el 2022).

Curiosament, aquestes caigudes juntament amb les pujades de tipus poden obrir aviat una nova era per a uns certs actius com els fons monetaris. També que comenci una nova era per als bons en els pròxims anys.

Nueva llamada a la acción

Els mercats borsaris pugen més que baixen i ho fan més temps

A pesar que el 2022 ens ha mostrat que els mercats quan baixen, baixen ràpidament, no volem acabar aquest post del 2023 sobre el 2022 amb un missatge negatiu sinó més aviat tot el contrari.

Hem actualitzat un dels nostres gràfics preferits a tancament del 2022 ressaltant on estem. Els missatges que es deriven d’aquest gràfic continuen sent vàlids per a l’inversor de llarg termini, per al 2023 i els anys que li segueixen:

  • Els períodes de pujades dels mercats són més llargs i més profunds.
  • Les caigudes es compten en dies o mesos, les pujades en anys.
  • Les pujades acumulen tres dígits, les caigudes dos dígits.

Per tant, podem dir dient que els mercats baixen ràpid, però pugen més i més temps.

També es poden buscar missatges positius d’aquest altre gràfic:

La part baixa del gràfic ens ajuda a donar un parell de missatges positius:

  • En el gràfic s’observa més blau (pujades) que vermell (baixades).
  • Després de grans caigudes hi ha o grans pujades o molts anys en positiu.

Esperem que aquest resum del 2022 t’hagi estat útil i et desitgem un feliç 2023!

FI CAT

Deixa un comentari

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Post comment