Rendibilitats de les carteres Dynamic a tancament de l’any 2022

En altres articles hem comentat els principals factors d’aquest any 2022 i com aquests han impactat negativament a totes les nostres carteres. Aquí ens centrarem a analitzar la rendibilitat de les carteres Dynamic.

Estratègia d’inversió de les carteres Dynamic

Com a recordatori, les carteres de ETFs inbestMe Dynamic (tant en Euros com en Dòlars) són les úniques que manegem d’una forma més tàctica.

En línia amb la nostra visió d’evitar, en la mesura que sigui possible, decisions discrecionals, utilitzem un model quantitatiu per a sistematitzar les decisions tàctiques que dicti el nostre Comitè d’Inversió.

En particular, aquestes carteres estan dissenyades per a invertir en aquelles àrees geogràfiques “macro” de renda variable que mostren solidesa en relació amb altres àrees. Això es fa especialment per a reduir els riscos de les carteres quan la tendència del mercat es torna a la baixa.

Per a això, una part de les carteres es gestiona d’acord amb aquest model (la parteix satèl·lit), mentre que la major part de la cartera (la part central) es continua gestionant com les carteres estàndard que tenen una visió estratègica de llarg termini.

En resum, hi ha una part variable o “satèl·lit” de la cartera (la més reduïda) que s’adapta a les condicions del mercat i una parteix central o “nucli” que segueix els principis de la inversió indexada a llarg termini.

Resum dels principals canvis en el 2022

Durant el transcurs de 2022, bàsicament, aquestes carteres han sofert dos canvis de distribució principals. Recordem de totes maneres que es va començar a reduir el risc d’aquestes carteres ja al setembre del 2021, com s’observa en el gràfic següent.

Resumen de los principales cambios en el 2022

En resum, els dos canvis del 2022 van ser:

  1. Es va reduir l’assignació a renda variable a conseqüència que la majoria dels mercats globals es trobaven en tendència baixista. Atès que l’objectiu principal d’aquestes carteres és reduir les pèrdues en cas de grans pèrdues, quan la tendència és baixista, part dels fons s’assigna a instruments de baix risc a curt termini.
  1. Es va augmentar l’assignació a accions de “qualitat”. Per accions de “qualitat” ens referim a empreses amb un balanç general molt sòlid en termes de rendiment sobre el capital, deute baix i baix variabilitat de guanys. Atès que els bancs centrals estan endurint la política monetària per a desaccelerar l’economia i contenir la inflació, podríem travessar un període de creixement lent o negatiu. És probable que les empreses amb un balanç sòlid siguin més resistents en cas que travessem una recessió i, per tant, semblen estar millor preparades per a passar els pròxims mesos sense danys importants.

Al juny d’enguany vam fer una explicació més extensa d’aquests canvis en les carteres Dynamic. Si vols més informació et pot convenir revisar aquest post de nou.

CTA ETFs (CAT)

Rendibilitats de les carteres Dynamic en el 2022

Durant aquest 2022 aquests canvis han ajudat a reduir les caigudes de les carteres Dynamic versus a les carteres estàndard.

Rendibilitats de les carteres Dynamic en el 2022

Veiem en el gràfic superior, com en mitjana, les carteres Dynamic en Euros han caigut un 1% menys.

En mitjana, les carteres Dynamic en Euros han caigut un 1% menys.

Veiem, d’altra banda, que en mitjana les carteres Dynamic en dòlars han caigut un 2,1% menys. Aquestes caigudes més moderades s’observen sobretot a partir del perfil 6 on el pes de la renda variable va adquirint més pes.

Risc de les carteres Dynamic en el 2022

En el quadre següent vam mostrar, a més de la rendibilitat, dues mesures de risc: la volatilitat i les caigudes des de màxims de les carteres de ETFs Estàndard i Dynamic en Euros.

Risc de les carteres Dynamic en el 2022

Tal com s’observa en el quadre superior, en mitjana, les carteres Dynamic no sols obtenen un 1,1% de més rendibilitat, sinó que ho fan a més amb menor risc. Veiem que la volatilitat és menor en 2,8 percentuals i que les caigudes suportades des de màxims són 3 punts percentuals inferiors.

Això és més evident en els perfils alts. En el cas extrem del perfil 10, la rendibilitat ha estat superior en 2,1 punts percentuals, amb una volatilitat menor en un 5% i una caiguda des de màxims menor en 4,2 punts percentuals.

Rendibilitat i risc de les carteres Dynamic vs Estàndard any 2022

En el gràfic superior hem representat la mitjana de les dues carteres, mostrant la rendibilitat (eix vertical) i risc (eix horitzontal).

S’observa clarament com la mitjana de les carteres Dynamic està més amunt (més rendibilitat) i més a l’esquerra (menor volatilitat) complint-se l’objectiu de la nostra gestió en aquestes carteres.

CTA ETFs ISR (CAT)

Deixa un comentari

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Post comment