Fons d’inversió sostenibles i fons no sostenibles, quins són més rendibles?

Els fons d’inversió sostenibles (ISR) s’han convertit en un dels més populars del mercat, gràcies a la seva política en matèria social i ambiental.

No obstant això, al mateix temps, a molts inversors els generen dubtes sobre si realment cobreixen les seves expectatives en el que a rendibilitat es refereix, especialment si es comparen amb els fons no sostenibles.

Quins són més rendibles? Els fons sostenibles o els fons no sostenibles? Resoldrem tots els dubtes a continuació.

Diferències entre fons d’inversió sostenibles i no sostenibles

Els fons d’inversió sostenibles són aquells que busquen obtenir rendiments financers a llarg termini, al mateix temps que tenen en compte l’impacte ambiental, social i de govern de les seves inversions.

Això significa que, en lloc de mirar únicament el potencial de guanys a curt termini, aquests fons també avaluen com les seves inversions afectaran el medi ambient i a la societat a llarg termini.

D’altra banda, els fons d’inversió no sostenibles no solen tenir en compte l’impacte ambiental i social de les seves inversions i s’enfoquen únicament a maximitzar el rendiment financer a curt termini.

En els últims anys, hi ha hagut un augment en la demanda de fons d’inversió socialment responsables a causa de la creixent consciència sobre el canvi climàtic i la necessitat d’adoptar pràctiques empresarials més responsables.

Segons l’Informe anual d’INVERCO i dades estudio Spainsif, la Inversió en actius considerats com a sostenibles des del punt de vista social i mediambiental va créixer un 35% en 2019, des dels 210.644 milions d’euros en 2018 fins als 285.454 milions en 2019.

Així, molts inversors estan buscant maneres d’invertir de manera responsable i sostenible, i els fons d’inversió sostenibles ofereixen una manera de fer-ho. Però, són realment rendibles els fons ESG, especialment si es compara amb el rendiment d’altres fons d’inversió similars?

CTA FI ISR (CAT)

Fons sostenibles o fons no sostenibles Quin és més rendible?

És difícil determinar de manera generalitzada si els fons ISR són més rendibles que els fons d’inversió no sostenibles. Al cap i a la fi, depèn del que estiguem comparant. No obstant això, alguns estudis han trobat que els fons ISR poden ser tan rendibles com els fons d’inversió no sostenibles en el llarg termini.

Entre ells, destaca l’estudi del banc suís UBS, que va concloure que, entre el 2006 i el 2016, els fons d’inversió sostenibles van tenir un rendiment comparable al dels fons d’inversió no sostenibles.

Així mateix, un estudi realitzat pel Centre de Recerca d’Inversions Sostenibles (Ceres, per les seves sigles en anglès) va trobar que, entre el 2014 i el 2018, els fons d’inversió sostenibles van tenir un rendiment similar al dels fons d’inversió no sostenibles.

Encara més, si prenem com a referència un estudi realitzat per la Universitat de Cambridge, entre el 1999 i el 2010, els fons ISR van tenir un rendiment fins i tot lleugerament superior al dels fons d’inversió no sostenibles.

D’aquests estudis es desprèn que els fons ISR no són menys rendibles que els fons tradicionals, i fins i tot poden arribar a ser més rendibles.

Prenent com a referència l’índex MSCI World ESG Leaders Index, que engloba a totes aquelles empreses compromeses amb criteris socials i mediambientals a tot el món, veiem que la seva rendibilitat respecte al MSCI World és pràcticament la mateixa (12,75% enfront del 12,81% anualitzat en els últims cinc anys).

Això sí, és important tenir en compte que invertir en fons ISR no garanteix un rendiment financer positiu. Com amb qualsevol inversió, existeix un risc de pèrdua de capital.

A més, que de mitjana els resultats hagin estat similars, no vol dir que no existeixin fons d’inversió que no superin la rendibilitat dels fons ESG. Per tant, és important fer una anàlisi adequada i consultar amb un assessor financer abans de prendre una decisió d’inversió.

Inverteix en fons ISR amb inbestMe

Gràcies a inbestMe, podràs invertir tant en una cartera de Fons Indexats amb fons socialment responsables com en fons d’inversió indexats que no compleixen amb aquests criteris.

La teva cartera tindrà entre un 90% i un 100% de fons ISR en funció del teu perfil inversor i import invertits, excloent indústries controvertides, que filtren les millors empreses segons puntuació ISR i inclouen inversió d’impacte positiu.

A quines esperes per a saber tot el que podem fer per tu? Entra en la nostra web i descobreix tots els nostres productes.

CTA PP ISR (CAT)

Deixa un comentari

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Post comment