Radiografia de l’inversor socialment responsable 2022

inbestMe va ser pionera a Espanya i a Europa a llançar carteres indexades ISR. Actualment, disposa de tres productes financers amb aquestes característiques: ETFs, Fons Indexats i Plans de Pensions. En aquests moments tenim centenars de clients que inverteixen en aquesta mena de carteres i aquests suposen prop del 35% del total.

En línia amb la nostra preocupació per oferir el millor servei en aquesta temàtica hem fet recentment una enquesta entre els clients amb estil d’inversió ISR per a tenir la seva opinió en determinats aspectes i que ens sembla interessant actualitzar respecte a la publicada en 2021.

Encara que els nostres clients sostenibles han apostat per la indexació, moltes de les conclusions ens semblen generalitzables per a entendre millor el que busca un inversor socialment responsable i el seu grau de coneixement dels diferents aspectes de la sostenibilitat.

L’exclusió és imprescindible

Una de les conclusions més esperades i gens sorprenent és que gairebé el total dels enquestats coneixen bé el que és l’exclusió de les indústries controvertides (armes, alcohol, pornografia, etc.). No sols això, sinó que gairebé el 70% dels enquestats confirma que és un factor indispensable (69,4%) o ho troba interessant (27,8%) tenir una cartera sostenible.

La nostra conclusió en aquest aspecte és que una cartera sostenible ha d’assegurar-se que no integra cap indústria controvertida en la seva composició, tal com fem en inbestMe.

Recordem que ja ens hem referit a això en altres posts i ho identifiquem amb una «X» (d’impacte) en el fons indexat o ETF, així com en la cartera, indicant aquesta exclusió.

El filtrat ESG és també molt important

El coneixement de les sigles ESG és una mica més desconegut. Un 63,9% diu conèixer el significat d’aquestes sigles i un 36,1% diu no conèixer el significat d’aquestes sigles. Hem tractat detalladament en altres posts el significat de les sigles ESG. Per a tots aquells que encara no sapigueu què signifiquen les sigles, recordem-ho breument aquí:

  • E: És l’Entorn. Això consisteix en el filtrat de les millors empreses que tenen més en compte aspectes relacionats amb l’entorn o medi ambient.
  • S: És la Societat. El filtrat es fa a partir del filtratge de les empreses que tenen més en compte aspectes relacionats amb temes socials.
  • G: És la Governança corporativa. Això consisteix en el filtrat de les millors empreses que tenen més en compte aspectes relacionats amb la bona governança en l’empresa i de les relacions amb els seus proveïdors.

Això sí una vegada definim el significat de les sigles gairebé el 60% dels enquestats van valorar com a indispensable (55%) o interessant (45%) la inclusió de les millors empreses en puntuació ESG en una cartera sostenible.

Una altra conclusió, perquè és que una cartera sostenible ha de triar les millors empreses en puntuació ESG. inbestMe tria en les seves carteres els fons o ETFs amb la més alta selecció ESG disponible.

CTA FI ISR (CAT)

La inversió d’impacte, és també indispensable

La inversió d’impacte és aquella que busca tenir un impacte positiu i mesurable en algun o diversos dels objectius de desenvolupament sostenible (ODS) definit per les nacions unides.

El coneixement del concepte és també més limitat: un 65% diuen conèixer-ho i un 35% ho desconeixen.

De nou, una vegada li recordem el concepte a l’enquestat, el 100% van valorar el concepte com a indispensable (60%) o com a interessant (40%).

Una altra conclusió, perquè és que, encara que és el concepte menys valorat, una cartera sostenible ha d’integrar també elements d’inversió d’impacte, ja que un 67% ho consideren indispensable.

La nostra intuïció ens diu que probablement a mesura que el coneixement d’aquest concepte augmenti aquest serà cada vegada més indispensable en una cartera que es vulgui considerar sostenible.

Quins són els temes que més preocupen els inversors?

Una vegada recordats tots els conceptes anteriors, decidim preguntar als nostres clients quins eren els temes que més els preocupaven. De tots ells, podem destacar el canvi climàtic i les energies netes com els més populars, però també destacar que la protecció dels ecosistemes i la lluita contra la fam i la pobresa són altres factors que tenen molt en compte.

Encara que hi havia altres aspectes que també tenien una certa preocupació, com són:

  • Reducció de les desigualtats.
  • La igualtat de gènere.

Altres temes que també preocupaven els nostres inversors, però amb menor grau són:

  • Educació de qualitat.
  • L’aigua neta i el sanejament

D’alguna manera creiem que ens anticipem bastant bé a aquestes preocupacions. Les carteres d’inbestMe inclouen inversió d’impacte, via bons verds, i amb fons i ETFs sobre el canvi climàtic.

En les carteres de ETFs, a més tenim un d’impacte global i hem incorporat recentment un fons (actiu) també d’impacte global en les carteres de fons indexats. També incorporem en les carteres de ETFs un ETF de bons per a projectes en països subdesenvolupats.

De l’enquesta desprenem que el moviment que hem anat fent cap a carteres més sostenibles ha estat el correcte i que haurem de continuar observant oportunitats de més incorporacions en inversió d’impacte.

CTA ETFs ISR (CAT)

La sostenibilitat és més important que el cost

Una de les preguntes que ens interessava més conèixer és la sensibilitat de l’inversor sostenible enfront del dilema sostenibilitat i cost.

El 70% dels enquestats anteposa el grau de sostenibilitat al cost.

Per tant, l’inversor sostenible és més sensible al grau de sostenibilitat que al cost de la inversió.

En les carteres indexades d’inbestMe el cost és un aspecte rellevant, i és un dels motius d’apostar per la indexació. Així i tot, quan dissenyem les carteres ISR vam tenir clar que havíem d’anteposar en el procés de selecció dels fons i ETFs a triar el grau de sostenibilitat abans que el cost.

Per què invertir en un pla d’inversió socialment responsable?

Aquesta és òbviament la pregunta més oberta de totes i les respostes són molt diferents i variades. Així i tot, ens sembla que un bon resum seria que l’inversor responsable és conscient de les limitacions que té la seva inversió a canviar el món, però, així i tot, mostra el seu compromís i la importància a aportar la seva petita gota d’aigua en el procés de fer una societat millor i protegir d’aquesta manera, el planeta.

Una part important dels clients, fins i tot, expressa que prefereix anteposar aquests ideals abans que la rendibilitat de les seves inversions, és a dir, que prefereix invertir en empreses que siguin socialment responsables, abans que obtenir una major rendibilitat en empreses que no ho siguin. Fet que no és necessari, ja que la inversió ISR també és rendible com hem vist en altres posts comparant els índexs ISR vs. no ISR.

Rendibilitat vs. Sostenibilitat

En aquests últims anys no ha estat necessari prescindir de rendibilitat per a seguir uns ideals de sostenibilitat. En altres ocasions ja hem comentat que en els últims anys un inversor responsable no ha tingut per què renunciar a rendibilitat i que:

Però això pot canviar en el futur i és fonamental que un inversor sostenible ho sàpiga.

Així i tot, això sembla que no és un problema per als enquestats, ja que una part important expressa que prefereix anteposar aquests ideals de sostenibilitat a la rendibilitat de les seves inversions.

En tot cas, inbestMe continuarà donant suport a la inversió sostenible indexada per diversos motius:

  • Primer perquè forma part de la nostra missió.
  • Segon perquè creiem que és una “megatendència” que pot durar dècades.
  • Tercer perquè pensem que la inversió serà sostenible o no serà.

Aquesta enquesta ens ha servit per a elaborar una radiografia de l’inversor socialment responsable, confirmar algunes de les nostres suposicions i ens serveix per a tenir un camí més clar de futur.

CTA PP ISR (CAT)

Deixa un comentari

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Post comment