Què té a veure el futbol amb la inversió?

La gran jugada!

Sovint rebem impactes del nostre entorn: que tal o qual persona es “va fer ric invertint en …”, o va apostar per tal empresa i “va guanyar molts zeros en poc temps”. No dubto que això sigui possible. Però tinguem en compte que aquestes “apostes” poden ser de curt termini i poden tenir a veure amb la sort. I si és sort, també es pot girar en contra nostra en la pròxima “jugada” i perdre el guanyat.

És per això que més que apostar per un cavall guanyador, és millor pensar en tenir un sistema que funcioni. Aquell que no només funcioni en el curt termini, sinó que de forma més sistemàtica ens pugui donar bons resultats en el mitjà i llarg termini. Una molt bona opció és construir una cartera d’inversió.

Però què és una cartera d’inversió o portafoli?

Què té a veure una cartera d’inversió amb un equip de futbol?

L’inversor experimentat segur que entén la diferència entre invertir en un actiu de forma individual i construir una cartera d’actius diversificats. Però l’inversor novell pot ser que no ho tingui tan clar. Intentaré explicar-ho usant una analogia amb el futbol: és molt diferent comprar una estrella del futbol i intentar fer amb aquesta inversió un equip, a formar un equip sòlid que sigui la suma de les virtuts personals de cadascun dels seus jugadors. En el futbol és molt més important construir un equip que funcioni com un bloc; si un entrenador aconsegueix això, el seu equip es mourà en una única direcció i tindrà més oportunitats d’arribar a una meta comuna.

Podem associar el concepte de cartera d’inversió a la d’un conjunt d’actius que funciona com un bloc, per assolir un objectiu financer mitjançant la combinació del rendiment i la volatilitat esperada. Quan un club decideix la seva estratègia per guanyar un títol o mantenir-se en una categoria, el seu entrenador té l’opció de construir un equip pensat per marcar molts gols i guanyar, tot i que li’n marquin també algun. És a dir, prendre riscos sabent que pot perdre un partit, però al final guanyarà la lliga.

Seguint amb l’analogia, l’equivalent en finances seria una cartera per a un inversor que no té por ni de les correccions ni de  la volatilitat per què sap que, invertint una bona part de la cartera en renda variable, a llarg termini té les de guanyar.

En canvi, un altre entrenador pot decidir tot el contrari, crear un equip més aviat defensiu pensat per no perdre. Aquesta seria una cartera amb poc pes en renda variable, és a dir poca volatilitat. L’equip marcarà de mitjana menys gols, però també tindrà menys riscos que li marquin a ell.

Els dos enfocaments són correctes, tant en el terreny esportiu com en la inversió; depèn de l’objectiu de l’inversor o del club. L’important és que el conjunt funcioni i es tingui clar l’objectiu i els seus riscos associats. Si parlem de futbol, ​​es tracta que funcioni bé com un bloc a través de la conjunció de les seves diferents línies. Si parlem de finances, que la inversió estigui optimitzada per mitjà de la diversificació d’actius donant un pes diferent a cada un d’ells. Aquests actius, idealment han d’estar poc correlacionats i, per tant, es mouen en diferents direccions igual que els jugadors tenen diferents aptituds que es complementen.

Què té a veure l’alineació d’un equip amb la distribució d’actius?

En altres articles ja hem parlat del que és la distribució d’actius. El concepte de cartera d’inversió està íntimament relacionada amb la distribució d’actius. Al futbol, un entrenador ha d’aconseguir distribuir bé els seus jugadors en les diferentes línies;  atac, mig camp i defensa. Fer una bona distribució d’actius és equivalent a fer una bona alineació, o millor dit, plantilla. El primer és pensar en la plantilla, és a dir els més de 20 jugadors que ens permetran afrontar les diferents situacions durant una temporada. Això traslladat a una cartera seria l’equivalent a pensar en l’arsenal de classes d’actius que ens poden servir per afrontar les diferents situacions de la temporada (o temporades). Però després cal pensar en l’alineació de cada partit o per a una competició. Això equivaldria a escollir l’arsenal d’actius (jugadors) aquells que durant l’horitzó considerat (partit o competició) ens poden ajudar a aconseguir millors resultats. Reconec que l’analogia futbolística està agafada pels pèls, però espero que hagi servit per entendre millor conceptes tan claus, com el de carteres i la distribució d’actius que estan més pensats per a “fer-se ric” al mig llarg termini que en tenir una jugada amb un cop de sort. A inbestMe donem molta importància a la distribució d’actius.


Comparteix aquest article:
LinkedIn
Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp

Deixa un comentari

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Post comment