El que has de saber sobre fons, ETFs i la seva fiscalitat

Els fons d’inversió només aconsegueixen posposar la fiscalitat

La fiscalitat és un element a tenir en compte en les nostres inversions. Però,  és el més important? Sovint s’utilitza com a argument per invertir a través de fons d’inversió la seva “eficient” fiscalitat. La realitat és que l’únic avantatge que tenen, i no per això menor, és que es difereix la tributació en fer un traspàs entre fons. Aquest avantatge en els traspassos és tan sols un avantatge temporal, ja que la tributació sobre els guanys acumulats no s’elimina en el traspàs, tan sols es difereix fins el moment en què es produeixi la venda, en aquell moment tributaran tant els guanys generats abans del traspàs com els posteriors. En conseqüència, amb el traspàs únicament estem demorant la nostra factura fiscal.

Mentre no venem no hi ha fiscalitat

Un inversor a llarg termini que inverteixi en qualsevol instrument i no el vengui no està subjecte a cap tributació. Per tant és igual, des d’una estratègia d’inversió de “buy and hold” (comprar i mantenir), invertir en un fons gestionat, en un fons indexat o en un ETF o fins i tot en una acció, ja que en aquest cas, l’inversor no tindrà cap avantatge en escollir un instrument o un altre. Més que mai, en la decisió de quin actiu escollir, haurien d’intervenir altres elements com ara expectativa de rendibilitat, costos, o altres elements, com ara risc i / o diversificació.

Computar tots els elements, rendibilitat i fiscalitat

És àmpliament conegut, que en general els fons d’inversió gestionats no són capaços de batre als seus índexs. Per tant, és més rendible i segur invertir sigui en un fons indexat o un ETF on sabrem, quina rendibilitat respecte a l’índex, obtindrem. Escollir un producte només per la seva fiscalitat, pot portar-nos a perdre de vista el factor essencial en què hem de centrar el nostre interès, que és la rendibilitat. La diferència entre un fons gestionat i un ETF pot ser de l’ordre del 1,5%, anual, cosa que pot representar el 25% de la rendibilitat esperada d’una cartera, percentatge superior a la tributació associada a aquesta rendibilitat. De poc ens serveix dilatar la nostra tributació, si pel camí ens hem deixat aquesta diferència en costos addicionals en les nostres inversions, minvant significativament la nostra rendibilitat. Escollir un instrument només per la seva fiscalitat,  és un gran error. Aquesta teòrica millor fiscalitat dels fons, amaga moltes ineficiències segons aquest estudi sobre la “Rendibilitat dels fons d’inversió a Espanya 1998-2013” (Fernandez, Linares, Fernandez, IESE 2014)

Com invertir millor: baixos costos, màxima diversificació, i flexibilitat

A Inbestme, després de valorar les diferents opcions, hem decidit de moment construir les nostres carteres bàsicament amb ETFs, per les múltiples avantatges que ja hem tractat amb anterioritat.

Creiem fermament, que en la inversió a llarg termini, recurrent i amb baixos costos està l’èxit (o almenys un d’ells), i ja hem vist (recorda: sinó venem o traspassem a un altre ETF, no tributem pels guanys que es van acumulant) que en aquest horitzó la fiscalitat ens afecta poc.

A més a més, amb ETFs podem aconseguir una molt àmplia diversificació per la disponibilitat i flexibilitat d’aquests instruments, i a un cost un 99% més baix que els fons d’inversió gestionats, i d’un 30% a un 50% més baix que els fons indexats, quan aquesta comparació és possible. Els fons indexats, són també una molt bona alternativa, però de moment la seva oferta és encara molt limitada i poc flexible, que no ens permetria aconseguir la diversificació que busquem ni els serveis que oferim. Costos més baixos i diversificació, són garantia de més rendibilitat i menor risc, que és al final el que ens va motivar a crear un servei com Inbestme.

En tot cas, com un ETF té el tractament d’una acció això ens dóna altres possibilitats d’optimització de la nostra fiscalitat, compensant pèrdues i guanys.

Comparteix aquest article:
LinkedIn
Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp