Què és un split d’accions o participacions?

Un split és una divisió d’accions o participacions.

Un split d’una acció o una participació en un fons d’inversió no és més que dividir el valor fins al moment d’una acció o participació per una xifra, alhora que es multiplica per la mateixa xifra el nombre d’accions o participacions.

Un exemple que hem “sofert” en inbestMe recentment és el split que s’ha produït del fons d’inversió:

Amundi Index Euro Corporate SRI- IE EUR C LU1050468989*.

En aquest cas, Amundi va decidir dividir el valor liquidatiu (el preu) de la participació per 10. En paral·lel a aquesta divisió es multiplica pel mateix número, en aquest cas 10 el nombre de participacions.

Vegem això en un exemple pràctic. Imaginem que un inversor té 10 participacions a 100 euros (1.000 €) abans d’un split i es fa un split d’1 a 10, és a dir, cada participació es multiplicarà per 10.

El procés d’un split (assumim que el valor no canvia per a simplificar) seria:

Dia 1 abans del split: 10 participacions x 100 €= 1.000 €

Dia 2 després del split: 10 participacions X10 split = 100 participacions

Valor de la participació: 100/10=10 €

100 participacions x 10 € = 1.000 €

Com veiem, el valor final (participacions x valor) no canvia i es manté en 1.000 € malgrat el split (de nou assumint que el valor real no ha canviat).

Hi ha un efecte curiós que, malgrat això, sovint el split d’accions molt populars provoca pujades sobtades del seu valor. No hi ha una raó de fons per a això, com hem vist, i l’única raó seria que a partir d’aquest moment és més accessible a més inversors.

* En l’email que es va enviar es va publicar per error l’ISN mancant un 9. És a dir: Amundi Index Euro Corporate SRI— IE EUR C: ISIN: LU105046898. En l’àrea de client, el nom del fons apareix com Amundi Index Barclays Euro AGG Corporate SRI perquè és el nom que ve a través del custodi GVC Gaesco. S’ha aprofitat per a alinear els noms.

Per què es fan splits de participacions i accions?

Aquest procés és bastant habitual punt per al valor de participacions en un fons i especialment per a accions. Segurament hauràs sentit parlar de splits en accions molt populars, per exemple d’Apple, Amazon o Tesla.

Detall dels Splits de Tesla. Font: https://companiesmarketcap.com/tesla/stock-splits/

El split es fa normalment perquè sigui més fàcil comprar una acció o una participació. Per als inversors particulars, comprar una acció que valgui 1.000 € pot ser complicat i és molt més probable que es compri a 100 € o fins i tot a 1 €. Això ara mateix no és tan necessari perquè molts serveis permeten comprar fraccions d’acció.

En una participació en un fons ja es compren fraccions de participacions. Però així i totes les plataformes estan preparades per a manejar un determinat nombre de decimals. Per tant, quan el preu d’una participació supera uns certs nivells es comencen a provocar uns arrodoniments que provoquen problemes en les plataformes de fons i en els custodis.

Nueva llamada a la acción

Un split implica fer canvis en les bases de dades de custodis i plataforma de fons i possibles errors temporals

Seguint amb l’exemple del fons, del fons d’Amundi, el dia 9/3/2023 vam haver d’advertir d’un error en l’actualització d’aquest dia dels clients que tenien aquest fons.

Aquest tipus d’errors no haurien de produir-se, però es produeixen i per desgràcia és una cosa que inbestMe no pot resoldre per si sol, ja que té a veure amb les gestores, les plataformes de fons i els custodis.

Aquests ajustos normalment haurien de produir-se sense que afectés l’usuari final, però hi ha vegades que això per alguna raó no es fa tal com hem descrit i es divideix el preu de la participació, però no es multiplica el valor de les participacions en les plataformes de fons en el mateix dia (en aquest cas AllfundsBank).

Com es veu en el gràfic superior, fins i tot en el gràfic de Amundi no es va fer l’ajust corresponent en els seus gràfics. Si no s’ajusta el valor de la participació, es produeix una caiguda fictícia temporal de reduir-se el 90% del valor.

Temporalment, el client veu una caiguda inexplicable en el gràfic de la seva cartera. Aquesta caiguda és fictícia pel fet que en el dia de l’actualització el custodi/plataforma no ha corregit correctament les participacions i es trasllada a la cartera del client.

Normalment, aquests desajustaments quan es produeixen es corregeixen en 24/58 hores i tot torna a la normalitat. En aquest cas es va resoldre en l’actualització del 13/3/2023.

A part de l’email que enviem en el seu moment, la raó d’escriure aquest post és per a tenir l’oportunitat de disculpar-nos de nou. Ens ha servit per a identificar un altre control addicional en els nostres processos d’actualitzacions diàries.

També ens ha semblat interessant, convertir-ho en una cosa positiva i útil per a contar el que és un split i seguir amb la missió d’aportar el nostre granet de sorra en cultura financera.

Un split especial en l’inbestMe Renda Fixa pla de pensions

Aprofitem aquest post per a il·lustrar amb més detall un cas especial. En inbestMe ja sofrim (i continuem sofrint) un split especial en l’inbestMe Renda Fixa Pla de Pensions. En el 18/2/2021 vam fer un canvi de política en el pla de pensions.

No està reflectit “el split especial” del nostre pla de pensions en Blomberg

A conseqüència d’aquest canvi de política es va haver de començar de nou des d’un valor liquidatiu de 10 € provocant-se un split especial. Cada participació passava de 17,74 € a 10 € o sigui una divisió de 1,774.

En quins fons no està reflectit “el split especial” del nostre pla de pensions.

Els nostres clients òbviament no es van veure afectats en el seu valor, per la qual cosa ja hem comptat més amunt, ja que les participacions es multiplicaven pel mateix múltiple. Però des de llavors no hem aconseguit que en determinades plataformes es faci aquesta correcció.

Sembla que l’explicació és que aquest concepte de split no existeix en plans de pensions.

En GVC Gaesco pensions s’ha optat per fer constar les dades des del split especial com es veu en la taula de més amunt.

Recordem que el nostre pla de pensions de renda fixa forma part de les nostres carteres de plans de pensions (i és així com és millor analitzar-lo) i que encara que es van iniciar en un mal moment (just abans de la Covid-19) s’han comportat relativament molt bé enfront d’altres opcions similars.

En el gràfic superior hem fet l’exercici de recalcular la cotització de l’inbestMe Renda Fixa PP N5350 considerant l’efecte del split especial per a veure la seva evolució real.

També hem inclòs l’evolució de l’inbestMe Renda Variable Pla de Pensions N5349.

Si vols saber més sobre l’evolució dels nostres plans de pensions et recomanem llegir: Rendibilitat de les carteres de plans de pensions a tancament 2022.

Nueva llamada a la acción

Deixa un comentari

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Post comment