Què és la inflació, les seves conseqüències i com combatre-la

En les economies actuals, els preus dels béns i serveis solen canviar de manera habitual. I si bé existeixen circumstàncies que redueixen els preus generals dels béns i serveis, el comú és que aquests augmentin, en un fenomen conegut com a inflació.

Però, saps què és i quines són les seves conseqüències? I, el més important, saps com combatre els seus efectes perjudicials? A continuació, t’ho expliquem.

Què és la inflació

En economia, la inflació és l’augment generalitzat i sostingut dels preus dels béns i serveis d’un país o zona econòmica al llarg d’un període de temps determinat. Com a conseqüència, es redueix el poder adquisitiu dels ciutadans d’un país. Poden adquirir menys béns i serveis amb la mateixa quantitat de diners.

Generalment, la inflació es mesura en relació a una cistella de béns de consum, on s’inclouen de manera proporcional aquells articles més demandats pels consumidors. A Espanya, l’Institut Nacional d’Estadística elabora aquest indicador mitjançant l’IPC, en funció d’una sèrie de béns i serveis que componen la famosa “cistella de la compra”.

El normal és que la inflació se situï entorn del 2%, un nivell que el BCE estableix dins del seu objectiu, i que seria compatible amb un creixement econòmic sa. No obstant això, a vegades, la inflació augmenta per sobre d’aquest nivell, per nombroses raons: un augment de la massa monetària per part dels bancs centrals, un xoc d’oferta provocat, per exemple, per una reducció d’oferta de petroli o un increment del salari dels treballadors, entre molts altres.

En els últims mesos, la inflació ha estat de total actualitat. La pandèmia, l’escassetat de subministraments i la guerra entre Rússia i Ucraïna, entre molts altres factors, han provocat l’augment més gran del nivell de preus dels últims 40 anys, reduint el poder adquisitiu de la població en general.

Les seves conseqüències

En general, la inflació és negativa per a l’economia d’un país, encara que depèn de la situació financera de cada persona a cada moment.

Per als estalviadors

La inflació redueix l’estalvi real dels ciutadans pel fet que, al seu torn, redueix el poder adquisitiu de la moneda. Per això, es diu que tenir els estalvis sota el matalàs (és a dir, en un compte corrent aturat) és perdre diners, fins i tot si la rendibilitat de la inversió no supera la inflació.

Per exemple, imagina que tens 1.000 euros en un compte bancari, i la inflació ha augmentat un 2% en aquest any. En realitat, el poder de compra d’aquests 1.000 euros s’haurà reduït, i podràs comprar menys béns i serveis amb ells.

Per als deutors

Si hi ha un grup de persones als quals els beneficia és als deutors. Amb la inflació, la càrrega del deute disminueix. El préstec continua sent el mateix (és a dir, s’ha concedit per la mateixa quantitat) però la inflació ha provocat que els diners que cal retornar valgui menys i, per tant, la quantitat a retornar també.

Això és especialment significatiu en el cas de préstecs a llarg termini com les hipoteques, que es concedeixen per 30 o 40 anys. Durant aquest horitzó temporal, el valor dels diners haurà canviat molt, beneficiant als deutors.

Todos los servicios - CAT

Per a l’economia en general

Per a l’economia, la inflació té efectes positius i negatius. D’una banda, es produeix una desvaloració de la moneda, reduint el poder adquisitiu dels consumidors.

No obstant això, al mateix temps, també redueix el seu valor respecte a altres monedes. Especialment, si el valor d’aquestes es manté estable, la qual cosa permet millorar la balança comercial perquè les exportacions s’abarateixen.

A més, en determinades ocasions, els bancs centrals busquen augmentar la inflació de manera artificial, imprimint més diners, per a evitar entrar en deflació i reduir les càrregues dels deutes per als deutors.

Com combatre-la

Com hem vist, la inflació és un fenomen bastant perjudicial, especialment per als estalviadors. Per això, molts busquen combatre la inflació per a evitar perdre poder adquisitiu, per a això recorren a la inversió.

Existeixen alguns productes que lliguen la seva rendibilitat a la inflació esperada, com els bons lligats a la inflació que emeten determinats països. A més, en alguns casos, es pot recórrer a la renda variable per a obtenir un rendiment addicional, encara que, això sí, assumint un risc major.

En realitat, existeixen nombroses opcions per a invertir els teus diners. En tot cas, l’important és que hi hagi un equilibri entre l’estalvi i la inversió perquè la inversió compensi les conseqüències de la inflació.

Inverteix a través d’InbestMe per a combatre la inflació

Gràcies a inbestMe podràs invertir en una cuidada selecció de productes financers amb els quals combatre la inflació.

Ja sigui a través de fons indexats, ETFs o fons ISR, tindràs a la teva disposició accés a una àmplia gamma d’actius per a evitar que la inflació tingui conseqüències sobre les teves finances personals.

No t’ho pensis més i descobreix la nostra àmplia oferta!

FI CAT

Deixa un comentari

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Post comment