El BCE i la FED pugen els tipus d’interès 0,25% i la TIR de les Carteres Estalvi puja també

Tant el Banc Central Europeu (BCE) com la Reserva Federal (FED) van decidir una nova pujada dels tipus d’interès oficials durant aquesta setmana pel fet que la inflació segueix clarament per sobre de l’objectiu del 2%.

​​La FED puja un 0,25% els tipus i es preveu una pausa

Dimecres passat 3 de maig, la Reserva Federal (FED) va pujar els tipus d’interès un 0,25%, situant el rang objectiu dels fons federals (Fed Funds) entre el 5% i el 5,25%.

Després d’haver-se embarcat en un total del 5% de les pujades de tipus d’interès, és probable que aquesta sigui l’última pujada, almenys ara com ara i per a aquest cicle.

En la declaració que va seguir a la decisió, la FED va eliminar la frase «podria ser apropiat un enduriment addicional de la política» que sí que estava en el comunicat anterior.

És bastant normal que el banc central faci ara una pausa i esperi a veure els efectes en l’economia després d’una pujada tan ràpida dels tipus d’interès.

El fet que diversos bancs regionals estiguin fent fallida als EUA, probablement reduirà la quantitat de crèdit que el sector bancari proporcionarà a l’economia real. Això significa que aquest anomenat enduriment del crèdit farà part del treball de la FED en la desacceleració de l’economia per a contenir la inflació i per tant la Reserva Federal aquesta podria ser l’última pujada.

Powell ha descartat la possibilitat de reduir els tipus d’interès enguany, tal com anticipen els tipus actuals del mercat.

Evolució dels tipus d'interès oficials de la FED i del BCE

Nueva llamada a la acción

El BCE puja un 0,25% els tipus, però seguirà

El Banc Central Europeu també ha pujat els tipus d’interès oficials un 0,25% a causa d’una inflació que segueix molt per sobre de l’objectiu del 2%. Amb això, la pujada de tipus decidida pel BCE ascendeix a un total del 3,75% des de mínims.

La inflació a Europa se situa ara en el 6,9%, mentre que l’anomenada inflació subjacent (la que exclou aliments i energia) se situa en el 5,70%. El BCE va començar més tard a pujar els tipus i segueix per darrere de la Reserva Federal.

No s’excloïa una pujada del 0,50% abans de la reunió, però el BCE va optar per un 0,25% més prudent, citant com una de les principals raons el fet que, també a Europa, estem començant a assistir a una contracció del crèdit a l’economia.

Això es deu principalment al fet que els bancs estan endurint les seves normes per a la concessió de crèdits a empreses i particulars i al fet que la demanda de préstecs està disminuint bruscament a causa de la pujada dels tipus d’interès.

Segons Christine Lagarde, això significa que la primera part del mecanisme de transmissió de la política monetària està començant a funcionar. Ara veurem probablement la segona part que, a partir d’una reducció del crèdit, crea un alentiment de l’economia i esperem que una reducció de la inflació.

De totes maneres, la presidenta del BCE ha dit explícitament que el banc central no farà una pausa en les seves pujades de tipus i que queda més camí per recórrer. Així doncs, podem esperar raonablement una o dues pujades més encara que l’economia s’alenteixi.

Les TIRs de les Carteres Estalvi pujaran un 0,25%

Com ja hem publicat en altres ocasions, les TIRs de les nostres Carteres Estalvi estan vinculades de manera automàtica a les pujades dels tipus dels bancs centrals: per això ens referim a la TIR variable.

La pujada de la FED és immediata i la del BCE serà efectiva a partir del 10 de maig del 2023. Els fons monetaris que componen les nostres carteres d’estalvi triguen també uns dies a reflectir aquestes pujades.

En línia amb aquestes pujades i l’anteriorment comentat, esperem comunicar entorn del 15 de maig la pujada de les TIRs de les nostres Carteres Estalvi en un 0,25% que de confirmar-se quedarien:

  • TIR cartera estalvi en Euros: 2,65%
  • TIR cartera estalvi en Dòlars: 4,55%

Farem una publicació específica confirmant aquest canvi.

També et pot interessar llegir aquests articles relacionats:

Nueva llamada a la acción

Deixa un comentari

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Post comment