Psicologia financera

La majoria d’inversors no actuen de forma racional

Quina relació pot existir entre la psicologia i el comportament amb les inversions ?

Tan sols hauríem de veure en la nostra vida diària i en el nostre entorn més immediat , innumerables mostres de actuacions poc racionals . S’ha demostrat , que la majoria dels inversors no actuen de forma molt més racional , sobre les seves inversions . I sinó repassem breument aquesta llista :

 

-Vendre amb pèrdues i deixar el capital en efectiu i perdre’s la recuperació .

-Comprar i vendre desmesuradament o vendre sense cap pla traçat

-Deixar-nos portar per rumors i falses prediccions que juren poder preveure el futur .

-Invertir en fons d’inversió que sistemàticament rendeixen menys que el seu índex de referència i suportant altes comissions fixes .

-Comprar car (quan hi ha eufòria borsària ) i vendre barat (després de una correcció o en mig de una crisis ).

-Canviar el nostre perfil de risc a causa d’un ral·li o caigudes en els mercats. El nostre perfil de risc ha d’estar associat a la nostra situació personal, tolerància i capacitat al risc.

Està clar quan ho pensem una mica, que el nostre perfil de risc no té res a veure amb lo bé o malament que ho hagin fet recentment els mercats. No obstant això, és molt comú que això passi, especialment davant d’una caiguda, reduint les nostres possibilitats de recuperar lo perdut per sempre.

Hi han diversos jocs o tests que demostren la nostra falta de racionalitat :

La subhasta d’ 1 dòlar , on la nostra naturalesa guanyadora ens traeix i ens fa pagar més de 1 dòlar per bitllet .

-La subhasta de la botella de vi , a on els participants liciten més alt per un vi , amb una identificació en número més gran (inconscientment es deixen condicionar per aquest nombre al apuntar-lo en el full de subhasta a on anoten la seva licitació ).

-O com la por a perdre no ens deixa guanyar.

-O la bombolla dels bulbs de tulipes . Un d’aquests bulbs va arribar a costar quasi com una vivenda .

Com invertir tenint en compte la psicologia financera

Algunes de les nostres receptes per vèncer la nostra tendència a la irracionalitat financera :

-És imprescindible conèixer la nostra tolerància al risc .

Conèixer la volatilitat del mercat : aquest ha perdut en 11 vegades, més del 20%, amb un terme mitjà del 35%. Recentment ( 2008-2009 ) l’inversor , va tenir que suportar una caiguda màxima de fins un 56%. Tot això , sense tenir en compte diverses caigudes de menys del 10%, que ni es consideren com a tal . (una caiguda menor al 10%, no arriba ni a rang de correcció ) . És imprescindible tan mateix , anticipar quina seria la nostra reacció , i estar preparats per aquests esdeveniments , però sobretot …..

– Per enfrontar-nos aquestes possibles circumstàncies , el nostre enfocament és traçar un bon pla que s’ajusti a les nostres necessitats . El pla, ha de ser acceptat i interioritzat en moments de tranquil·litat i claredat , mai en moments de tensió . Aquest pla ha de ser revisat de forma periòdica , per reafirmar que és vàlid ; tan mateix perquè quedi gravat en el més profund de la nostra psique .

Si aconseguim aquest compromís amb nosaltres mateixos , tindrem una gran oportunitat de sobreviure a les vicissituds que poden presentar-nos els mercats , i podrem ser consistents amb el nostre pla . És important saber que els mercats premien la disciplina .!