Per què el teu banc no t’ofereix ETFs ?

Un ETF és un fons d’inversió que cotitza en borsa. En aquest article te n’expliquem el més bàsic. Els ETFs tenen nombrosos avantatges, però estranyament, malgrat ser un producte que creix exponencialment a l’estranger, a Espanya no és molt conegut. Anem a explicar els motius.

Els últims anys els estalvis dels espanyols han anat passant del dipòsit tradicional cap a fons d’inversió. Els motius per a aquest transvasament són diversos. D’una banda els tipus d’interès actuals fan que els clients no obtinguin rendibilitat pels dipòsits. De l’altra, aquests mateixos tipus baixos fan que els bancs no aconsegueixin el marge d’abans. Els fons d’inversió resolen els dos problemes: hi ha un extens catàleg de fons que permet adaptar el perfil de client al risc desitjat, i les altes comissions que reporten els fons d’inversió a les entitats els permeten corregir la caiguda de marges.

Però, si el nombre de fons d’inversió és molt gran, el d’ ETFs també ho és, permetent invertir en qualsevol sector, regió i situació que el mercat ofereixi. A banda, en cotitzar en borsa, els ETFs donen al client altres avantatges, com comprar i vendre en qualsevol moment sense haver d’esperar que algú calculi el valor liquidatiu, protegir la seva cartera mitjançant ETFs inversos, apalancar o fins i tot, per als més avançats, fer trading amb ells.

Ja fa 5 anys, Marc Vidal, al seu blog, començava dient “el que no et dirà el teu banc” quan va fer una entrada sobre els ETFs. Durant aquests cinc anys el mercat de ETFs ha crescut molt: a Europa sumen 550.000 milions d’euros i es preveu que arribaran al bilió el 2020, però els bancs segueixen sense oferir aquest producte als seus clients. El motiu és molt senzill, els ETFs tenen unes comissions molt més petites i no permeten les retrocessions que ara cobren els bancs per vendre uns productes concrets. En resum, al banc li interessa que tu compris els seus Fons d’Inversió en lloc de ETFs.

Recentment la CNMV va realitzar un mystery shopping, i les conclusions van ser que el 100% dels fons oferts als clients eren de la gestora del mateix banc.

L’únic avantatge que se’ls pot reconèixer als fons d’inversió és l’ ajornament fiscal en cas de traspàs. També aquí la banca i les gestores pressionen per impedir que els ETFs tinguin el mateix tractament fiscal que un fons d’inversió. Alguns valoren que aquest canvi podria acabar amb 1.000 milions de beneficis que passarien de les mans de les entitats als clients.

A InbestMe construïm carteres segons el perfil del nostre client utilitzant ETFs , algú podria pensar que per això defensem els ETFs , però el procés és l’invers: oferim ETFs perquè creiem que és el millor per als clients, som independents, de manera que obtenim el mateix oferint una cosa que una altra, si un dia apareix una alternativa millor que els ETFs, no dubtarem a oferir-la.

T’animem a que simulis aquí el que pot significar el diferencial de comissions entre seguir invertint igual o aprofitar els avantatges dels ETF.

Finalment, en el cas que vulguis seguir invertint en el teu banc, demana’ls que t’ofereixin ETFs, hi tenen accés i tu t’estalviaràs diners.

Com la inversió recurrent ens ajuda a superar un mercat baixista?

Any 2022: estem en un mercat baixista Aquest any 2022 ens ha servit per a il·lustrar-nos sobre el que és una correcció de mercat i el que és un mercat baixista. Els pitjors auguris s’han complert i després d’algun rebot, els dos índexs més importants de renda variable, el S&P 500 (-23,4%) i el MSCI World (-23,5%) estan

14 Consells financers per quan les meves filles creixin

Els tipus bàsics Tinc dues filles petites, massa petites per entendre les finances. Si hagués de enviar-lis una carta als seus "jo" dintre de 15 o 20 anys amb alguns consells financers, els diria: 1- Comprova els teus rebuts i els teus comptes Segurament m' hauràs sentit dir que cal fer un pressupost durant molts

Com calcular la TAE variable del Compte d’Estalvi i comunicació de les variacions

Com ja comentem quan presentem el nou Compte d’Estalvi, aquesta té una TAE coneguda amb un molt alt grau de confiança, la que publiquem a cada moment, però és una TAE variable en funció dels tipus d’interès oficials en la zona Euro i dels tipus oficials de la FED als EUA. En aquest post vam mostrar com calcular la TAE variable

Escriviu un comentari