¿Has pensat invertir en Aigua? Podria ser la teva inversió estrella.

Heu vist la pel·lícula “La gran aposta“? Per als que no, aquesta pel·lícula estrenada a finals del 2015, explica la història real de Michael J. Burry, gestor d’un hedge fund i un dels pocs que es va adonar de la bombolla creditícia i hipotecària, invertint a la baixa, en hipoteques subprime mitjançant CDS (credit-default swaps), abans que punxés.

Doncs bé, aquest gran gestor que va tenir la correcta visió del mercat encara que molts ei titllaven de boig, actualment està centrant-se en una sola inversió, concretament en una matèria primera. Sabeu quina? L’Aigua.

Quina diferència hi ha entre l’aigua i altres matèries primeres?

A diferència del Petroli, Gas Natural, Or, Blat de moro, etc … no hi ha mercat per comprar i vendre Aigua. Però hi ha altres formes d’invertir en aigua, que veurem més avall.

¿I quin atractiu presenta l’aigua com a inversió, que no tingui per exemple, el petroli? Molt simple, l’aigua no es pot reemplaçar, i a més tots la necessitem per viure.

Perquè invertir en aigua?

Que el 70% de la superfície del planeta està cobert per aigua és una cosa que probablement haurem après a l’escola. Però el que no ens van dir, és que l’aigua dolça, la que ens importa, representa un 2,5% de l’aigua total. I per rematar, només l’1% de l’aigua dolça és accessible. Això vol dir que tan sols el 0,01% de l’aigua del planeta està realment disponible per als 7.400 milions de persones.

A més, la demanda d’aigua potable i de béns i serveis relacionats, està creixent a una taxa molt superior a la del creixement de població. Quanta aigua diries que es necessita per cultivar una taronja? 5 litres. ¿I per un quilo de carn? 5.000 litres d’aigua! I és que com veureu en el següent gràfic a l’esquerra, gairebé ¾ parts de l’ús d’aigua, correspon a l’agricultura, sector que cada vegada necessitarà més recursos a causa de l’augment de població mundial.[/vc_column_text]

I a la dreta, veiem la mitjana d’aigua diària que es fa servir per cada habitant en els diferents països, sent els EUA qui més gasta. (Espanya és un altre dels que més aigua gasta amb més de 300 Litres d’aigua per persona i dia).

I la pregunta del milió … Com podem invertir en Aigua?

Existeixen 3 formes:

– Comprar drets d’aigua

– Invertir en terres de cultiu riques en aigua

– Invertir en empreses relacionades amb l’aigua (companyies de serveis públics, infraestructura, equipament)

En aquest cas ens centrarem en el tercer punt. Hi ha diverses empreses relacionades amb l’aigua, com per exemple, empreses que construeixen plantes dessalinitzadores, de manteniment de preses, de tractament d’aigua, i fins i tot empreses tecnològiques enfocades a trobar noves formes de netejar l’aigua.

Pel que fa a empreses cotitzades, el podríem dividir en:

  • Empreses de serveis públics d’aigua: Les més grans i americanes són American Water Works Company (AWK) i Aqua America (WTR).
Gràfic en espelmes mensuals de AWK, des de 2009 a dia d’avui (finals gener 2017).

  • Empreses d’infraestructura i equipament d’aigua: En trobarem algunes com Calgon Carbon (CCC), Mueller Water Products (MWA) i Xylem (XYL).

Hi ha més empreses relacionades, però si no som experts i volem diversificar per obtenir la rendibilitat real d’aquest sector, podem comprar ETFs que inverteixin en aquestes empreses. Molt més senzill, eficient i sobretot, econòmic!

Per exemple, el Guggenheim S&P Global Water Index ETF (CGW) que replica l’S&P Global Water Index, format per 50 empreses de tot el món relacionades amb el negoci de l’aigua. Hi ha altres ETFs d’aigua, els tickers són PHO, FIW, PIO, WTRX.

A InbestMe, pots invertir en Aigua, amb les carteres InbestMe Advanced. Nosaltres analitzem detalladament totes les opcions disponibles i triem les millors, basant-nos en paràmetres com liquiditat, comissions i tracking error ..

És immoral invertir en aigua?

Com explicava a l’inici, a diferència d’altres matèries primeres, l’aigua no es pot comprar o vendre com a tal. Així doncs, no es pot especular directament amb ella, alterant els preus.

Així que en aquest cas, els diners s’inverteixen en les empreses directament. Pensa-ho bé: si empreses que construeixen canalitzacions o que netegen l’aigua, reben més diners; no seria bo que aquests es destinessin a la seva activitat i a invertir en millorar aquests serveis?

Doncs la veritat és que sí. S’incrementaria el desenvolupament de sistemes de reg, es milloraria el transport de l’aigua, es construirien dessalinitzadores més potents amb noves tecnologies de neteja de l’aigua, etc …

I és que cert és, que l’especulació en matèries primeres, concretament en aliments, pot ser negativa per a la majoria de la població en situacions puntuals (sóc el primer que no m’agrada veure com pugen els preus dels aliments en pensar que afecta milions de persones sense recursos econòmics). Però jo diria que els beneficis que aporta l’especulació en els altres camps, supera aquestes situacions injustes. Sense especuladors, moltes empreses no podrien sortir a cotitzar, amb el que no obtindrien finançament, com ara farmacèutiques que es dediquen a desenvolupar cures contra el càncer. (I en termes purament de trading, els especuladors ofereixen liquiditat, amb el que ens permeten als altres, operar millor i amb spreads més ajustats).

En conclusió

L’aigua fresca i neta és, igual que l’oxigen, l’element més important per a nosaltres, amb la diferència que és un bé escàs i amb una demanda creixent. Els que vivim en països desenvolupats assumim que comptar amb aigua neta és el més normal, però hem de tenir una visió global i entendre que el context real és ben diferent.

Descubrir plan de inversión