Passi el que passi, segueix el teu camí

Tot i la volatilitat en els mercats, continua amb el teu camí

Imaginem 3 germans que decideixen començar a invertir al mateix temps en una cartera amb un perfil idèntic, Josep, Jordi i Anna. Els tres es proposen invertir una quantitat de diners inicial, diguem 10.000 €. Però a més, tenen el propòsit d’invertir part dels seus estalvis de forma regular.

En Jordi, està decidit a invertir 500 € mensuals passi el que passi. En Josep al principi també, però en comptes de fer-ho de forma fixa, té el propòsit d’invertir la mateixa quantitat però ho vol fer en el moment en què el mercat sigui propici, és a dir, en la seva concepció particular, quan el retorn trimestral sigui positiu.

 

L’ Anna també vol invertir regularment i de forma semblant a en Josep. Vol incloure certa flexibilitat en el seu procés d’inversió. La diferència és que ella aplica un mètode clar, establint uns paràmetres totalment predefinits: invertirà més o menys diners, en funció de la situació del mercat, però sense deixar d’invertir en cap període. El seu pla és intentar invertir més diners quan el mercat estigui més barat.

Com invertir

Hi ha múltiples estudis que demostren que el fet que en Jordi inverteixi regularment tot i que els mercats estiguin patint caigudes, fa que aviat els seus retorns passin a ser superiors als d’en Josep i les corbes de rendiment es separin ràpidament al seu favor. Per tant en Jordi, al ignorar el mercat i invertir consistentment els seus estalvis, independentment dels resultats, li permet comprar més per menys, el que afegeix rendibilitat addicional a la seva cartera.

 

Per contra, en Josep, al voler invertir només “en moments determinats”, s’enfronta a diversos problemes. En deixar la seva decisió d’invertir condicionada al “seu criteri”, s’enfronta al problema de com vèncer els seus estats d’optimisme i pessimisme, mentre el mercat evoluciona. La realitat és que el mercat no es pot predir: la història ens demostra que és millor estar dins del mercat que fora d’ell. Sovint, l’inversor sense disciplina, no pot vèncer el seu estat d’ànim i acaba no invertint. El risc és que no estar al mercat, implica perdre sovint els millors moments d’aquest: per exemple, si ens haguéssim perdut aquests millors moments en els últims vint anys, haguéssim deixat de guanyar el 50% de la revaloració d’aquests en l’esmentat període .

Per tant la nostra recomanació és clara: definim un pla d’inversió diari i invertim passi el que passi.

Opcionalment, podem fer el que l’ Anna es planteja: tenint uns paràmetres clarament preestablerts, accelerar la nostra inversió o desacelerarla en funció de les caigudes dels mercats, siguin aquestes més o menys fortes (precisament l’oposat d’en Josep ).Na Anna, cerca optimitzar encara més el seu pla enfront del d’en Jordi : invertir una quantitat superior en moments de caigudes (per comprar encara més “barat”), però seguirà invertint en tots els períodes passi el que passi (amb una quantitat variable). Aquesta possibilitat, una mica més complexa (implica encertar bé la probabilitat de caigudes i la distribució de les nostres inversions en relació a aquestes) pot encara incrementar més els nostres retorns, sobretot si distribuïm amb èxit el nostre potencial inversor, analitzant minuciosament i amb rigor, probabilitats i oportunitats.

 

Però la veritat és que no cal complicar molt el nostre pla. Només cal seguir el senzill pla d’en Jordi. Només cal tenir el coratge per invertir passi el que passi, encara que la situació del mercat estigui corregint o estigui clarament en baixada. La història demostra que el mercat premia l’inversor consistent i disciplinat.

Comprometre’s a un dipòsit automàtic preestablert, és la millor manera d’evitar la temptació de voler endevinar l’impossible: encertar el millor moment del mercat. D’aquesta manera, evitarem que les nostres emocions ens paralitzin i prosseguirem amb el nostre pla traçat: amb el temps ens adonarem dels beneficis d’això.

El món de la inversió no té secrets.

O dit d’una altra manera, un dels seus secrets és molt senzill: traça el teu pla i segueix el seu curs, passi el que passi.

Coneix el teu perfil d’inversió i comença a invertir amb nosaltres com més aviat, millor. El temps és el millor aliat per a l’inversor disciplinat. En elles combinem òptims portafolis amb ETFs de diferents tipus d’actius i mercats. Ara pots ser un reeixit inversor i només a partir de 5.000 €.