Com i on puc invertir amb fons socialment responsables?

Els fons socialment responsables, també coneguts com a ISR (que significa inversió socialment responsable) s’han convertit en un dels instruments preferits pels inversors. El seu objectiu va més enllà del d’obtenir una rendibilitat atractiva a un risc ajustat a cada perfil, oferint un valor diferencial: la possibilitat d’invertir en empreses que tinguin en compte valors socials, ètics i mediambientals. Però, com pots invertir els fons indexats ISR? A continuació, t’expliquem on pots fer-ho.

Els fons ISR: un concepte nou d’inversió a Espanya

La inversió socialment responsable no és diferent d’una altra mena d’inversió. En realitat, utilitza una sèrie de criteris socials, ètics i mediambientals, seleccionant aquelles empreses que compleixen amb aquests requisits. Es descarten aquelles que no compleixin amb aquests criteris.

A Espanya, els fons ISR són relativament nous. A pesar que la conscienciació ciutadana i política amb aquests aspectes porta en voga molts anys, la veritat és que encara no havia aconseguit la comunitat inversora.

Segons un estudi de la gestora Vontobel AM, els espanyols que inverteixen seguint criteris ESG a penes destinen el 29% de les seves carteres a la inversió socialment responsable.

No obstant això, en els últims anys, els fons ISR també s’han fet un lloc dins de les ofertes comercials de les entitats financeres a Espanya. Amb les mateixes característiques quant a liquiditat, seguretat, transparència, fiscalitat i gestió professional de la resta de fons.

Com invertir amb criteris ISR

Existeixen nombroses opcions per a invertir seguint criteris ISR. En general, la demanda d’inversions ISR es correspon tradicionalment amb institucions d’inversió col·lectiva, grans fons de pensions, universitats, companyies d’assegurances i organismes públics.

No obstant això, cada vegada hi ha més inversors particulars que busquen actius, generalment a través de la compra d’accions d’empreses, que compleixin criteris ASG com a via per a canalitzar els seus estalvis i mostrar el seu compromís i sensibilització amb l’impacte mediambiental i social de les empreses.

Les estratègies més habituals són les següents:

  • Excloure de la cartera dels inversors aquells sectors i empreses poc compromeses amb aspectes socials o mediambientals. Entre ells es troben, per exemple, la indústria armamentística, aquelles empreses embolicades en escàndols de corrupció política, mediambientals o de violació de drets humans.
  • Incloure aquelles empreses o actius que compleixin amb el signat en els tractats internacionals, especialment en matèria social i mediambiental. De la mateixa manera, s’inclouen actius o deute de governs que no incompleixin aquests preceptes.
  • Incloure les empreses que compleixin amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) publicades per Nacions Unides.
  • Seleccionar actius centrats en una temàtica sostenible i responsable concreta com el canvi climàtic, equality i bons sostenibles o l’aigua.

ETFs ISR

On invertir en fons ISR

Existeixen bàsicament dues opcions per a invertir amb criteris ISR: crear una cartera comprant les accions i actius de manera individual i a través de fons indexats. La primera opció és trobar i comprar les accions de les empreses o el deute de governs que compleixin amb aquests criteris, a més d’excloure aquelles que no ho facin.

Aquesta alternativa té el problema que cal informar-se sobre si les empreses compleixen amb aquests requisits o no, la qual cosa no és apte per als inversors menys experimentats.

A més, no sempre és possible realitzar una composició de la cartera ajustada a les necessitats de l’inversor, especialment per a petits patrimonis. Això sí, és una opció molt més personalitzable, ja que es poden comprar tots aquells actius que l’inversor desitgi.

L’altra opció és adquirir fons indexats ISR, disponibles en diferents entitats comercialitzadores a Espanya i altres robo advisors. De fet, cada vegada són més les empreses que els ofereixen dins de la seva oferta comercial.

Aquesta opció es caracteritza per ser una alternativa més barata i que segueix l’evolució de diferents índexs borsaris que segueixen un criteri ISR.

Entre els seus avantatges, és una opció que està més preparada per a inversors menys experimentats, ja que existeix un equip gestor encarregat de realitzar la composició de la cartera. A més, els seus costos solen ser molt més baixos, ja que només és necessari replicar la composició d’un índex.

Inverteix en fons ISR amb InbestMe

Un d’ells és inbestMe, a través del qual podràs invertir en una cartera de Fons Indexats amb fons socialment responsables (ISR/*ESG). La teva cartera tindrà entre un 90% i un 100% de fons ISR en funció del teu perfil inversor i import invertits.

Tot això des de 1.000 €, amb una elevada diversificació i amb costos molt baixos, amb un 0,41% de comissió màxima de gestió. I podràs traspassar els teus fons des d’altres entitats, siguin ISR o no, sense impacte fiscal.

Descubrir plan de inversión

Comparteix aquest article:
LinkedIn
Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp

Deixa un comentari

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Post comment