La necessitat d’inculcar la cultura financera als fills

Amb només onze anys, Warren Buffett va comprar les seves primeres accions amb les quals va obtenir una bona rendibilitat. Un any més tenia Elon Musk quan va programar un videojoc anomenat Blastar, que més tard va vendre a una revista per 500 dòlars.

Totes dues històries ens recorden la genialitat d’alguns personatges com Buffett o Musk, que ja des d’una edat primerenca despuntaven. Però també deixa una altra més important: la cultura financera no s’estudia, s’aprèn dia a dia.

Què és la cultura financera?

Coneixem el concepte de cultura financera com el conjunt de coneixements, habilitats, actituds i comportaments que permet a un individu gestionar les seves finances personals.

Una major cultura financera, a més, ens ajuda a prendre les decisions adequades a l’hora d’afrontar la vida i els seus molts reptes. Per això, resulta imprescindible que els més petits de la casa també coneguin aquest tipus de conceptes.

Per què la cultura financera és important per als més petits?

La cultura financera és essencial per a la vida de qualsevol persona. Per això, com més aviat millor comencem a estar relacionats amb molts d’aquests termes, ens serà més fàcil prendre les decisions correctes en moltes matèries.

Aquí convé fer un incís important: parlar de cultura financera no sols és conèixer el món de la inversió, sinó que va molt més enllà. El fet de contractar un préstec i saber remenar diferents opcions per a no pagar més és cultura financera, també ho és saber administrar els ingressos. Per descomptat, també el fet de no sols conèixer el que significa estalviar, sinó com fer-lo i l’important que és per al nostre futur.

Si els nostres fills creixen en un entorn saludable on es familiaritzen amb aquests termes, probablement l’èxit de la seva vida personal està més garantit.

CTA Cuentas Kids (CAT)

La clau de la cultura financera: s’aprèn, no s’estudia

Una vegada coneguda la importància de la cultura financera en la nostra vida, és el moment d’obrir un meló important: els nens solen aprendre mal (i recordar pitjor) tots els conceptes relacionats amb l’educació financera. I aquesta conclusió és desafiadorament tossuda. Fa uns anys, un estudi realitzat pel Banc de la Reserva Federal de Cleveland lamentava no trobar “evidència” quant a que “els programes d’educació financera condueixen a un major coneixement financer i, en última instància, a un millor comportament financer”.

En la mateixa línia s’ha expressat en múltiples ocasions el grup Jump$tart Coalition for Personal Financial Literacy, un grup que advoca per una major cultura financera, que va trobar sovint que els estudiants estatunidencs que havien pres cursos en finances personals no tenien més coneixements financers que aquells que no ho havien fet.

Consells pràctics

Per sort, això no és el final de la cultura financera, sinó el principi. Al cap i a la fi, el que demostren tots aquests estudis és que, si bé aprendre de finances a força d’estudiar és difícil per als més petits, quan es fa per mitjà de l’experiència és tot molt més fàcil. Com a pares, el nostre deure és oferir aquest tipus de coneixement pràctic a través d’una sèrie de consells:

  • La paga: la manera de donar la paga als nostres fills pot ser una bona manera de començar a educar en la cultura financera. En aquest cas, cal parar esment a dos elements importants: una paga setmanal ajudarà al fet que els nens es responsabilitzin de l’ús que fa d’ella. La segona és inculcar que aquests diners té un valor, encara que mai s’ha d’associar amb fer les feines de casa.
  • Obrir un compte d’estalvi: Una vegada que el nostre fill és major, la millor manera que aprengui sobre cultura financera és obrir-li un compte d’estalvi. Amb ell, aprendrà al fet que, amb petites aportacions periòdiques, es poden aconseguir grans quantitats i amb elles adquirir articles. Al final, la lliçó no sols és aprendre a estalviar, sinó el cost (en temps estalviant) que tenen molts productes. Una de les opcions més interessants del mercat és la Cartera Estalvi d’inbestMe, ja que la TIR (Taxa Interna de Retorn) de la Cartera Estalvi és variable i està lligada a la variació dels tipus oficials dels bancs centrals (Banc Central Europeu per a l’Euro i la FED per a l’USD). En l’actualitat, la Cartera Estalvi d’inbestMe ofereix una rendibilitat del 2,65 % en euros i del 4,55 % en dòlars (la TIR de la Cartera Estalvi és variable i està lligada a la variació dels tipus oficials dels bancs centrals, consulta aquí el tipus d’interès actual).
  • La inversió: òbviament, és un tema central en l’educació financera. En aquest cas, utilitzar aquest compte d’estalvi per a invertir pot ser una gran idea. Al cap i a la fi, a més de tot l’anterior els nostres fills aprendran el poder d’aquesta meravella que es diu interès compost.

El Compte Kids de inbestMe, la millor opció

Si creus que l’opció d’utilitzar el compte d’estalvi dels teus fills com catapulta per a multiplicar els seus estalvis i com a experiència perquè aprenguin sobre cultura financera, llavors la millor opció que tens és la d’entrar en inbestMe i donar un cop d’ull al seu Compte Kids.

El Compte Kids és un compte d’inversió per a menors. T’ofereix un ampli ventall d’actius d’inversions, com a fons indexats o ETFs, que abasten tot el mercat. Això és realment important perquè t’ajudarà a diversificar, la qual cosa implica protegir el capital dels teus fills mentre el fas créixer. A més, no ho faràs sol, ja que molts dels productes que se t’oferiran estaran filtrats en funció del teu perfil inversor i del teu horitzó temporal. Finalment, tindràs tots aquests serveis amb les comissions més baixes del mercat.

En definitiva, perquè els teus fills creixin amb una cultura financera sòlida recorda que has de prioritzar l’experiència per sobre de la simple teoria. I per a això no hi ha res millor que un compte amb la qual els teus fills vegin créixer els fruits de valors tan importants com l’estalvi o la constància.

Nueva llamada a la acción

Deixa un comentari

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Post comment