Els principals índexs borsaris estan en millor situació tècnica i el Nasdaq 100 està alcista

El primer trimestre de l’any 2023 finalment va tancar en positiu, malgrat l’ocorregut amb els bancs als EUA. Això ha portat a la FED a adoptar polítiques d’expansió monetària i a una potencial retallada dels tipus oficials abans del que es preveu i això pot estar ajudant als mercats. Tant el MSCI World com el S&P500 van pujar al voltant del 7%, malgrat la volatilitat associada amb la mini crisi bancària al març.

Evolució del MSCI World/S&P500 
1/1/2023 a 31/3/2023

En un post anterior introduïm alguns aspectes bàsics del que es denomina anàlisi tècnica. En ell introduïm els conceptes de mitjanes mòbils, línies de tendències i del que és una “golden cross” (encreuaments daurats) i una “dead cross” (creus de la mort).

Recordem que tant aquest post com els altres en els quals hem parlat de temes tècnics no són una invitació a utilitzar-los com a senyals de compra o de venda, sinó més aviat per a entendre el que està ocorrent en els mercats.

Els principals índexs mundials en millor situació tècnica

Hi ha dos índexs mundials, molt seguits, que ens donen una perspectiva de la situació de les borses en el món.

ELS DOS PRINCIALES ÍNDEXS BORSARIS HAN TINGUT UNA "GOLDEN CROSS".
  • el MSCI World: és un índex molt ampli de les accions en el món que representa el rendiment de les accions de capitalització alta i mitjana en 23 països amb mercats desenvolupats. Cobreix aproximadament el 85% de la capitalització del mercat de cada país. Però l’índex mundial MSCI no ofereix exposició als mercats emergents.
  • MSCI ACWI: a diferència de l’anterior, integra els mercats emergents, d’aquí la seva denominació “All Country World Index”.

Veiem com tots dos índexs van tenir una “Golden Cross” ja fa uns mesos, en concret a mitjan gener del 2023. Des de llavors la cotització ha anat a vegades secundant-se en la mitjana mòbil de llarg termini (dos-cents dies) però a vegades també perforant-la lleugerament. En els últims dies del mes de març sembla que la cotització es vulgui allunyar d’aquesta mitjana cap amunt.

Sens dubte, tots dos índexs mostren una situació tècnica millor que en el passat.

Els principals índexs dels EUA en millor situació tècnica

L’evolució dels índexs mundials està sens dubte condicionada per l’evolució dels índexs als EUA. Això és així perquè els EUA té un pes molt important i juntament amb el Canadà representen un 57% dels índexs mundials. Europa amb un 20%, mercats emergents 12% i el Japó amb gairebé un 8% li segueixen en importància.

Los principales índices mundiales en mejor situación técnica
Font: MSCI

Veiem en els gràfics següents com tots els principals índexs borsaris als EUA han anat tenint els seus propis “encreuaments daurats”.

TOTS ELS PRINCIPALS ÍNDEXS BORSARIS HAN TINGUT UNA "GOLDEN CROSS". ELS ÚLTIMS A CONFIRMAR-HO, EL NASDAQ I EL TOTAL US MARKET

El primer índex a observar aquest senyal tècnic positiu va ser el Dow Jones a mitjan desembre del 2022.

A continuació, a inicis de febrer van ser el S&P500 i l’US Total Market (o CRSP) els qui van seguir el seu camí.

Finalment, el Nasdaq 100, el dia 13/3/2023, va ser l’últim a apuntar-se a la festa. El Nasdaq va ser el primer índex a caure i el que més ha caigut en aquest mercat baixista. Curiosament, com veurem més endavant, aquest ha estat dels primers a entrar recentment en situació de mercat alcista.

CTA Fondos Indexados (CAT)

Els principals índexs de les diferents macro regions en millor situació tècnica

No sols als EUA els mercats borsaris estan en situació alcista.

TOTS ELS PRINCIPALS ÍNDEXS BORSARIS DE LES DIFERENTS MACRO REGIONS HAN TINGUT UNA "GOLDEN CROSS".

Com veiem, totes les macro regions geogràfiques els estan, el Japó des de mitjan novembre del 2022, Europa des de finals de desembre del 2022 i Àsia Pacífic (Ex-Japó) i els mercats emergents des de mitjan gener del 2023.

En conclusió, tots els principals índexs borsaris en el món estan en una millor situació tècnica.

El Nasdaq va entrar en situació de mercat alcista

Més amunt hem vist que el Nasdaq va ser dels últims mercats a tenir l’encreuament daurat. Però curiosament ha estat dels primers a entrar en situació tècnica de mercat alcista, que es produeix quan un índex (o una acció) puja més d’un 20% des d’un mínim.

EL NASDAQ EN SITUACIÓ TÈCNICA ALCISTA DES DE FINALS DE MARÇ 2023

Tal com s’observa en el gràfic superior, a la fi de març del 2023 el Nasdaq ha entrat tècnicament en aquesta situació. Recordem que aquests poden ser “falsos” mercats alcistes en el sentit que no continuen pujant fins a superar els màxims anteriors, on ja no hi ha dubtes de quina és la direcció del mercat. Recordem que ja descrivim un cas recent a l’estiu del 2022, on semblava que s’havia aconseguit un mínim a mitjan juny, i el Nasdaq va tenir un ral·li fins a mitjans d’agost, entrant en aquest “fals” mercat alcista.

Això és una demostració que tots aquests senyals tècnics, encara que són útils per a saber el que està ocorrent, no són determinants per a assegurar-nos el que passarà en els mercats a curt termini.

El mercat es recuperarà, però centra’t en els teus objectius i en el teu pla

Sens dubte, el mercat, més aviat o més tard, es recuperarà definitivament i entrarà en una fase alcista més determinada: el que ocorre és que ningú sap quan serà exactament. Una confirmació d’això es produirà quan la majoria dels índexs que hem revisat superin un 20% des del mínim i després ho confirmin definitivament superant els màxims anteriors (per a molts la definició correcta d’un mercat alcista).

El mercat es recuperarà, però centra't en els teus objectius i en el teu pla

Quant al primer, a part del Nasdaq, el MSCI Àsia Pacific Ex-Japan també està en aquesta situació, i al MSCI Europe només li falta un 0,5%. Als altres tampoc estan molt lluny, els falta entre un 2% i un 5% com veiem en la taula superior.

MSCI Japan

Sens dubte, els índexs borsaris estan en una situació tècnica millor que al tancament del 2022. Però recordem que els gràfics i els senyals tècnics donen molta informació mirant cap endarrere, però no tenen per què ser determinants del que ocorrerà en el curt termini. Hem reproduït de nou el gràfic del MSCI Japan perquè s’observi que malgrat els senyals tècnics positius, el mercat Japonès està en una situació lateral, és a dir, ni puja ni baixa.

Abans que preguntar-se quan pujarà la borsa, és millor preguntar-se quin és el nostre perfil de risc i una vegada triat centrar-nos a seguir el nostre pla.

Si no tenim el nostre fons d’emergència o no estem preparats per a prendre riscos, és millor posar els nostres estalvis en un compte d’estalvi o en un dipòsit.

Una vegada fet això convé sens dubte invertir per a superar la inflació, ja que a pesar que ara podem obtenir rendibilitats del 2,40% en Euros (o del 4,30% en Dòlars) per exemple en el Compte d’Estalvi d’inbestMe, aquestes TAEs estan per sota de l’augment del cost de la vida i els nostres estalvis a llarg termini perdran valor.

En comptes de perdre el temps a encertar el “timing” del mercat, millor que l’utilitzis per a reflexionar sobre el teu perfil de risc a l’hora d’invertir. I no oblidis que el risc més gran és no complir els teus objectius financers.

Com va dir Warren Buffett enmig de la crisi del 2008:

“No puc predir els moviments a curt termini del mercat de valors. No tinc la menor idea de si les accions pujaran o baixaran dins d’un mes o un any. El que és probable, no obstant això, és que el mercat pugi, potser substancialment, molt abans que el sentiment en l’economia i en els mercats es tornin positius. Pot ser que, si esperes als pit-rojos*, la primavera hagi acabat.”

No és fàcil passar per moments com la crisi de la COVID-19 o el mercat baixista del 2022, però en moments com aquests és necessari mantenir més que mai una visió a llarg termini.

* En determinats països es pensa que el pit-roig porta amb si la bona sort i simbolitza els canvis, sempre en positiu, que tindran lloc pròximament en les nostres vides. També se’ls associa a l’arribada de la primavera, encara que sembla que això és un mite.

Nueva llamada a la acción

Deixa un comentari

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Post comment