Moviment FIRE: què és i per què has de conèixer-ho

Un dels majors somnis de la majoria de les persones és aconseguir la independència financera, és a dir, estar en una situació en la qual no necessiten treballar per a generar ingressos suficients per a viure. Per a la major part dels ciutadans, això és una utopia, però existeix un petit grup de somiadors que anhelen assolir-ho.

De fet, fins i tot existeix un moviment que reuneix a totes les persones que lluiten per aconseguir la seva independència financera. És el moviment FIRE, tan popular a l’altre costat de l’Atlàntic i que a Espanya també ha aconseguit molts adeptes. Però, saps què és i per què t’interessa conèixer-ho? T’ho expliquem.

Què és el moviment FIRE i per què és tan popular?

El moviment FIRE (per les seves sigles en anglès Financial Independence, Retire Early) és una filosofia financera que advoca per educar a la gent sobre la importància d’estalviar i administrar bé els seus diners, amb la finalitat que puguin aconseguir la independència financera i jubilar-se abans.

El moviment neix als Estats Units a la fi de la dècada de 1990, inspirat pel llibre “Your Money or Your Life”, escrit per Vicki Robins i Joe Dominguez. Amb el pas del temps, s’ha anat estenent més enllà d’Amèrica del Nord, i en l’actualitat compta amb seguidors a tot el món.

En els últims anys, el moviment ha adquirit gran popularitat, sobretot entre les generacions més joves, els qui veuen en ell una manera d’escapar de la vida de treball i estrès que han heretat dels seus pares. Però, a més, perquè són el col·lectiu que més i millor poden aprofitar la seva edat per a retirar-se molt abans de jubilar-se.

La inversió, clau per a aconseguir la independència financera

Aquesta filosofia parteix amb una premissa molt clara: per a aconseguir la independència financera i poder jubilar-te abans de l’edat ordinària, has d’acumular prou capital per a poder finançar un estil de vida lliure de treball, a través de la inversió en actius financers.

Bàsicament, aquesta estratègia es basa a invertir en una cartera diversificada d’actius, incloent-hi accions, bons, immobles i altres, amb la finalitat de viure dels rendiments generats per aquests actius. L’objectiu és que els ingressos generats siguin suficients per a cobrir totes les necessitats i despeses de l’inversor, de manera que no hi hagi necessitat de treballar per a guanyar diners.

La màxima d’aquest moviment és aprofitar al màxim el potencial de l’interès compost a llarg termini.

Per exemple, si s’inverteix en una cartera diversificada d’accions i bons, i aquests generen un rendiment anual del 5%, llavors es necessitarien aproximadament vint anys per a acumular el capital necessari per a finançar un estil de vida FIRE, assumint un nivell de despeses mensual raonable.

Un cop aconseguit el patrimoni objectiu, podràs rebre rendes passives que et generin els ingressos suficients per a viure sense treballar.

Nueva llamada a la acción

Quan patrimoni necessitaré per a aconseguir la independència financera?

No existeix una resposta única a aquesta pregunta, ja que tot depèn del nivell de despeses mensuals de la persona i del tipus d’interès vigent a cada moment. Evidentment, com menor sigui el teu nivell de despesa o el tipus d’interès exigit pels teus diners, menor serà també el patrimoni objectiu, i viceversa.

La següent taula il·lustra perfectament el patrimoni objectiu necessari tenint en compte cadascuna d’aquestes variables:

Interès anual

En qualsevol cas, si no vols generar rendes passives, sinó viure del teu patrimoni, el millor és seguir la regla del 4%.

Es tracta d’una senzilla fórmula per a administrar els teus diners durant la jubilació, que et permet calcular quan pots allargar els teus estalvis si cada any retires una part, tenint en compte també la rendibilitat generada del teu patrimoni.

Quan pots unir-te al moviment FIRE?

Com bé diu aquest, «el millor moment per a invertir va ser ahir i el següent millor moment, és avui». I això mateix es pot aplicar a totes aquelles persones que vulguin descobrir i unir-se al moviment FIRE.

En qualsevol cas, com més jove comencis a planificar el teu futur, més temps tindràs per a estalviar i invertir. D’una banda, perquè l’interès compost serà molt més potent, i això significa que podràs guanyar més diners a llarg termini; però és que, a més, podràs adoptar un perfil molt més arriscat, ja que tindràs molt més temps per a rescabalar-te de les possibles pèrdues que llanci la teva inversió.

Això sí, recorda que el moviment FIRE advoca per fer-ho tot amb seguretat, així que no et vindrà malament comptar amb ajuda especialitzada (per exemple, d’un assessor financer) per a posar en ordre les teves finances i començar a utilitzar millor els teus diners.

Inverteix gràcies a inbestMe i aconseguir el moviment FIRE

Com hem vist, la independència financera és un objectiu impossible si no s’inverteix.

Per això, en inbestMe podràs trobar els millors instruments per a aconseguir-la, invertint a través de fons indexats, ETFs o plans de pensions. Entra en la nostra pàgina web i coneix tots els nostres productes.

Nueva llamada a la acción

Comparteix aquest article:
LinkedIn
Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp

Deixa un comentari

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Post comment