És millor la inversió sostenible indexada?

De manera recurrent, els nostres clients ens fan les preguntes relacionades amb quina és la millor inversió si sostenible o estàndard indexada. Com per exemple:

  • Què em recomanes una cartera d’inversió sostenible indexada o una cartera indexada estàndard?
  • Quin és més rendible?
  • I en general què és millor la inversió sostenible indexada o l’estàndard?

Intentarem respondre a aquestes preguntes.

Intentarem respondre utilitzant extractes dels quadres que reproduïm al final d’aquest post com a annexos.

No dubtis a consultar-los si vols aprofundir en la teva anàlisi.

És millor la rendibilitat de la inversió sostenible indexada?

La resposta a aquesta pregunta és… Depèn.

millor inversió sostenible TAE
TAE mitjanes carteres inbestMe ISR vs. Estàndard 1/1/2015 a 15/3/2022

Observant en el quadre superior, les TAE mitjanes de les nostres carteres des de 2015, veiem que les rendibilitats mitjanes de la inversió sostenible indexada (segons la mena de cartera del 4,5% al 5,9%) són iguals o gairebé iguals que les de la indexació estàndard per a les carteres de fons indexats, i millor per a les carteres de ETFs i de plans de pensions.

Si és així, per què responem que depèn, si a més en el 2021 van tornar a destacar?

mejor inversión sostenible 1 año a YTD
Rendibilitats mitjanes de l’últim any i any actual carteres inbestMe ISR vs Estandar a 15/3/2022

Si observem el quadre superior, encara que en l’últim any les carteres ISR d’inbestMe s’han continuat comportant en general millor, durant aquest 2022 han caigut alguna cosa més.

Per tant, la resposta correcta és que depèn del període i del perfil de risc seleccionat (en general les carteres ISR de perfil alt tenen millor rendibilitat, però no és tan així en els perfils més baixos, veure els quadres més detallats en l’apèndix).

Les TAE de llarg termini en general són millors o iguals per a les carteres ISR, però en períodes més curts hem vist que això pot no ser així, i sobretot ningú pot assegurar que siguin millors en el futur.

Així i tot, hi ha dos elements que ens donen unes certes garanties:

  1. Les carteres continuen estant indexades, i encara que les correlacions de les carteres indexades ISR són d’una a tres dècimes inferiors en mitjana (respecte al MSCI World), ens continuem beneficiant de la indexació.
  2. Són les millors empreses les que tendeixen a prestar més atenció a tot el relacionat amb la sostenibilitat.
Carteres model millor inversió sostenible
Il·lustratiu: evolució històrica des d’1/1/2015 a 28/2/2022 de diverses carteres model (perfils 3/5/7/9) en fons indexats estàndard (gris) i fons indexats ISR (blau). Com s’observa sovint es confonen. Un perfil 7 per exemple, acumula un 55% en tots dos casos a la fi de febrer del 2022.

És menys arriscada la inversió sostenible indexada?

Volatilitat i Max.Drawdown millor inversió sostenible
Volatilitat i caigudes màximes faig una mitjana de les carteres inbestMe ISR vs Estandar 1/1/2015 a 15/3/2022.

En el quadre superior observem dues de les mesures de risc més usades, volatilitat i caigudes des de màxims (“màx.drawdown”).

D’una banda, veiem que en general les carteres ISR tenen una mica menys de volatilitat mitjana. Però quant a les caigudes des de màxims, veiem uns resultats menys determinants, i a vegades són lleugerament superiors per a les carteres ISR (en fons indexats).

FI CAT

És més eficient la inversió sostenible indexada?

Sharpe Ràtio de millor inversió sostenible
Sharpe Ràtio mitjana de les carteres inbestMe ISR vs Estandar 1/1/2015 a 15/3/2022

Si prenem com a mesura d’eficiència la ràtio de Sharpe, veiem en el quadre superior que les carteres ISR de ETFs i plans de pensions són clarament millors.

Quant a les carteres de fons indexats veiem que no sempre és així, encara que això si quan no ho és (fons indexats >5000 €) és molt similar.

Fins aquí hem demostrat que l’acompliment de les carteres sostenibles indexades d’inbestMe són sovint millors en molts paràmetres financers i quan no són millors, són iguals o molt similars. L’acompliment de les nostres carteres indexades sostenibles no ha de ser un fre, és tan bo o millor que les seves carteres indexades estàndard des que les mesurem.

Tot i això, no hem respost a la pregunta de si és millor la inversió sostenible indexada.

És millor la inversió sostenible indexada?

Quan parlem de “millor” hem de pensar també que hi ha inversors que cada vegada més valoren altres paràmetres no financers. I és aquí quan intervenen els nostres valors i preferències.

No és la primera vegada que diem que és recomanable optar per una cartera sostenible indexada si encaixa amb els nostres valors, és a dir, si creiem que la sostenibilitat és important per a nosaltres, per a la humanitat i volem contribuir també amb el nostre estil d’inversió.

inversió sostenible indexada de inbestMe
% de fons sostenibles i grau de sostenibilitat de les carteres inbestMe ISR vs Estandar 1/1/2015 a 15/3/2022

ETFs ISR

La resposta de si és millor o no una cartera sostenible, en realitat la tenim nosaltres mateixos

En el quadre superior hem resumit el grau de sostenibilitat de totes les carteres.

Totes les nostres carteres sostenibles tenen en compte el següent:

  • Exclouen indústries controvertides (és la X que es mostra en el quadre en les carteres ISR).
  • Incorporen els millors fons indexats o ETFs amb el més alt grau de filtratge ESG. Que seleccionen les empreses “best-in-class” per sector i es pot identificar per les lletres, i com més “As” tingui millor.
  • Incorporen diversos fons indexats o ETFs d’impacte positiu en línia amb els objectius de desenvolupament sostenible de les Nacions Unides. Es pot identificar pels signes “+” en les carteres ISR.

Per a això seleccionem els millors fons indexats i ETFs ESG, ISR o d’impacte positiu de les millors gestores mundials (iShares, Amundi, Vanguard…).

Veiem en el quadre superior que el grau de sostenibilitat de les carteres ISR d’inbestMe és clarament millor que les seves corresponents carteres indexades estàndard. En això no hi ha dubte.

El percentatge mitjà amb sostenibilitat de fons indexats (68%/79%) o ETFs (79%/88%) en les carteres ISR és clarament superior a les carteres estàndard. Concretament, entre el 0% i el 9%, una mica més alt en plans de pensions, ja que usem per a la renda fixa un pla amb un cert biaix a ISR.

Però, què passa amb inbestMe?

Això no les fa ni molt menys perfectes. A vegades rebem preguntes o comentaris respecte a això. Les nostres carteres sostenibles continuen invertint en el món en milers d’empreses i aquestes no són perfectes. El nostre món no és perfecte, la nostra economia tampoc, ni la humanitat tampoc.

Les nostres carteres sostenibles tampoc, perquè, al cap i a la fi, encara que tenen un major grau de sostenibilitat, no poden eliminar completament tota aquesta imperfecció, això és impossible.

Això sí, el nostre compromís és continuar millorant-les tant com ens ho permeti l’oferta de fons indexats i ETFs sostenibles.

Triar o no una cartera sostenible ha de ser perquè la inversió socialment responsable ens importi.

És per això que la resposta sobre si una cartera és millor o pitjor que una altra la tenim nosaltres mateixos, cadascun de nosaltres. Té a veure amb els nostres valors o preferències.

Els paràmetres financers no van ni aniran sempre a favor de la sostenibilitat.

Per això hem de preguntar-nos, si en algun moment això no és així, si la nostra prioritat continuarà sent invertir de manera sostenible o no.

Para el equipo d’inbestMe, crear carteras sostenibles indexadas fue un reto y una obligación por el convencimiento de que la inversión será sostenible o no será.

En inbestMe ja vam fer la nostra elecció en el 2018, sent líders en ISR indexada, perquè creiem que la inversió sostenible ha vingut per a quedar-se.

Ho vam fer des de la indexació perquè pensem que ens permet ser “sostenibles al quadrat”: sostenibilitat de les carteres, multiplicat pels baixos costos i eficiència de la indexació.

Ara mateix, les carteres ISR representen el 40% dels nostres volums gestionats.

La resposta de si una cartera sostenible és millor per a tu només la tens tu.

En tot cas, el seu acompliment no ha de ser una excusa: com hem vist, de moment és, similar, igual i molt sovint millor.

Todos los servicios - CAT

ANNEX:

Resum:

millor inversió sostenible - Resum carteres inbestMe

Detalle carteras:

millor inversió sostenible - Cartera inbestMe 1
Cartera inbestMe 2
Cartera inbestMe 3
Cartera inbestMe 4

Deixa un comentari

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Post comment