L’indicador de Halloween: vendre al maig …

“Sell in May and go away”

 “Sell in may and go away

(Que ens atreviríem a traduir com “ven al maig i busca la festa en una altra part”), aquest és l’eslògan que circula entre els experts en aquesta època de l’any en què els dies s’allarguen i comença a arribar el bon temps. La dita completa, coneguda també com Indicador de Halloween és: “sell in may and buy after Halloween” i es refereix a la tendència dels mercats de valors a assolir millors resultats en els mesos d’hivern que en els d’estiu.

Ja que estem en el període de bruixes i carabasses, i s’escolta dir que en els pròxims mesos no hi haurà res de bo, sembla apropiat preguntar-se si hi ha una base raonable per a aquesta dita.

Jacobsen i Zhang, en l’estudi més complet sobre l’indicador de Halloween, va analitzar a 109 mercats diferents i més de 33.000 declaracions mensuals, concloent que el rendiment mitjà en els mesos d’hivern – de novembre a abril – va ser del 4,5% més alt que els mesos d’estiu – de maig a octubre. És a dir, hi ha una diferència i és estadísticament molt significativa.

L’origen de l’indicador de Halloween

Però quin és l’origen d’aquesta tendència? La tradició explica que tot sorgeix del costum de la classe alta anglesa de passar els mesos d’hivern a Londres, mentre que a l’estiu els passaven a les cases de camp, lluny de la ciutat i també de les inversions de capital.

Aquesta explicació sembla una mica simplista en comparació amb la sofisticació assolida avui pels mercats financers. S’han investigat moltes altres possibles causes, però per ara la presència de les vacances d’estiu, que en general s’acompanya d’una reducció de la liquiditat i un augment en l’aversió al risc, sembla ser l’única explicació plausible. Això, també es confirma pel fet que, des d’un punt de vista geogràfic, la tendència és més marcada a Europa, Estats Units i Àsia, on el període de maig a octubre inclou les vacances d’estiu.

En general, un cop observades aquestes anomalies, tendeixen a desaparèixer a mesura que un gran nombre d’operadors comencen a aprofitar-les. L’indicador de Halloween és conegut de fa temps. Un primer esment a aquest efecte, el trobem al Financial Times el 1964. En lloc de reduir-se, però, aquest efecte, segons un estudi de Jacobsen i Zhang, sembla haver-se enfortit en els darrers 50 anys.

AAII Sentiment Survey

L’indicador de Halloween es complirà el 2016?

És lícit i per tant cal preguntar-se si aquest any podem esperar millors resultats en els mesos d’hivern. Com sempre, és molt difícil fer prediccions, especialment amb la incertesa que provoquen les eleccions als Estats Units, els resultats podrien causar una gran volatilitat. Una cosa és certa, i és que els inversors estan actualment molt cautelosos. Probablement per bones raons: les valoracions són cares, les perspectives de creixement baixes i estem en vigílies de les eleccions nord-americanes més boges de tots els temps. Però vagi amb compte, perquè el posicionament en el mercat és sovint més important que l’anàlisi fonamental.

Segons la AAII Sentiment Survey, que mesura el grau d’optimisme o pessimisme dels inversors, només el 24,75% dels inversors particulars són alcistes (optimistes) sobre el rendiment futur de la borsa, enfront d’una mitjana històrica de 38,5 %. En general, aquesta enquesta s’utilitza com a indicador “contrarian” ( “contrarian” perquè indica el contrari): és a dir, en els períodes en què els inversors es tornen massa pessimistes acostumen a ser seguits per pujades a les borses, mentre que els períodes en què els inversors estan massa eufòrics solen anar seguides de descensos. Només cal dir que el percentatge més alt de pessimisme es va assolir el 5 de març de 2009 (70,3%), en el mateix moment en què el mercat estava a punt de començar un espectacular ral·li alcista.

El nivell actual de cautela dels inversors, tot i que no és extrem, segueix sent significativament més alt que la mitjana. En aquestes condicions, una eventual venda massiva en cas d’una victòria de Trump podria fer emergir als compradors. De la mateixa manera, les pujades inicials podrien venir seguides per compres d’aquells operadors que tenen baix pes en renda variable.

Amb la proximitat de la ruleta de les eleccions nord-americanes i l’alt potencial explosiu que comporten, fan que ens sigui bastant difícil pronosticar un procés de compra massiu en Halloween. No obstant això, tal com s’ha indicat anteriorment, podria tractar-se de la resistència dels operadors a prendre riscos per remar a favor de l’efecte repetit de Halloween.

Les nostres carteres han estat dissenyades per comportar-se raonablement bé en qualsevol situació de mercat, per la seva àmplia diversificació.

Comparteix aquest article:
LinkedIn
Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp