Les declaracions de Janet Yellen

Janet Yellen davant un entorn de volatilitat.

Ara, ha estat el torn de Janet Yellen per a tractar de tranquil·litzar als mercats en un entorn en el que els operadors estan devastats i els inversors busquen desesperadament senyals dels bancs centrals mentre les accions estan caient en picat des de començaments d’any i els diferencials de crèdit s’han disparat encara més amunt.

Els mercats es presentaven tot just abans de la seva intervenció amb un to lleugerament positiu amb algun senyal d’alleujament provinent d’Europa, on els valors financers finalment havien guanyat una mica de terreny després de rumors no confirmats que parlaven que el Deutsche Bank podia recomprar part del seu deute.

La declaració preparada era probablement una mica menys pessimista del que hom esperava. En la sessió de preguntes Janet Yellen va admetre que “les condicions són menys favorables per al creixement”, però tot i així va fer èmfasi en la fortalesa del mercat laboral i la naturalesa transitòria dels factors de la deflació.

Estats Units encara segueix el seu camí ?

Quan se li va preguntar si la volatilitat actual del mercat podria afectar el camí de pujades de tipus d’interès o fins i tot provocar una reducció dels tipus, ella va contestar que els canvis en l’economia mundial no indiquen encara que hagin d’afectar significativament l’economia dels Estats Units, però la política  monetària no està preestablerta per endavant o sigui que tot pot passar si es materialitza la desacceleració.

En el moment d’escriure aquest article els mercats de valors s’estan retraient dels guanys anteriors i el dòlar està sota una renovada pressió amb el par dòlar/ien per sota de 114, el que fa força probable algun tipus d’intervenció (al menys verbal) per part del Banc de Japó a fi d’aturar l’enfortiment del ien.

Hi ha un problema de credibilitat dels bancs centrals amb aquesta onada d’aversió al risc que fa que l’euro i el ien tendeixin a apreciar-se malgrat les mesures de més relaxació monetària ja anunciades pels bancs centrals d’Europa i japó, i les que probablement s’anunciaran en breu. En canvi el dòlar llisca avall, tot i la política de la Fed ja anticipada de pujada dels tipus d’interès. Tanmateix, el Mercat ja comença a parlar, contràriament, d’una possible reducció de les taxes als Estats Units. Tots aquests moviments van en contra de les posicions de consens, la qual cosa genera encara més pèrdues entre els participants en el mercat.

Liquiditat baixa i rendibilitats negatives del deute

La liquiditat s’està convertint cada vegada més en un problema  amb les noves regulacions bancàries, reduint la disposició i la capacitat dels brokers, que tenen la missió de dotar de liquiditat el mercat, per prendre qualsevol risc addicional. El president de Golman Sachs, Gary Cohn ha parlat d’una “crisi de liquiditat” que hi havia en un moment en què “una petita quantitat de compra o venda té un impacte dramàtic en els preus”, i que dificulta als inversors a sortir dels mercats a “preus raonables”. Baixa la liquiditat i el fet que el mercat està dominat per algoritmes provoca moviments impredictibles i erràtics.

Així doncs, en general, l’estat d’ànim segueix essent bastant gris per als actius de risc. Els participants del mercat estan nerviosos i necessiten estar segurs  que els banquers centrals estan al cas i que contestaran a les turbulències del mercat. Si aquest és el cas, podem veure retrocessos dels mercats, agreujant la seva aparent tendència a la baixa. El fet que un terç de la negociació del deute sobirà estigui amb rendiment negatiu,  pot “forçar” a mirar de nou amb cautela la renda variable.

Les nostres carteres están disenyades  per comportarse raonablement bé en qualsevol situació de mercat.

Descargar 4 preguntas antes de invertir

Comparteix aquest article:
LinkedIn
Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp