Les 4 claus per seleccionar ETFs

Un actiu desconegut que no ha parat de créixer

Els fons indexats cotitzats, o ETFs (Exchange Trade Funds) van ser introduïts per Vanguard en l’any 1975. Des de llavors el seu creixement ha estat imparable sobretot en els últims 10 anys. Ara mateix els actius gestionats a través d’ETFs estan per sobre dels $ 3 trilions, superant els fons d’inversió.

Tot i així, aquests són uns grans desconeguts per una bona part del petit estalviador i inversor. Un ETF no és més que una cistella d’actius que segueix fidelment un índex o un sector, i que a diferència d’un fons d’inversió, cotitza com una acció.

No tots els ETFs són iguals. Probablement la majoria d’inversors tindran tendència a fixar-se en aspectes com el volum d’actius gestionats, el proveïdor de l’ETF o les seves comissions. Tots aquests factors són importants però n’hi han altres que també ho són. Aquí et donem les 4 claus principals per fer una bona selecció.

Les 4 claus per seleccionar l’ETF que et convé.

1- Escull l’índex de referència (o benchmark).

El primer pas és conèixer a quin índex volem tenir exposició. Per exemple, imaginem que volem comprar renda variable americana. Pot ser que la inèrcia ens porti a escollir el Dow Jones per ser el més conegut. Però aquest índex només el componen 30 grans companyies. Un índex més representatiu podria ser l’S&P500 que conté 500 accions, o el Russell 1000 que conté 1000. Probablement, en aquest cas, la diferència entre aquests dos últims no sigui significativa. Si que podria diferenciar-se una mica més el resultat, si escollíssim un ETF referenciat al Nasdaq: aquest acostuma a tenir una rendibilitat superior però a costa de molta més volatilitat.

Per tant, aquesta primera etapa és molt rellevant. Un dels avantatges dels ETFs és que aquests són totalment transparents i en la majoria dels casos reporten les seves posicions. Per tant, val la pena verificar si finalment el que contenen s’ajusta al país, índex, sector o estratègia desitjats.

2- Costos

Un del grans avantatges dels ETFs, són els seus reduïts costos enfront, molt sovint, dels abusius costos dels fons d’inversió. Un cop escollit el benchmark que volem és convenient esbrinar i comparar la diferent oferta i verificar els seus costos. En principi, el que menor costos tingui seria el millor. Però això pot no ser així. Cal comparar dos factors més, l’error de “tracking” i la liquiditat.

3-Error de “tracking”.

Un ETF normalment està referenciat a un índex. Per tant, com menor sigui l’error de “tracking” (desviació respecte a l’índex que segueixen) de l’ETF escollit, millor resultat obtindrem. Si dubtem entre dos ETFs molt similars en costos, és millor escollir el que tingui un error de “tracking” més baix, ja que aquest, ens acostarà millor a l’índex que pretenem seguir.

4- Liquiditat.

Recordem que un ETF, com el seu nom indica, és un fons que cotitza i que es pot comprar i vendre a qualsevol hora, mentre el mercat sigui operatiu. En comprar i vendre es produeixen uns “spreads”, diferència entre el valor de la cistella d’actius i el preu al qual cotitza l’ETF. Normalment, un fons més líquid té una diferència entre el preu demandat i ofert més estret. Per tant, a mateix cost i mateix error de “tracking”, escollim el que més liquiditat tingui.

A On invertir, ETFs una gran alternativa

L’ETF segueix sent un gran desconegut del petit inversor i estalviador. Hi ha múltiples opcions d’ETFs i normalment més d’un proveïdor per a cada índex o sector. L’oferta de ETFs és àmplia, pel que qualsevol inversor podrà trobar l’índex desitjat o sector desitjat amb la seguretat que aconseguirà replicar la rendibilitat de l’opció seleccionada amb mínims costos. Un cop escollit l’índex, mercat o sector tria idealment l’ETF que tingui menor cost, menor error de “tracking” i més liquiditat.
Els ETF són un instrument excel·lent per a crear eficients carteres diversificades com les que nosaltres proposem. Pots construir tu mateix la teva primera cartera.

Si vols investigar per tu mateix controla aquestes 4 claus abans de decidir-te. Aquests links et poden servir per buscar els que més et convinguin:

A Europa o també aquí.

Als EUA

O si ho prefereixes pots invertir amb nosaltres. Només has de contestar un petit qüestionari i nosaltres ens ocupem de la resta.