L’anàlisi tècnica dels índexs mostra una situació més positiva, però millor segueix el teu pla

Què és l’anàlisi tècnica?

En la literatura financera és molt probable que t’hagis topat amb els conceptes d’“anàlisi tècnica” i “anàlisi fonamental” aplicada al món del trading o de la inversió financera.

L’anàlisi tècnica aplicada al trading borsari consisteix en la utilització de diferents mètodes per a identificar oportunitats de comprar o vendre que es basen en la lectura dels gràfics de preus o d’altres variables estadístiques. Els que creïn en l’anàlisi tècnica utilitzen aquests gràfics i tècniques per a intentar determinar la tendència futura d’un mercat, així com els possibles punts d’entrada i sortida d’un índex o una acció, la qual cosa es denomina també fer “timing” del mercat.

Anàlisi tècnica vs. anàlisi fonamental

Molt sovint es contraposa l’anàlisi tècnica a l’anàlisi fonamental que intenta establir el preu teòric d’un títol a través de l’estudi de les variables fonamentals d’una empresa (Vendes, beneficis, cash-flow, PER) que afecten el seu valor actual i futur amb l’objectiu de saber si és una bona o mala inversió.

La proposta que fa inbestMe precisament tracta de fugir de tot el que sigui, intentar encertar quin és el millor moment d’entrada en el mercat, sigui utilitzant un mètode o l’altre, i proposa invertir en una o diverses carteres indexades concordes als objectius financers de cada persona, invertint a mitjà o llarg termini i recomanem establir aportacions recurrents i invertir en pilot automàtic i oblidar-se de si és el millor moment per a invertir.

Així i tot, i atès que el nostre objectiu primordial és la gestió de patrimonis, és part de les responsabilitats del nostre Comitè d’Inversió fer un seguiment continu de què passa en els mercats. Per l’anterior, durant l’any 2022 vam estar revisant (juntament amb diversos indicadors de mercat i macroeconòmics) altres conceptes tècnics que ens semblen interessants conèixer com:

Sí, d’una banda, veiem molt difícil concloure a través de l’anàlisi tècnica què farà en el futur pròxim un índex o una acció, sí que creiem que d’aquesta metodologia es pot extreure en quina situació “tècnica” està un índex (o una acció) i en això ens centrarem a continuació.

Nueva llamada a la acción

Anàlisi tècnica: línies de tendències

Per a il·lustrar alguns d’aquests conceptes usarem l’índex S&P500 que és l’índex borsari de les 500 companyies amb més capitalització dels EUA i dels més seguits, a més pel seu pes determina el 55% dels índexs mundials.

Més amunt veiem un gràfic simple de preus. Per si, només veiem que ens aporta poca informació.

Simplement dibuixant unes línies de tendència podem començar a entendre millor el que està ocorrent. Veiem com des del 2020 (i fins i tot abans) l’índex tenia una tendència alcista (1) fent màxims creixents i secundant-se en una successió de mínims creixents també. Aquesta línia es va començar a trencar a la fi del 2021: aquesta és relativament fàcil de dibuixar unint de nou els màxims en aquest cas decreixents. Veiem com aquesta línia de tendència baixista (2) ha actuat com a resistència empenyent l’índex cap avall cada vegada que aconseguia aquesta línia. A la fi de febrer del 2023 aquesta tendència es va trencar i esperem que sigui de manera definitiva. En trencar-se la mateixa línia de tendència, ara trencada actua com una resistència. Vegem a continuació aquest concepte.

Anàlisi tècnica: suports, resistències i preus de referència

També s’usa sovint el concepte de suports i resistències. S’utilitza el terme “suporti” quan la tendència és a la baixa, mentre que quan és a l’alça, se’l denomina “resistència”.

Veiem que és relativament fàcil de percebre que es va anar formant durant l’any passat una línia de suport (3) entorn dels 3.575 on la cotització es va donar suport a un parell de vegades.

També es percep una línia de resistència (4). Se la denomina resistència perquè a l’índex li costa superar-la. Sembla que fins i tot una vigent entorn dels 4.165.

Un altre concepte que s’acostuma a usar són les referències de cotitzacions claus: fins al moment n’hem usat dos, una quan ens hem referit a la resistència en 4.165 i una altra quan hem parlat d’un suport en 3.575. A més d’aquestes dues es pot percebre una altra cotització clau en els 4.000 punts que també ha actuat com a resistència durant molt de temps.

Aquestes referències curiosament acostumen a coincidir amb xifres numèriques fàcils de recordar i pots haver sentit que “els 4.000 punts del S&P500 han actuat com un nivell clau” També podem observar una altra resistència en els 4.200 punts en comptes dels 4.165 (en el gràfic següent l’hem fet així). És simplement una qüestió de dibuixar la línia una miqueta més amunt o més a baix, ja que no hi ha una regla estricta en com ni quan dibuixar aquestes línies. Tots els màxims decreixents en aquesta tendència baixista (2) són sens dubte resistències a priori: els 4.275 punts, els 4.550 i sens dubte el màxim del 3/1/2022 que està en els 4.796 punts.

És important ressaltar que una vegada superada una resistència o una línia de tendència, aquestes es converteixen de manera automàtica en un suport: això és vàlid per als 4.000 punts en aquests moments. Això es produeix perquè, per exemple, totes les persones que “van vendre” l’índex per sota de la resistència (o que han perdut l’oportunitat de comprar per sota) esperaran que el preu torni a aquest nivell per a tornar a comprar i reduir les pèrdues o entrar, per això es converteix en un suport.

Nueva llamada a la acción

Anàlisi tècnica: mitjanes mòbils

Una de les anàlisis tècniques més populars són les mitjanes mòbils. Una mitjana mòbil, com el seu nom indica, consisteix a anar calculant mitjanes de cotitzacions de x dies, sent x un número més o menys gran en funció de si volem seguir la cotització a curt (deu dies), mitjà (50 o 100 dies) o llarg termini (150 o 200 dies).

En el gràfic superior hem dibuixat la mitjana mòbil de dos-cents dies, la més usada per a determinar la tendència a llarg termini. Veiem com en el gràfic ens marca gairebé de manera natural la tendència alcista que vam veure amb (1) i la tendència baixista amb (2).

Es considera que quan el preu (línia blava) creua una mitjana mòbil hi ha un canvi de tendència, sigui baixista quan la creua cap avall (al gener del 2022, per exemple) o alcista quan la cotització la creua cap amunt.

Aquest encreuament cap amunt es va començar a produir a mitjan gener del 2023 (13 i 17/1) encara que després es va produir de nou un encreuament cap avall, per a creuar definitivament de nou a partir del 20/1/2023 i quedar la cotització del S&P500 per damunt (esperem definitivament de nou) d’aquesta mitjana mòbil de dos-cents dies. Veiem que això a més va coincidir amb una cotització de referència clau entorn dels 4.000 punts.

Veiem a més que sembla que la cotització des de llavors, quan ha corregit a la baixa s’ha recolzat en la mitjana mòbil com si volgués respectar-la (o sigui la mitjana mòbil actuant com a resistència).

Anàlisi tècnica: encreuaments de mitjanes mòbils

Ja hem vist que com a resultat de l’encreuament de la cotització amb una mitjana mòbil es considera que pot haver-hi un canvi de tendència.

Però parlant d’encreuaments, se li dona especial importància a l’encreuament d’una mitjana mòbil de curt termini amb una de llarg termini.

Evolució del S&P500 
1/1/2021 a 28/2/2023

És molt seguit l’encreuament de la mitjana mòbil de cinquanta dies (6) amb la de dos-cents dies (5) i es considera com un clar indicador que la tendència ara de l’índex és alcista.

Un encreuament d’aquest tipus es va produir el dia 2/2/2023. Aquests encreuaments es produeixen molt poc sovint i en el passat han assenyalat llargs períodes alcistes, encara que no sempre. Veure annex.

Nueva llamada a la acción

Per molts indicadors que dibuixem no podem dir que l’índex continuarà pujant

En el gràfic següent hem dibuixat tots els indicadors que hem anat esmentant:

De tot això, un analista tècnic podria dir que estem clarament en una nova tendència alcista en el S&P500 perquè:

  • la línia de tendència baixista es va trencar al gener del 2023
  • la cotització va trencar la mitjana mòbil de dos-cents dies i, per tant, en aquest sentit està en tendència alcista
  • a més, es va produir un encreuament de la mitjana mòbil de cinquanta dies amb la de dos-cents dies, confirmació reforçada de la nova tendència alcista per això es denomina aquest encreuament una “Golden Cross” (encreuament daurat, veure annex).

Si bé és cert que aquest últim indicador s’ha mostrat en el passat com un senyal bastant rellevant (vegeu annex) ningú pot assegurar que a partir d’aquests indicadors es pot esperar definitivament que l’índex S&P500 vagi clarament cap amunt a curt termini. És més, el S&P500 hauria de superar clarament els 4.300 per a estar tècnicament de nou en un mercat alcista.

L’única cosa que ens atreviríem a dir és que alguns indicadors tècnics de l’índex S&P500 tenen ara mateix una millor pinta que fa uns mesos, però això no és garantia de res en el futur immediat.

L’anàlisi tècnica i de gràfics ens sembla molt útil per a saber el que ha ocorregut en el passat i el que està ocorrent en aquests moments, però és poc fiable per si sol per a endevinar de manera certa que és el que ocorrerà en el futur pròxim.

Com a exemple d’això, en l’estiu del 2022 escrivim que el Nasdaq entrava en un nou cicle alcista i ja ens vam mostrar escèptics que no fos un ral·li temporal dins d’un mercat baixista. En aquest moment podríem haver dibuixat molts d’aquests mateixos indicadors i determinar que el mercat anava cap amunt.

Probablement, el que ocorre en els mercats depèn molt, ara mateix, de l’èxit dels bancs centrals en la lluita contra la inflació, les pujades de tipus d’interès, si realment es produeix una recessió o no i la guerra d’Ucraïna: els gràfics reflectiran les conseqüències de tots aquests esdeveniments.

És per això que continuarem aconsellant que t’oblidis d’intentar encertar quin és el millor moment amb o sense gràfics per a invertir i simplement ho facis tan aviat com els teus estalvis superin un fons d’emergència amb una cartera ben diversificada en funció dels teus objectius financers i el teu horitzó i aportant si pots de manera recurrent. Seguint el teu pla amb paciència tindràs moltes més possibilitats de tenir èxit.

Dit això no està de més saber en quina situació tècnica està un índex, aquests indiquen que la situació és més positiva que fa uns mesos.

Esperem que aquestes lliçons d’anàlisi tècnica superbàsica et siguin útils, però recorda que els indicadors tècnics són útils per a saber el que està ocorrent, però no tenen per què ser fiables per a saber el que ocorrerà amb certesa els pròxims mesos. En el llarg termini ja sabem que la tendència natural dels mercats és alcista.

Annex I: Golden Cross (Encreuament Daurat) i Death Cross (Encreuaments de la Mort)

L’encreuament cap amunt de la mitjana mòbil de cinquanta dies per sobre de la mitjana mòbil se la denomina una “Golden Cross” (vegeu signe més en verd en el gràfic següent).

Encreuaments daurats i de la mort en el S&P500 2005 a 2023

Es considera que una “Golden Cross” (literalment un encreuament daurat) indica l’inici d’un mercat alcista a llarg termini. En el gràfic de més amunt hem marcat amb una creu en verd les 9 encreuaments que han ocorregut des del 2005.

Les “Golden Cross “han anunciat” mercats alcistes que han durat una mitjana pròxima a cinc-cents cinquanta dies (un any i mig). Gairebé tots els períodes de pujades han estat llargs, entre un mínim de 294 dies fins als 1305 dies, però clar, això exclou un cas que va durar només vint-i-un dies al desembre de 2015.

Encreuaments daurats i de la mort en el S&P500 mitjana

Les “Golden Cross” (vegeu signe negatiu en vermell en el gràfic) són la versió positiva dels encreuaments de mitjanes mòbils en contraposició a les “Death Cross” (encreuaments de la mort) que indicarien, tot el contrari, un mercat baixista a llarg termini.

Veiem, no obstant això, que la mitjana dels mercats baixistes després d’una “Death Cross” són “només” de cent seixanta-sis dies en mitjana.

De nou, si ens volem quedar amb el positiu, observarem que la majoria duren una mica més de cent dies, amb l’excepció de l’encreuament de la mort que es va produir durant la gran crisi financera (21/12/2007 a 23/6/2009) que va durar cinc-cents cinquanta dies. El cicle recent de caigudes ja ha durat 325 dies i seria el segon en durada.

Totes aquestes dades no són cap sorpresa, ja que són una altra cara que els mercats baixen de pressa, però pugen més i més temps.

ANNEX II: Quins grans índexs han tingut una “Golden cross” recentment?

Almenys hi ha vuit índexs importants de renda variable (accions) que han tingut una “golden cross” recentment.

Com veiem en el gràfic, a part del S&P500, tant el Dow Jones com el MSCI Europe van tenir un encreuament daurat al desembre.

El Nasdaq està ressagat en aquest sentit, encara que el senyal sembla que està prop de produir-se. De confirmar-se podria ser un senyal molt positiu.

Altres índexs que estan en positiu des de mitjan gener del 2023 són:

  • Índice MSCI Japan
  • MSCI Pacific ex-Japan
  • MSCI Emerging Markets

I com a conseqüència lògica de tot això:

  • el MSCI World
  • i el MSCI ACWI (All Country)

Nueva llamada a la acción

Deixa un comentari

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Post comment