La renda fixa domina 2023: totes les claus

2022 va ser un any marcat per la incertesa en els mercats financers a causa de la pandèmia, la inflació i alguns factors geopolítics, especialment la guerra entre Rússia i Ucraïna. Aquests són alguns dels motius pels quals la renda fixa domina 2023.

Tot això ha portat els bancs centrals a pujar tipus d’interès a nivells de fa quinze anys, després de més d’una dècada caracteritzada per rendiments negatius en els bons.

Davant aquesta situació, la renda fixa sembla ser l’opció més atractiva per als inversors, gràcies a la seva capacitat per a proporcionar ingressos estables, la seva protecció contra la volatilitat del mercat i la seva rendibilitat cada vegada més atractiva.

En aquest article, analitzarem totes les claus per a entendre per què la renda fixa serà l’opció més dominant en el 2023.

Per què la renda fixa domina 2023?

Fins a 2022, la renda fixa havia estat un tipus d’inversió poc popular entre els inversors. Els baixos tipus d’interès del mercat van fer que, en la majoria dels països, les rendibilitats fossin poc atractives o fins i tot negatives.

No obstant això, en 2023, la renda fixa s’ha imposat com l’“actiu per excel·lència” per a la majoria de les gestores a escala internacional. Què ha canviat en tan poc temps?

No hi ha dubte que l’entorn continua sent complicat, però els factors econòmics són molt diferents. De la incertesa pel creixement econòmic i per l’evolució de la pandèmia de la COVID-19 hem passat a un entorn totalment nou, dominat per la inflació més gran en quaranta anys.

Davant aquesta nova conjuntura, els bancs centrals s’han vist obligats a fer un gir de 180 graus en la seva política monetària. Tant el BCE com la Reserva Federal van declarar la guerra total a la inflació, per a això van pujar els tipus d’interès a nivells de fa quinze anys, amb l’objectiu de contenir l’escalada de preus, encara que això suposés refredar l’economia.

Aquest nou escenari ha provocat que els rendiments dels bons governamentals i corporatius hagin escalat de manera notable.

A Espanya, fins i tot els títols de deute públic amb venciments més baixos ja ofereixen una rendibilitat pròxima (o fins i tot superior) al 3%, una cosa impensable tan sols dotze mesos enrere, quan els bons del Tresor llançaven una rendibilitat pròxima a zero.

El mateix ha ocorregut en altres països, en els quals el preu dels bons ha baixat respecte a l’any passat.

Quines són les perspectives per als pròxims mesos en la renda fixa?

Encara que l’entorn és incert, pocs són els experts que dubten de majors pujades de tipus d’interès, almenys si la inflació continua alta. Cal recordar que l’objectiu del BCE és una inflació del 2% i que, en l’actualitat, se situa en el 8,6% en termes interanuals, la qual cosa dona peu al fet que la política monetària continuï sent restrictiva.

La majoria d’organismes coincideixen en les seves previsions, en estimar que la inflació no estarà en aquests nivells, almenys fins a la segona meitat de 2024. Per tant, encara hi ha marge suficient per a continuar veient la renda fixa amb rendibilitats importants.

CTA Fondos Indexados (CAT)

Renda fixa. Què fer en 2023?

Els inversors més conservadors, que en els últims deu anys es van veure obligats a adoptar uns certs riscos, seran els més beneficiats d’aquesta nova realitat econòmica. Tots ells han iniciat un camí de tornada a un producte més concorde al seu perfil, i alguns fons d’inversió de renda fixa ja reben subscripcions netes positives.

Els més perjudicats seran els productes de renda variable, almenys durant els primers mesos de l’exercici 2023.

És probable que aquesta sortida d’inversors tingui continuïtat en benefici dels mercats de renda fixa, especialment la de màxima qualitat creditícia. I, a més, la renda fixa tendeix a recuperar-se d’una forma molt més ràpida que la renda variable.

Per això, els inversors més conservadors tenen una gran oportunitat en 2023 per a obtenir rendiments més que atractius per la seva inversió, sense perdre la seguretat que atorga la renda fixa.

Quin és el següent pas?

En resum, amb un panorama econòmic incert i unes més que previsibles pujades dels tipus d’interès, els inversors han de ser cautelosos en seleccionar les millors opcions d’inversió.

No obstant això, la renda fixa continua sent una opció segura i de confiança enmig de la incertesa del mercat, a més que el seu rendiment ha crescut de manera notable. Això sí, és important recordar que la renda fixa no està exempta de riscos, és una opció que pot proporcionar estabilitat i seguretat en un mercat volàtil.

Existeixen nombrosos productes per a invertir en renda fixa. Els més populars són els fons d’inversió, però també es pot canalitzar el capital a plans de pensions i, fins i tot, la compra directa de bons.

En inbestMe disposem de solucions per als inversors més conservadors que s’ajusten al teu perfil de risc. A quines esperes per a conèixer tot el que podem fer per tu? Entra en la nostra web i descobreix tots els nostres productes d’inversió.

Inverteix en un perfil conservador amb inbestMe

Inverteix amb inbestMe triant un perfil conservador, ja que té una major aversió al risc i no tolera la volatilitat, de manera que la rendibilitat que pot obtenir és una mica menor (a canvi d’una major tranquil·litat). Pots invertir en renda fixa o vehicles d’inversió més tranquils, com el nostre Perfil 0 de Fons Indexats.

El perfil 0 tolera una certa volatilitat per a aconseguir millors rendibilitats.

En inbestMe oferim 11 perfils diferents (del 0 al 10) en totes les nostres carteres de Fons Indexats, ETFs i Plans de Pensions. Gràcies a això i a l’àmplia oferta d’estils de carteres, inbestMe és el gestor automatitzat independent líder en personalització.

Nueva llamada a la acción

Deixa un comentari

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Post comment