Ja tenim la moguda de l’estiu. Comunicat inbestMe.

Aquest 2017 ja tenim la moguda de l’estiu. Després de setmanes d’una calma absoluta als mercats, la setmana passada ens vam despertar amb un increment en la tensió dialèctica entre Corea del Nord i EUA fins al punt de provocar en pocs dies unes retallades en borsa que feia temps que no vèiem.

Què està succeint? Hem d’espantar-nos? Sota el nostre punt de vista, les declaracions a les que hem assistit aquests últims dies no són més que la presa de posició prèvia al procés de negociació que s’obrirà en breu sobre el programa nuclear nord-coreà. Iniciar una negociació d’aquest tipus en posicions extremes amb l’objectiu d’aconseguir el millor resultat possible és quelcom que es repeteix sovint. No obstant això, no seria assenyat descartar totalment un desenllaç no desitjat, raó per la qual hem assistit a aquest moviment d’aversió al risc. Dit això, el nostre escenari central segueix sent el d’unes negociacions que arribaran a bon port.

S’ha fet algun moviment en les carteres inbestMe Dynamic? A finals de juny el nostre comitè d’inversió va decidir, per primera vegada aquest any, reduir el pes en renda variable. Decisió a la que es va arribar a finals de juliol després d’un primer semestre molt positiu, amb un mercat mancat de notícies que poguessin seguir empenyent les borses a curt termini i un estiu per davant amb un possible canvi de to per part del BCE. Les decisions que es van prendre en aquests dos moviments van ser reduir la renda variable europea, la renda variable americana i el real estate, invertint la liquiditat obtinguda en actius monetaris i or, decisió que ens està funcionant molt bé aquests dies d’aversió al risc. En renda fixa seguim apostant per bons a curt termini i flotants, posicionament que fa les nostres carteres inbestMe Dynamic molt poc sensibles a fluctuacions del tipus d’interès.

És aquesta correcció una oportunitat per recomprar la renda variable que vam vendre? Doncs de moment creiem que no. La raó és que el principal argument pel qual vam reduir el pes de la renda variable era el temor a un enduriment en el missatge per part d’alguns bancs centrals, en concret la FED i el BCE, i, per ara, no ha canviat res. Haurem d’estar molt atents a la reunió de governadors de bancs centrals a finals d’agost a Jackson Hole, del 24 al 26, per veure si Mario Draghi ens dóna alguna pista de cara a la important reunió de setembre del BCE. També haurem d’estar molt atents a les paraules de Janet Yellen per si fa esment a l’inici o no en breu d’una reducció de balanç per part de la FED.

De moment a seguir gaudint de l’estiu amb les nostres carteres inbestMe Dynamic amb menor exposició al risc que en mesos anteriors.